SchilderenPremium

Hoe de juiste overschilderbare kit kiezen

Gebruik specifieke producten voor probleemgevallen

Overschilderbare kit

Acrylaat is de overschilderbare kit bij uitstek voor interieurtoepassingen. Hybride voegkitten vangen grotere bewegingen op, zowel binnen als buiten. Ze zijn erg elastisch en goed overschilderbaar. Bovendien zijn ze ook geschikt voor verlijming. Silicone is aangewezen voor gladde ondergronden zoals glas, is dikwijls niet overschilderbaar, maar wel verkrijgbaar in een uitgebreid kleurengamma. Voor diverse vraagstukken zijn er echter ook specifieke kitten op de markt. Het is aangewezen om vooraf altijd een compatibiliteitstest uit te voeren.

AFWERKING EN OVERSCHILDERBAARHEID

Bewegingsklassen

Gebouwen worden opgetrokken uit constructie-elementen in verschillende materialen. Die bewegen onafhankelijk van elkaar onder invloed van belasting en temperatuurverschillen. In functie van de mate van beweging opteert u dan voor meer of minder elastische voegkitten. Zo krijgt u een precieze afwerking. Sinds 2014 is CE-markering voor voegkitten verplicht (norm: EN 15651). Dit bepaalt waaraan een voegkit moet voldoen voor specifieke toepassingen zoals gevel en aansluitvoegen (F) of beglazing (G). Voegkitten worden ook opgedeeld in diverse bewegingsklassen: 7,5 - 12,5 - 20 - 25. Voegen met grote beweging vereisen een meer elastische kit. In de ontwikkeling van hun producten streven kwaliteitsmerken steeds de hoogste standaarden na inzake eigenschappen – zoals overschilderbaarheid en bewegingscapaciteit – maar ook qua verwerking. Op deze manier kiest u altijd het ideale product voor een specifieke toepassing.

De juiste voegkit kiezen

Types voegkitten

  • Acrylaat: de typische schilderskit voor interieurtoepassingen met beperkte beweging. Water­gebaseerd, dus minder weerbestendig en voornamelijk geschikt voor binnen. Goed verwerkbaar, vaak beperkt elastisch, maar doorgaans zeer goed overschilderbaar. Interieurvoegen bewegen meestal minder door de kleinere temperatuurverschillen binnenshuis. Acrylaten vangen minder voegbeweging op en zijn dus geschikt voor dit type toepassingen. Er zijn echter ook uiterst elastische en overschilderbare acrylaatkitten op de markt, speciaal ontwikkeld voor buitentoepassingen.
  • Hybride voegkitten: vaak moet de voegkit ook grotere bewegingen opvangen, o.a. bij grote temperatuurverschillen (buiten) en het uitzetten van verschillende bouwmaterialen. Ook bij bepaalde binnentoepassingen is soms een hogere elasticiteit van de voegkit vereist, bijvoorbeeld bij de aansluiting van de vloer op de muur of plint. Dit is zeker bij vloerverwarming het geval. Voor aansluitvoegen naast ramen, deuren en rolluikkasten is eveneens een meer elastische kit aangewezen. Door de beweging of schok bij openen en sluiten kan de kit namelijk afscheuren. De hechting van hybride voegkitten ligt veel hoger dan van acrylaat. De kit laat dus veel minder snel los van de ondergrond. Hybride voegkitten combineren een hogere elasticiteit (tot 25% beweging in de CE-klasse) met overschilderbaarheid, vooral met watergedragen verven. Bovendien zijn ze ook geschikt voor verlijming. Ze hebben een goede uv-bestendigheid.
  • Silicone: goede hechting op gladde ondergronden zoals glas, mindere hechting op poreuze ondergronden zoals beton (tenzij vooraf met primer behandeld). Zeer uv-bestendig. (Meestal) niet overschilderbaar, maar vaak verkrijgbaar in een uitgebreid kleurengamma.
Elastische kit
Voor aansluitvoegen naast ramen, deuren en rolluikkasten is een meer elastische kit beter geschikt

Specifieke producten beglazingsvoegen

Voegkitten voor beglazingstoepassingen vol­doen aan een aantal specifieke vereisten, o.a. op het vlak van uv-resistentie. Alleen voegkitten die beantwoorden aan de beglazingsnorm, komen hierdoor in aanmerking. De CE-markering (‘G - Glazing’) op de voegkit toont aan dat de kit voldoet aan de vereisten van EN 15651-2 en dat het product zonder problemen voor beglazing gebruikt wordt. De combinatie tussen beglazingstoepassing en overschilderbaarheid, vaak bij houten ramen, is niet zo evident. Silicone voegkitten zijn bijzonder geschikt voor beglazing, maar zijn doorgaans niet overschilderbaar. Toch zijn er een aantal beglazingskitten die overschilderbaarheid en beglazingstoepassingen combineren, zowel hybride als silicone. Voor een esthetische afwerking in serres en andere smeedwerktoepassingen zijn er kitten die de eigenschappen van een moderne voegkit combineren met de klassieke look van stopverf. Ze zijn blijvend elastisch en weerbestendig. De licht korrelige structuur zorgt voor een onberispelijke afwerking.

Kitten in een kleur

De meeste verftypes hebben een beperkte elasticiteit. Wanneer zij aangebracht worden op een voeg die een grote beweging moet opvangen, barst de verf onherroepelijk, ook wanneer de kit eronder de beweging probleemloos aankan. Ook het verschil in oppervlaktespanning tussen sili­conenkit en verf kan de hechting negatief beïnvloeden. Hier brengen siliconenkitten in een aangepaste kleur een oplossing. Ze combineren heel wat voordelen:

  • Hoge elasticiteit, geschikt voor bewegingsvoegen binnen en buiten
  • Zeer hoge uv-resistentie, uiterst geschikt voor beglazing
  • Beschikbaar in een groot palet RAL-kleuren

Compatibiliteit testen

Een acrylkit kan overschilderd worden met de meeste verven. Het is belangrijk dat verf en kit goed compatibel zijn. Zo krimpt een acrylkit na het aanbrengen nog licht en moet de verf elastisch genoeg zijn om deze krimp op te vangen. Kan de verf dit niet, dan is het aangeraden om pas te overschilderen na de krimp.

Daarnaast zijn sommige verven en kitten ook niet volledig compatibel door de samenstelling van beide producten. Dit heeft als gevolg dat enkele componenten migreren van verf naar kit of omgekeerd. Meestal is het resultaat dan een kleurverschil. Bepaalde kitten zijn op hun beurt specifiek ontwikkeld om sneller te overschilderen (soms na enkele minuten), waardoor de werken niet onderbroken moeten worden. Of ze zijn meer compatibel. Het verftype bepaalt in grote mate of deze hecht op de kit.

De overschilderbaarheid is bij watergedragen verven doorgaans het beste. Gezien de grote diversiteit aan verven en de mogelijke evoluties in de samenstelling, moet steeds vooraf een compatibiliteitstest uitgevoerd worden. Raadpleeg altijd de technische fiches.

Aanbrengen van kitten
Belangrijk is dat de hele voeg wordt gevuld door de kit in voldoende mate tegen de voegbodem of rugvulling te spuiten

WERKWIJZE

Aanbrengen van kitten

De koker aan de bovenzijde openen en in het pistool plaatsen. Vervolgens de spuitmond op de juiste breedte afsnijden. Vuistregel: de breedte dient overeen te komen met de breedte van de voeg. De spuitmond bij voorkeur onder een hoek van 45° aansnijden (omdat u tijdens het aanbrengen van de kit het pistool ook onder een hoek van 45° houdt).

Belangrijk is dat de volledige voeg met kit wordt gevuld. Dit door de kit in voldoende mate tegen de voegbodem of rugvulling te spuiten. Hierdoor ontstaat tegendruk en wordt de kit tegen de zijwanden van de voeg gedrukt en ontstaat een goed contact met kit en hechtvlak. De kit moet vóór de spuitmond uitlopen.

Afwerken

Na het aanbrengen de kit glad afstrijken met een (natgemaakte) kitstrijker, kitspatel en/of plamuur­mes. Neem hier bij voorkeur een universeel afstrijkmiddel. Bij gebruik van zeepwater als gladstrijkmiddel kiest u een afwasmiddel zonder citroenzuur, glycerine en dergelijke, aangezien deze producten de kwaliteit van de kitvoeg kunnen beïnvloeden. Het is mogelijk om na het gladmaken van de kit nog met natgemaakte vingers na te strijken. Gebruikt u afplaktape, verwijder die dan direct na het gladstrijken.

Buitentoepassingen
Sommige acrylaten zijn speciaal ontwikkeld voor buitentoepassingen en zijn overschilderbaar

Overschilderen acrylaatkitten

Acrylaatkitten zijn in de praktijk goed overschilderbaar, zowel met oplosmiddelhoudende (alkydhars) als watergedragen verfsystemen (bv. acrylaat­dispersie). Overschilderen is mogelijk na volledige droging van de kit. Meest voorkomende probleem bij acrylaatkitten is barst- of craquelévorming. Dit heeft diverse oorzaken:

  • Te snel overschilderen: na het overschilderen verdampt er vocht uit de kit, waardoor de voeg nog een beetje krimpt. Hierdoor rekt de verflaag iets uit en kan ze barsten. De ontstane scheuren zijn waar te nemen in de lengterichting van de voeg. Hoe minder elastisch vervormbaar de verflaag, hoe vaker dit probleem zich voordoet.
  • Vervorming van de acrylaatvoeg: de bedoeling van een kit is dat ze de bewegingen van de voeg volgt. Een harde, brosse verflaag echter bezit deze eigenschap niet, zodat het mogelijk is dat de verflaag bij vervorming van de kitvoeg barst. In het algemeen is de werking van voegen binnenshuis gering, zodat barstvorming in de verflaag niet zo gauw voorkomt.
  • Gevoeligheid van de gebruikte verf voor barstvorming: de samenstelling van de verf is bepalend voor barstvorming in de verflaag. In het algemeen doet dit probleem zich voor bij hooggevulde dispersieverven voor binnentoepassing. Buitenverven en halfglanzende binnenverven zijn meestal niet gevoelig voor barstvorming.
  • Toepassing bij te lage temperatuur van de ondergrond: dispersieverven hebben een minimale temperatuur nodig om een goede filmvorming te krijgen, meestal ca. +7 °C. Wordt een (beglazings)voeg aan de binnenzijde van een kozijn in de winter overschilderd met een dispersieverf, dan is het mogelijk dat de oppervlaktetemperatuur van de kitvoeg door het directe contact met het koude glas vrijwel dezelfde temperatuur heeft als buiten. Hierdoor is de temperatuur misschien te laag voor een goede filmvorming van de verf, ook al is de luchttemperatuur binnenshuis hoger dan 7 °C. 
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine