waarom kiezen voor een werkplatform?

Wanneer er moet worden gewerkt op een hoogte, is het aangenamer om die werken vanop een steiger uit te voeren dan vanop een ladder. Het is belangrijk een degelijk werkplatform te gebruiken om valgevaar te vermijden. De kwaliteit van het gebruikte werkplatform is daarbij van groot belang.
Risicoanalyse
Of en welke werkplatformen geschikt zijn voor bepaalde toepassingen, hangt af van de situatie. Daarom ben je als professional steeds verplicht een risicoanalyse uit te voeren. Veel hangt af van verschillende factoren zoals de tijd die je nodig hebt om het werk uit te voeren, de hoogte waar je staat, het type werk, de ondergrond ... Indien je een klein, licht werk moet verrichten op lage hoogte of op een kleine oppervlakte, dan kan dat op een trapladder of platformtrap. Een ladder is immers geen werkmiddel, wel een toegangsmiddel.
Het beste materiaal voor uw platform
De meeste platformen worden in aluminium gemaakt. Dat is meteen ook het beste materiaal hiervoor. Aluminium is robuust, gemakkelijk te onderhouden en recycleerbaar. Sommige werkplatformen worden uit hout of zelfs staal gemaakt. Deze materialen zijn immers gevoeliger aan verschillende aspecten. Zo is hout onderhoudsgevoelig en is staal onderhevig aan roest. Ten slotte is staal ook zwaarder dan aluminium, waardoor het moeilijker te hanteren valt. Staal wordt eerder gebruikt bij vaste werkplatformen.
Voor het platform an sich maakt het materiaal niet zoveel uit. Hierbij is de draagkracht vooral belangrijk, net als antislip.
De hoogte van het platform
Voor het instellen van de hoogte van een werkplatform zijn geen standaard richtlijnen. De ideale hoogte is afhankelijk van meerdere factoren. Als eerste moet rekening gehouden worden met de oppervlakte die moet geschilderd of gepleisterd worden. Daarnaast speelt de ondergrond ook een rol in de keuze voor een werkplatform. Gaat het om een buitengevel, plafond of trappenhal? Die afweging moet voor aanvang gemaakt worden.
Elk werk heeft z'n platform

Er bestaan verschillende soorten werkplatformen: trapladders, vouwladders, vouwsteigers, steigers, verrolbordessen, hoogtewerkers …
Voor elk type werk wordt het best een ander werkplatform gebruikt. Zo kan bij buitenwerk het best een rolsteiger gebruikt worden. Kleinere versies kunnen ook gebruikt worden voor binnenwerk. Al wordt voor binnenwerken een vouwsteiger aangeraden, daar deze werken vaak van korte duur zijn. Een vouwsteiger neemt immers ook minder tijd in beslag tijdens de montage. Daarnaast is er ook een onderscheid in stellingen voor professioneel gebruik, semiprofessioneel gebruik of doe-het-zelfwerk.
Naast stellingen zijn er ook gewone opstapjes die als werkplatform kunnen dienen. Deze opstapjes zijn handig bij schilder- of pleisterwerken op trappen. Bij dit soort opstapjes kunnen telescopische poten gezet worden volgens hoogte en diepte.
Onderhoud
Het onderhoud van dergelijke materialen moet doorgaans op dezelfde manier gebeuren. Of het nu gaat om een trapladder, platformtrap, rolsteiger of hoogtewerker: al het materiaal moet correct gebruikt en onderhouden worden. Het spreekt voor zich dat er bij materialen met telescopische onderdelen moet opgelet worden dat er geen verf op deze delen komt, om het schuifsysteem optimaal te kunnen laten werken en niet te blokkeren.
Daarnaast moeten bij trapladders de voetjes vervangen worden indien die versleten zijn. Zelf herstellingen uitvoeren is hierbij uitgesloten. Laat dit steeds doen door de fabrikant. Een periodieke keuring van het materiaal is ten slotte ook verplicht volgens de 'Codex welzijn op het werk'.

kunnen gezet worden volgens hoogte en diepte © Galico
De opbouw
De opbouw van een werkplatform hangt af van welke soort je zal gebruiken. Bijgevolg is het belangrijk steeds te beginnen met het lezen van de handleiding. Daarin staat hoe je het materiaal correct moet gebruiken, positioneren en wat je wel en niet mag doen op het werkplatform. Voor sommige werkplatforms zoals rolsteigers en hoogtewerkers is het verplicht een opleiding te volgen. Tijdens deze opleidingen worden de richtlijnen uitgelegd volgens de 'Codex welzijn op het werk'.
Met medewerking van Altrex en Galico
