KIES AFDEKMATERIALEN DIE ALLE SPECIFICATIES VERMELDEN
Laat maar eens een pot verf vallen. Dan is meteen duidelijk hoe belangrijk de bescherming van de ondergrond is. De keuze voor absorberend en/of ademend afdekmateriaal hangt af van het vloertype. Gaat het om een uitgeharde en doorgedroogde vloer, of een recent geplaatste dan wel behandelde ondergrond? Werken met zelfklevende afdekvliezen en folies gaat snel en aangenaam; ze zijn volledig gefixeerd op de ondergrond, en worden verwijderd zonder residu. Een antisliplaag is altijd een goed idee.

AFDEKMATERIAAL PLAATSEN
Let erop dat de vloer schoon is, vrij van puin, gruis en andere onregelmatigheden. Start in een hoek van de kamer. Rol het materiaal uit. Snij af op maat; indien nodig kan u het product nog een beetje herpositioneren. Overlap telkens met enkele centimeter. Gebruik bij het plaatsen een speciaal veiligheidsmes. Het polyester snijgedeelte raakt de onderkant niet, het ziet er een beetje uit als het bekje van een zeepaardje. Zo snijdt u niet in uw vingers. Met een gewoon stanleymes is er kans dat u de vloer raakt.
BINNEN EN BUITEN
Afdekmaterialen worden hoofdzakelijk binnen gebruikt. Buiten worden ze weinig ingezet. Uitzondering hierop zijn terrassen, betonnen trappen, galerijen. Daarvoor wordt weer-, wind- en uv-bestendig afdekmateriaal ingezet. Alle beschadigingen zijn hier immers onherstelbaar: ijzeren steigers blootgesteld aan wind en water zijn een garantie voor de vorming van erg agressief roestwater. Dit trekt in het beton, en er ontstaat een ontsierend litteken. Robuuste producten bestaan uit drie lagen: twee lagen non-woven polyester met daartussen een vloeistofdichte folie. De toplaag is absorberend. Dergelijke varianten kunnen langdurig worden toegepast, zowel binnen als buiten.

AANDACHTSPUNTEN
Bepaal vooraf nauwkeurig het soort ondergrond. Net geplaatste tegels, of tegels die nog niet volledig uitgedroogd zijn, moeten blijven ademen, anders krijgt u lelijke vlekken of resten in de voegen. Gaat het om parket, informeer dan of het pas geolied is en kies ook dan een oplossing waarbij het kan uitdrogen. Is er vloerverwarming in de ruimte, zet deze dan uit, want hitte en lijm zijn niet de beste vrienden. Er zijn ook beschermoplossingen die niet zelfklevend zijn. Let op dat u steeds kiest voor een merk dat de technische specificaties vermeldt: hoeveel vocht de producten precies doorlaten, hoe dampopen ze zijn, grammage van het afdekmateriaal ... Want soms laat men u daarover in het ongewisse. Producten van binnen de EU voldoen aan de geldende normen, in tegenstelling tot sommige alternatieven.
OVERIGE ONDERGRONDEN
Voor het beschermen van plafonds zijn er behalve plastic niet zo veel mogelijkheden. Voor muren bestaat er een soort plastic met tape voor verschillende ondergronden. U zorgt hiermee voor stofvrije wanden door het materiaal vast te klemmen tussen muur en plafond. Om andere grote oppervlakken af te dekken zijn er heel wat 2-in-1-oplossingen. Dit gaat om een beschermfolie in combinatie met verschillende soorten tape naargelang de ondergrond: voor specifieke indoor- en outdoortoepassingen, of voor ruwe ondergronden. Er is ook tape op de markt met papier om radiatoren, vensterbanken ... af te dekken. Een dergelijke oplossing werkt twee keer zo snel als een klassieke plakband en losse folie.