Metalen profielenPremium

Werken met metaal: afwerking en nazorg

Enkele bramen wegwerken op een afgekort stuk metaal, roest verwijderen op een botte spade en die opnieuw scherp maken … Met metaal werken, vereist wat nazorg. Een greep uit enkele tools waarmee je die klusjes nauwgezet uitvoert.

 

ONTBRAMEN

MET EEN IJZERVIJL

ijzervijl AFWERKING EN NAZORG

Met de ijzervijl heb je vlug je werkstuk ontdaan van bramen. Zet niet te veel druk op de vijl, het is gewoon de bedoeling dat je de opstaande krul stelselmatig opduwt. Voor een optimaal resultaat, hou je de vijl ook proper.

Vet, olie en metaalsplinters hopen zich op tussen de vertanding, wat maakt dat je minder goed kan werken. Even het metaalvijlsel afkloppen, of het vijlblad instrijken met krijt, vermindert telkens het ophopen van metaalvijlsel.

 

MET EEN HAAKSE SLIJPER

haakse slijper AFWERKING EN NAZORG

Met de haakse slijper kan je ook gewoon langs de rand gaan om alle imperfecties weg te werken. Gebruik dan wel een lamellenschijf, met een doorsnijschijf zal je werkstuk eerder scherp aangezet worden - tenzij dat de bedoeling is - of riskeer je doorheen je werkstuk te slijpen.

 

ONTROESTEN EN POLIJSTEN

MET EEN STALEN BORSTEL

stalen borstel AFWERKING EN NAZORG

Om kleine oppervlakken, of minimale aantastingen, aan te pakken, volstaat doorgaans een stalen borstel of wat staalwol.

 

MET WITTE AZIJN

witte azijn AFWERKING EN NAZORG

Kleine metalen onderdelen kan je ook in een bad met witte azijn leggen. Na een aantal uren volstaat dat om de roest los te weken.

 

MET CHEMISCHE ROESTVERWIJDERAAR

roestverwijderaar AFWERKING EN NAZORG

Een andere optie is chemische roestverwijderaar, gebaseerd op fosforzuur en oxaalzuur. Ook hier laat je een aantal uren inwerken, maar let op voor je huid, longen en ogen want het is best een gevaarlijk goedje.

 

MET EEN LAMELLENSCHIJF

lamellenschijf AFWERKING EN NAZORG

Ontroesten lukt ook met een haakse slijper voorzien van een lamellenschijf, of je plaatst een komstaalborstel op je boormachine. Met beide toestellen kan je het metalen oppervlak ook verder opschuren, zodat je er een mooi, egaal gepolijst oppervlak van kan maken.

 

SCHILDEREN

DE PRIJS

metaalverf AFWERKING EN NAZORG

Schilderen biedt bescherming tegen roest, maar let wel: metaalverf is niet goedkoop. Afhankelijk van de klus, kan je zeker voor een goedkoop product kiezen, maar vergeet ook niet dat hoe meer lagen je nodig hebt voor een betere dekking, je ook duurder kan uitkomen met een goedkoop product. Let er dan ook op hoeveel vierkante meter je met het product kan verwerken.

 

HOE TE WERK GAAN

verfborstel AFWERKING EN NAZORG

Alvorens je begint met metaal te schilderen, voer je eerst enkele kleine werkjes uit zodat het verven vlot verloopt.

  • Om metaal te verven, vertrek je steeds van een propere ondergrond. Mogelijke afbladderende verflagen, of verroeste stukken, werk je weg.
  • Daarna ga je alles schuren met een staalborstel of wat schuurpapier. Zo verwijder je de laatste stukjes verf, en maak je tegelijk het oppervlak wat ruwer. Zo krijg je een betere hechting van de verf.
  • Ontstof grondig, en verwijder vuil en vet, eventueel met water en een scheutje ammoniak.
  • Delen die niet in een verflaag moeten, plak je af met wat schilderstape.

Je kan verder te werk gaan met een verfborstel of -rol, of met een spuitbus, afhankelijk van de grootte van je werkstuk. Bij grote oppervlakken is het beter om te werken met een borstel voor een betere dekking.

spuitbus AFWERKING EN NAZORG

MET EEN VERFBORSTEL

Metaal beschilderen kan gerust met een verfborstel of -rol gebeuren.

  • Metaal schilderen op de klassieke manier, betekent dat je het werkstuk eerst in 'menie' zet. Dat is een roestwerende primer. Nu vind je ook al verf waarbij grondlaag en verflaag in één zitten. Ferrometalen (ijzer en staal) vragen wel om een andere primer dan non-ferrometalen (aluminium, gegalvaniseerd staal …).
  • Eén laag metaalverf is meestal al voldoende om het werkstuk te dekken, maar dat is niet voldoende om echt bestand te zijn tegen weer en wind. Meerdere lagen zijn nodig.
  • Breng ook maar 1 laag aan per dag en werk niet in te fel zonlicht, dan droogt de verf namelijk te snel uit waardoor kleine barstjes in de verflaag ontstaan.

MET EEN SPUITBUS

Schilderen kan, maar met de spuitbus uiteraard ook. Het voordeel is dat de verf dan vlugger droogt, en het is handiger om sommige plaatsen te bereiken waar je met de borstel of rol niet zo makkelijk bij kan. Met de spuitbus riskeer je wel vlugger 'lopers', voor grotere oppervlakken ga je best te werk met de verfborstel of -rol.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine