BuitenzonweringPremium

Energie besparen met raamdecoratie

Welke raamdecoratie helpt om energierekening te verlagen?

energieDe looks van raamdecoratie primeren voor de klant. De klant kiest wat die mooi vindt. Nochtans zijn gordijnen, lamellen of jaloezieën meer dan decoratie. Ze voorzien de woning van extra comfort en kunnen helpen om energie te besparen. Raamdecoratie werkt immers energiebesparend. Behalve het materiaal waaruit raamdecoratie bestaat, kan ook de opbouw ervan het energieverbruik beknotten. Bijkomend is automatisatie een bijzonder goede manier om de energiefactuur te drukken.


Energie besparen

Raamdecoratie helpt om energie te besparen in huis, met name de energie nodig om:

  • een huis te verwarmen;
  • een huis af te koelen;
  • een huis van voldoende licht te voorzien.

Warmteverlies beperken in de winter

Sommige ramen zijn echte energie­vreters. Raamdecoratie houdt warmteverlies via de ramen tegen. Bij de combinatie van raamdecoratie met enkel glas kan het warmteverlies tot wel 60% worden gereduceerd, met dubbel glas wordt het verlies tot zo'n 45% teruggevoerd.

Verticale jaloezieën
12 artikels
Alles over raamdecoratie & zonweringOntdek ons digitaal magazine over raamdecoratie & zonwering
Lees magazinechevron_right

Warmte weren in de zomer

In zuidelijk gerichte huizen met grote of veel raampartijen, is functionele raamdecoratie heel belangrijk om de warmte van de naar binnen schijnende zon buiten te houden. De warmte­opname kan met raamdecoratie tot 78% worden gereduceerd.

Voldoende daglicht binnenhalen

Met raamdecoratie is het mogelijk om daglicht gecontroleerd binnen te laten en zo het verbruik van kunstlicht te beperken. Ruimtes hoeven niet volledig te worden verduisterd om reflectie op een televisie- of computerscherm te voorkomen. Bepaalde zones kunnen gedeeltelijk of helemaal open, om licht in de kamer binnen te laten.

energie besparen

Materiaal

Om een idee te hebben van de energiebesparende werking van een stof of ander materiaal (bijvoorbeeld hout, pvc of aluminium) kun je kijken naar de U-waarde, de zogenaamde warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde van een materie – in W/(m².K) – drukt uit hoeveel warmte per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil wordt doorgelaten. Dat is voor raamdecoratie een belangrijke eenheid in de winter (hoe goed houdt de raamdecoratie de warmte binnen?) en in de zomer (in welke mate houdt de raam­decoratie de warmte buiten?). Hoe lager de U-waarde, des te meer warmte er wordt behouden, en des te hoger het comfort en de energiebesparing.

De U-waarde van vele raamdecoratieproducten is echter niet bekend. Dan is het belangrijk om de materie van wat dichterbij te bekijken.

stofStof

Niet zozeer de stof zelf, maar wel de behandeling en de coating van de stof zijn bepalend voor de energiebesparende werking:

  • een gesloten stof met een kleine openingsfactor laat minder warmte door;
  • een stof met een dikke coating laat minder warmte door;
  • hoe lichter de kleur van de stof, hoe hoger de reflectiewaarde. De reflectiewaarde geeft aan hoeveel licht en warmte direct door het toegepaste materiaal worden teruggekaatst. Hoe hoger de reflectiewaarde, hoe beter de warmtewering;
  • een witte coating reflecteert warmte het best;
  • lichte kleuren hebben een hogere transmissiewaarde dan donkere kleuren. De lichttransmissiewaarde geeft aan hoeveel licht er direct door het materiaal heen komt;
  • sommige stoffen zijn voorzien van een gemetalliseerde coa­ting. Die zorgt voor extra licht- en warmtewering.

Andere

De behandeling en coating van hout, aluminium of pvc komen zelden voor. Hout is van nature de beste isolator. Aluminium en pvc scoren minder goed, hun belangrijkste verdienste is hun hoge reflectiewaarde als ze in een lichtkleurige uitvoering worden opgehangen.

energie besparen

Opbouw

Behalve de materiaalkeuze speelt ook de opbouw van de raam­decoratie een rol.

Lucht als isolator

Alle structuren waarbij lucht wordt vastgehouden (als extra isolatielaag) zijn beter. Het luchtkussen beschermt in de zomer tegen zonnewarmte en agressieve uv-straling en vermindert tijdens de winter het warmteverlies via het raam. Meest bekend is de raambekleding met honingraatstructuur. Die bestaat uit twee lagen stof die samen een gesloten cel vormen. In die cel wordt stilstaande lucht vastgehouden.

Eén product, meerdere stofkwaliteiten

Om daglicht binnen te laten zonder de bewoners aan comfort te laten inboeten, is er raambekleding op de markt die transparante en verduisterende stoffen in één raambekleding combineert. Er zijn verschillende transparanties op de markt, gaande van transparant (er kan volledig door de stof heen gekeken worden) tot black-out (de stof laat geen licht door en is zichtdicht).

energie

Automatisatie

Er is voor elk type raamdecoratie een elektrische oplossing. De motoren die worden gebruikt, zijn geruisloos en onzichtbaar weg­gewerkt in de bovenbak van het raam. Ze variëren van batterij­motoren (extra bekabeling en kapwerk zijn overbodig) tot 230V-motoren en zijn beschikbaar voor elke soort raambekleding, gaande van jaloezieën, lamellen vouwgordijnen, rol­gordijnen tot screens en plissés. Gemotoriseerde raambekleding is een belangrijke tool om energie te besparen. Die kan op basis van het binnen- en buitenklimaat worden ingeregeld.

In de winter:

  • sluiten de gordijnen zich en creëer je een extra laag die de koude uit de woning houdt;
  • opent de raambekleding, zodat de warmte van de winterzonnestralen kan binnenvallen.

In de zomer sluit de raamdecoratie op het moment dat er veel zonlicht en warmte naar binnenkomt, en blijft het huis koeler.

energieSturing

De sturingsmogelijkheden zijn omvangrijk. De raambekleding openen of sluiten via een wandschakelaar of afstandsbediening (bv. met interne Radio Technology Somfy (RTS)-ontvanger) is effectief als je thuis bent en eraan denkt, maar dat is vaak het geval niet. Het is belangrijk dat de automatisatie van de raamdecoratie ook werkt op de momenten dat de bewoner niet thuis is (of andere dingen aan zijn hoofd heeft). Dat gebeurt door een besturingsinterface die kan worden aangesloten op bijvoorbeeld een zonnesensor (de raambekleding opent of sluit per ruimte afhankelijk van de zonnestand) of temperatuursensor (als het te warm wordt in huis sluit de raambekleding). Elke raam­bekleding is apart en/of in groep bedienbaar.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine