BuitenzonweringPremium

Geautomatiseerde raambekleding schept tal van opportuniteiten

geautomatiseerd
De levensduur van raambekleding neemt toe als ze niet onderhevig is aan handmatige krachten

De vraag naar geautomatiseerde raamdecoratie stijgt elk jaar. Gemak, wooncomfort en veiligheid zijn daarbij uw grootste verkoop­argumenten. Voor vrijwel alle raambekleding bestaat een gemotoriseerde oplossing. Daarbij komt dat de systemen kleiner, onopvallender en stiller zijn dan ooit. De keuze is afhankelijk van het soort product en de grootte ervan, maar vast staat dat de accumotor de toekomst is. De bediening gebeurt naar wens via een eenvoudige afstandsbediening, door middel van de smartphone of domotica.


WAAROM AUTOMATISEREN

Steeds populairder

Elk jaar neemt de motorisatie van het productengamma toe. Niet onlogisch bij de zeer grote uit­voeringen, het is namelijk fysiek lastig om deze manueel te bedienen. Maar ook bij kleinere uitvoeringen wordt vaker gekozen voor motorisatie. De belangrijkste redenen zijn de vergrijzing van de bevolking i.c.m. een forse prijsdaling van de producten. Komt daarbij dat de levensduur van raambekleding toeneemt als ze niet onderhevig is aan handmatige krachten – korte rukjes – maar d.m.v. een motor egaal wordt op- of dichtgetrokken.

Tal van redenen

Geautomatiseerde raamdecoratie biedt bovenal comfort: met één druk op de knop alle raamdecoratie tegelijk of in een vooraf ingesteld scenario openen of sluiten. Motorisatie is ook handig voor hoge ramen, ramen op moeilijk bereikbare plaatsen of plafondramen. In de zorg en de hospitalitysector is een dergelijk systeem vaak al ingeburgerd. Want dankzij automatisatie voldoet de raamdecoratie meteen aan de vernieuwde EU-norm betreffende child safety; geen loshangende koordjes of kettingen. Automatisatie betekent energiebesparing: u houdt er naargelang van het seizoen de warmte of koude mee buiten. Veiligheid is ook een punt. Er bestaan randomisatiemodellen die toelaten om de raamdecoratie op willekeurige tijdstippen te openen en/of te sluiten. Ideaal voor wie op vakantie gaat en door aanwezigheidssimulatie de veiligheid wil vergroten. Dankzij een app is het ook mogelijk van op afstand de raamdecoratie te regelen, bijvoorbeeld vanop het werk.

Verticale jaloezieën
12 artikels
Alles over raamdecoratie & zonweringOntdek ons digitaal magazine over raamdecoratie & zonwering
Lees magazinechevron_right
automatisch
De hub van dit bedieningssysteem maakt het mogelijk om de raam­bekleding via spraak te besturen

 

Soorten motoren

Motoren worden steeds kleiner en onopvallender. Vrijwel alle raamdecoratie kan gemotoriseerd worden: enkel gordijn of middensluitend, vouw-, rol- en duorolgordijn, verticale en horizontale lamellen in alu, hout, textiel of kunststof, plissé- en honingraatgordijnen, t.e.m. een skylightsysteem dat bijvoorbeeld het glazen plafond van een veranda bedekt. Maar over het algemeen worden de volgende producten het vaakst gemotoriseerd: gordijnen, vouw- en rolgordijnen en houten jaloezieën.

Zijmotor

Voor enkele of middensluitende gordijnen wordt de motor achter het gordijn aan de rail bevestigd, uit het zicht en links of rechts óf in het plafond naargelang van de plaats van de voedingskabel. Deze motor drijft een tandriem in de gordijnrail aan, die het gordijn opent of sluit. Verticale lamellen kunnen, net zoals bij de manuele systemen, geopend worden naar de zijkant(en) of het midden, of enkel gekanteld. Dit zowel bekabeld als met afstandsbediening. De motor wordt gevoed met 230 V (bv. wandcontactdoos) of 24 Vdc.

Buismotor

Vouw- en rolgordijn worden beide door een buismotor aangedreven die in het systeem zelf zit verstopt. Het koord (bij vouwgordijn) of de gordijnstof (bij rolgordijn) rolt op in het systeem. Een skylightsysteem is eigenlijk een dubbel gordijnsysteem op zijn kant, met daartussen de ‘baleinen’ met de gordijnstof. In feite is dit een verticaal vouwgordijnsysteem. Ook houten jaloezieën, duorolgordijnen en 3D-rolgordijnen worden bediend door middel van een buismotor.

De keuze van de motor is afhankelijk van het product en de oppervlakte ervan. In de specificaties ziet u welke motor wordt geleverd voor welke afmeting. Gordijnmotoren zijn stil, zo’n 40 dB. Een buismotor is er in twee types: <44 dB en de stille motor, <40 dB, maar bij sommige merken is stille motorisatie ondertussen gewoon standaard.

motor
Motoren worden steeds kleiner en onopvallender. Vrijwel alle raam­decoratie kan gemotoriseerd worden

12 voltmotoren

Zijn bijzonder geschikt voor kleine tot middelgrote producten. Voor een elek­trische 12V-motor is er stroomvoorziening nodig en kiest u uit drie transformatoren (voor één pro­duct, voor drie of max. zes producten). De motor kan ook van stroom voorzien worden via (oplaadbare) batterijen in een hou­der of een zonnepaneel.

Batterijmotor

Al een tiental jaar op de markt, is wellicht de toekomst voor interieurtoepassingen. Voor zowat iedere raambekleding zijn er accu-aangedreven oplossingen. De motoren zijn bij levering al voorgeprogrammeerd op de zender. Voordelen van een batterijmotor zijn de snelle plaatsing en ingebruikname, aangezien er geen enkele elektrische voorziening nodig is. De instelling van de app is eenvoudig en stap voor stap te volgen. U benoemt eenvoudig de producten (bv. ‘rolgordijn slaap­kamer’), het is mogelijk om verscheidene producten samen te laten werken én een tijdsinstelling (al dan niet variabel) te programmeren. De motor moet alleen periodiek worden bijgeladen.

automatisch
3D-rolgordijnen met stille motor

 

KEUZE QUA BESTURING

afstandsbediening
Er kan een timer worden ingesteld voor het auto­matisch openen/sluiten

Afstandsbediening

Er zijn een aantal mogelijkheden om geautomatiseerde raamdecoratie aan te sturen. De besturing van de motor gebeurt bv. via een wandschakelaar of door middel van een afstandsbediening. Hierop kan eventueel een timer ingesteld worden voor het automatisch openen/sluiten. Het signaal van de afstandsbediening wordt doorgegeven aan de motor via een ingebouwde RF-ontvanger die een draadloos radiofrequentiesignaal doorgeeft. Er kunnen verscheidene motoren gekoppeld worden aan één kanaal op de zender.

Sensoren

Een licht- en/of temperatuursensor speelt in op de sterkte van het zonlicht en de buitentemperatuur, en zorgt zo voor warmtewering. De sensor laat de raamdecoratie sluiten als het te warm wordt, en gaat automatisch weer open als het licht afneemt. De draadloze sensor wordt bijvoorbeeld met een zuignap op de ruit of de vensterbank bevestigd en werkt via een RF-signaal en op batterijen. De RF-ontvanger zit standaard in de gordijnmotor.

Domotica

Geavanceerde domoticasystemen zijn meer een zaak voor de elektro-installateur, maar de bediening kan inderdaad ook verlopen via een domoticasysteem. Dit gebeurt draadloos door middel van een module, of bekabeld, waarbij de raamdecoratie direct wordt aangesloten op het domoticasysteem. Met een smarthome controller die gekoppeld is via de router, worden bijkomend de motoren bediend met een smartphone of tablet (iOS/Android).

Connectivity

Desgewenst worden via een hub alle ‘slimme’ functies in de woning met elkaar verbonden en op elkaar afgestemd (zonwering, rolluiken, verlich­ting ...). Een hub is een koppeling tussen internet en een draadloos RF-signaal die u gewoon in een wandcontactdoos steekt. Vanuit een smartphoneapp geeft u met een druk op het scherm de opdracht om een systeem draadloos te openen of te sluiten. Tevens kunnen met de app automatische open- en sluittijden ingesteld worden, vaste of variabele tijden, volgens de zonsopgang en -ondergang.

automatisch
Motorisatie afgesteld op de zonne­stand en/of de buitenwarmte is energiebesparend

 

DE INSTALLATIE

Bij 230V-motoren dient er stroom voorzien te worden aan het raam (WCD of lasdoos). De meeste nieuwbouwwoningen krijgen dit trouwens standaard. Let er bij de installatie vooral op dat de correcte bedrading gekozen wordt naargelang van het specifieke systeem én dat ze aan de afgesproken kant uit de muur of het plafond komt. Zorg er vooral ook voor dat de systemen gemakkelijk weer af te nemen zijn bij een technische storing. Bij 12V-motoren wordt de stroom voorzien tot bij de 12V-transformator waarop dan ook de motoren aangesloten worden. Met een afstandsbediening, wandzender of hub is het eenvoudig ‘plug and play’: stekker erin en het systeem functioneert.

automatisatie
Aluminium jaloezieën in twee delen tuimel­baar om hinderlijk zonlicht buiten te sluiten

Met dank aan Bece, Copagro, Copahome, Forest Group, Forinn, Goelst, Inside Blinds, Louverdrape, Luxaflex, MHZ Hachtel, Somfy, Sunway en Zonnelux

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine