SchilderenPremium

HOE EEN GOEDE VERFBORSTEL HERKENNEN

Alle componenten van de borstel zijn belangrijk: de steel, de bus waarin de haren vervat zitten, de verlijming en de haren zelf. Deze houden de verf vast en zorgen voor een gelijkmatig resultaat.

verfborstel

GOEDE VERFBORSTEL HERKENNEN

FUNCTIONELE EIGENSCHAPPEN

Een kwaliteitsvolle verfkwast neemt voldoende verf op en geeft die vervolgens af in functie van de toepassing: voor watergedragen of synthe­tische verf, beits, vernis of muurverf. Tijdens het schilderen lijnt de borstel goed af. Een mooi afgewerkt verfbeeld is een must. Verder mag er geen insijpeling zijn van vloeistof in de kop. De kwast ligt prima in de hand, voelt ergonomisch en gebalanceerd aan bij gebruik, en ziet er degelijk en aantrekkelijk uit.

verfborstel
Een mooi afgewerkt verfbeeld is een must. Verder mag er geen insijpeling zijn van vloeistof in de kop. De kwast ligt prima in de hand, voelt ergonomisch en gebalanceerd aan bij gebruik, en ziet er degelijk en aantrekkelijk uit

ZETTING VAN DE VEZELS BELANGRIJK

Alle componenten van de borstel zijn belangrijk: de steel, de bus waarin de haren vervat zitten, de verlijming en de haren zelf. Deze houden de verf vast en zorgen voor een gelijkmatig resultaat. De kwaliteit van de pluim – bestaande uit de uiteinden van de haren – garandeert een fijne afwerking. De opname van de verf wordt bepaald door de zetting van de vezels in de kop. Staan de vezels hier te dicht bijeen, dan wordt de verf wel sterk opgezogen door de capillaire werking. Maar de afgifte is dan weer niet optimaal. Voor de haren is de juiste flexibiliteit vereist voor het aanbrengen van de correcte laagdikte, zonder strepen. Tenzij dit een gewenst effect is, uiteraard.

HAARKEUZE AFHANKELIJK VAN VERFSOORT

Wat nu precies dé optimale samenstelling van de haren is, hangt af van de viscositeit van de gebruikte lak, die overigens nog eens verschilt bij diverse verfmerken. Bovendien spelen ook de wensen van de schilder een rol. Een moeilijke kwestie, dus. Bij watergedragen varianten moet er veel verf worden opgenomen, terwijl synthe­tische verven juist heel dun aangebracht worden. In principe geldt: hoe taaier de verf, hoe taaier de kwast het best is. Ten slotte mag de borstel onder geen geding haren verliezen; dat is zowat ergernis nummer een van elke schilder.

VERBETERINGEN DOOR DE JAREN HEEN

verfborstel
De borstel op zich is niet zo sterk geëvolueerd: de professionele schilder zweert nog altijd bij een beukenhouten gelakte steel

TWEECOMPONENTENMATERIAAL

Kwasten zijn door de jaren heen veranderd qua opbouw. Tegenwoordig wordt de kop volgegoten met een tweecomponentenmateriaal voor een perfecte zetting en om insijpeling te voorkomen. De borstel op zich is niet zo sterk geëvolueerd: de professionele schilder zweert nog altijd bij een beukenhouten gelakte steel, bij voorkeur met een puntje in een bepaalde kleur om aan te geven voor welke verf de borstel in kwestie geschikt is.

VERANDERD MATERIAALGEBRUIK

Oorspronkelijk wordt varkenshaar gebruikt voor schilderskwasten. Maar zelfs binnen de meest gerenommeerde soort is dit haar bijzonder sterk verminderd in kwaliteit. In de jaren 60-70 komen op kleine schaal mixen van varkenshaar en synthetische vezels op de markt, met het ver­schijnen van de eerste watergedragen lakken. In de praktijk waren deze kwasten echter niet zo fijn om mee te werken, en de vraag ging verder nog massaal uit naar varkensharen. Later, omstreeks het jaar 2000, maakt watergedragen verf furore, samen met solventarme of -vrije ver­ven. Recent in 2010 zijn de normen voor oplosmiddelhoudende verven nog verstrengd. Dit betekende de doorbraak van gemodificeerde polyestervezels. Vandaag zijn er hightech synthetische vezels die beter presteren dan varkenshaar.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine