SchilderenPremium

Snel de juiste kit kiezen

Overzicht van veel voorkomende situaties

Het mooi en duurzaam afkitten van voegen en barstjes is een belangrijke afwerkingstaak van de schilder-decorateur. Daarbij is de juiste kitkeuze van doorslaggevend belang. Die keuze blijkt in de praktijk niet altijd evident. Lees hier hoe u snel en gemakkelijk de juiste kit kiest.

Siliconen voor het afdichten
Voor het kitten van beglazing wordt meestal silicone gebruikt wegens de uv-bestendigheid

WIST JE DAT?

Een goed geplaatste en goed onderhouden kit kan wel 30 jaar meegaan. Belangrijk bij een goede plaatsing is dat:

  • diepe voegen minder diep worden gemaakt door rugvulling te gebruiken;
  • de kit in de juiste voegdimensies wordt aangebracht (deze worden door de kitfabrikant meegegeven), zodat voegdiepte en voegbreedte in een bepaalde relatie staan tot elkaar;
  • er indien nodig een kitprimer wordt voorzien (dat is vooral bij poreuze ondergronden of zware belasting zoals in zwembaden een vereiste);
  • een afstrijkmiddel op neutrale basis wordt gebruikt dat de kit niet aantast.

Onder goed onderhoud verstaat men een jaarlijkse controle van de kit op hechting en mos-, alg- en schimmelvorming, en een regelmatige reiniging. Tijdige reiniging van de kit kan immers voorkomen dat vervuiling diep in de kit trekt en bijgevolg niet meer verwijderd kan worden.

Afkitten met Bostik All-round
Een allround overschilderbare kit is geliefd bij schilder-decorateurs

DE JUISTE KIT KIEZEN

De algemene kwaliteiten van een kit verschillen naargelang het type. In hoofdzaak zijn er drie types kitten die vaak door de afwerker worden gebruikt: acrylaten, polymeren (hybrides) en siliconen. PU-kitten worden in mindere mate door de afwerker gebruikt.

Zeer goed overschilderbare kit voor binnen

Acrylaatkitten zijn geliefd bij schilders omwille van hun zeer goede overschilderbaarheid. Ze worden voornamelijk gebruikt voor kitwerk binnen met beperkte beweging. Denk aan voegen rond plinten, vensterbanken, raam- en deurlijsten en binnenmuurvoegen. Acrylaatkitten zijn watergebaseerd en dus minder weerbestendig. Voor buiten gaat de voorkeur naar polymeren of een PU-kit. Al zijn er ook acrylaatkitten op de markt die perfect buiten kunnen worden toegepast.

Elastische, overschilderbare kit voor binnen én buiten

Polymeren/hybriden zijn erg elastisch en kunnen grotere bewegingen van materialen opvangen. Polymeren zijn in de regel overschilderbaar (zowel met watergedragen als solventgedragen verven). Het is de ideale kit voor aansluitingen van de vloer op de muur of plint, zeker bij vloerverwarming. Een polymeerkit is ook de goede keuze voor aansluitvoegen naast ramen, deuren en rolluikkasten waar beweging of schok bij het openen en sluiten de kit extra onder druk zet. Polymeren hebben een goede uv-, weer- en waterbestendigheid en zijn prima geschikt voor gebruik buiten.

Elastische, gekleurde kit voor binnen én buiten

Siliconen zijn zeer elastisch en hechten bijzonder goed op verschillende ondergronden. Dit type kit wordt veel gebruikt voor sanitaire toepassingen en voor beglazingsvoegen. Siliconen zijn daarnaast ook zeer uv-, weer- en waterbestendig, en dus ideaal voor buitentoepassingen. Ze zijn (meestal) niet overschilderbaar, en verkrijgbaar in een uitgebreid kleurengamma. Er bestaan nu zelfs ook reeds matte kleuren op de markt met het uitzicht van een cementvoeg.

Natuursteen afkitten
Kies bij het afkitten van natuursteen voor een kit die resistent is tegen natuursteen

WELKE KIT PER MATERIAAL

Het materiaal dat wordt afgekit, is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste kit.

Natuursteen

Niet elke kit is geschikt voor het afkitten van natuurstenen vensterbanken, werkbladen, tabletten, enz. Wanneer een verkeerde kit wordt gebruikt, kan dit leiden tot vlekvorming in de natuursteen rondom de kit. Kies voor een elastische siliconenkit die is aangepast aan natuursteen of een polymeer die in het algemeen wel resistent is tegen natuursteen.

Kunststof

Er is een grote variëteit aan kunststoffen. Ook composieten, waarbij verschillende soorten worden gecombineerd, zijn populair. Om die reden is het aan te raden om vooraf een hechtingstest uit te voeren bij het gebruik van een acrylaat, polymeer/hybride of silicone op kunststof. Qua hechting op pvc zijn geen problemen te verwachten, maar op EPDM, polyethyleen of polypropyleen bijvoorbeeld hechten er maar weinig kitten. Aangeraden wordt om de kit op een testoppervlak te plaatsen en de hechting na een week te evalueren.

Afkitten van plinten met DL Chemicals
Kits worden vaak gebruikt voor het afdichten van plinten en zijn dan bij voorkeur overschilderbaar

Hout

Over het algemeen is hout geen moeilijk materiaal om af te kitten. Zowel acrylaat, silicone als polymeer/hybride zijn hiervoor geschikt. Enige uitzondering zijn tropische houtsoorten, zoals bijvoorbeeld afrormosia, waaruit stoffen vrijkomen die de hechting van de kit kunnen verstoren. Aangeraden wordt om op tropisch hout een kitprimer te voorzien.

Glas

Voor het kitten van beglazing wordt meestal silicone gebruikt wegens de uv-bestendigheid. Wil men het venster nadien verven, dan wordt een polymeer-/hybride kit geadviseerd. Let wel op bij het afkitten van gelaagd glas (glas met PVB-folie tussen). Niet alle kitten zijn compatibel met PVB-folie en/of butyl.

Stucwerk, baksteen en beton

Zowel acrylaat, polymeer/hybride als silicone zijn geschikt voor het afkitten van stucwerk, baksteen en beton. Als de ondergrond poreus is, dient er bij voorkeur eerst een kitprimer te worden aangebracht. Zowel de breedte van de voeg als de uitzetting van de voeg spelen een rol bij de keuze van de geschikte kit.

  • Smalle voeg of klein barstje? Een acrylaatkit is hiervoor ideaal en bovendien goed overschilderbaar.
  • Brede en/of beweeglijke voeg (dilatatievoeg)? Gebruik bij een dilatatievoeg altijd een rugvulling en de juiste voegverhouding. Polymeren/hybriden en siliconen zijn elastischer in de tijd dan een acrylaatkit. Ze zijn een goede oplossing voor brede en/of beweeglijke voegen. Polymeren/hybriden zijn iets harder en beter bestand tegen belasting dan siliconen en bijgevolg ook geschikter voor dilatatievoegen in vloeren. Let wel: hoe elastischer de kit, hoe moeilijker overschilderbaar.

WELKE KIT PER LOCATIE

Een correct geplaatste kit is waterdicht, luchtdicht en bestand tegen (enige mate van) uitzetting. Soms worden er echter nog extra vereisten gesteld aan de kitten.

Acrylaatkit voor buiten
Deze acrylaatkit is prima geschikt voor buiten en na het aanbrengen snel regenbestendig

Binnen of buiten

Acrylaten zijn over het algemeen minder bestand tegen de weersinvloeden. Voor buiten wordt meestal geopteerd voor polymeren/hybriden en siliconen. Vereiste is wel dat die over een goede uv-bestendigheid beschikken. Als de keuze valt op een silicone is een hoge kleurstabiliteit ook belangrijk voor een duurzaam, esthetisch resultaat.

Sanitaire ruimtes

In sanitaire ruimtes is het van belang dat de kit ongevoelig is voor schimmels. Hier gaat de voorkeur dan ook naar siliconen specifiek voor sanitaire toepassingen. Een sanitair siliconenkit is waterafstotend, schimmelwerend en blijft zeer elastisch. Siliconen blijven goed plakken op gladde oppervlakken en zijn goed bestand tegen het klimaat in sanitaire ruimtes. Houd bij de keuze van de kit ook rekening met het materiaal van de tegels die in de sanitaire ruimte zijn gebruikt: natuursteen vraagt een aangepaste kit.

ééN KIT VOOR ALLE SITUATIES

Welke kit de voorkeur geniet, wordt sterk beïnvloed door gewoontes, en het gebruiksgemak dat de schilder-decorateur bij het aanbrengen ervaart. In feite is een silicone multifunctioneel en kan die zowel op moeilijke ondergronden als in veeleisende situaties, zoals sanitaire ruimtes, worden ingezet. Aandachtspunt hier is dat siliconen over het algemeen niet overschilderbaar zijn, een feature die door de schilder toch erg wordt geapprecieerd. Voor de typische kitwerken van schilders, zoals het dichten van plintaansluitingen en het opvullen van andere fijne aansluitvoegen, staan acrylaatkitten dan ook met stip op één. Ze worden dan ook niet voor niets schilderskitten genoemd. Polymeren/hybriden hebben echter ook hun troeven. Ze kunnen op veel uiteenlopende ondergronden ingezet worden, zijn overschilderbaar en zowel binnen als buiten te gebruiken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine