SchilderenPremium

Duurzamer werken met afdekmaterialen

Veelvuldig hergebruik van materialen goed voor milieu en portefeuille

Duurzaamheid en milieubewust werken winnen wereldwijd terrein. Ook steeds meer schilder-decorateurs gaan met dit gedachtegoed aan de slag. In dit artikel nemen we de afdekmaterialen onder de loep, met in het bijzonder twee populaire producten: zelfklevend universeel afdekvlies op rol en viltplaat op palletformaat. Deze afdekmaterialen worden steeds duurzamer, onder meer door het gebruik van gerecyclede grondstoffen maar bijvoorbeeld ook door de mogelijkheid om deze materialen meermaals te hergebruiken. 

Afdekmaterialen
Bij de ontwikkeling van afdekmaterialen letten fabrikanten meer en meer op duurzaamheid

De meest duurzame keuze

Betrouwbare bescherming

Duurzamere afdekmaterialen doen eerst en vooral wat de gebruiker ervan verwacht: het bieden van een betrouwbare bescherming aan de ondergrond tijdens werkzaamheden. Dat is de essentie van duurzaamheid. Immers: wat niet beschadigd raakt, hoeft niet hersteld te worden. Door een deugdelijke bescherming voorkomen deze producten een nodeloze onttrekking van grondstoffen aan de aarde.

Hergebruik van afdekmaterialen

Fabrikanten die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, stimuleren het hergebruik van hun afdekmaterialen. Hoe langer deze materialen beantwoorden aan hun doel, hoe vaker ze hergebruikt kunnen worden. Bovendien wordt er ook nagedacht over het einde van hun levensduur. Afdekvliezen bijvoorbeeld, zijn compact op te vouwen ten behoeve van ontzorging. Op deze manier wordt een zo klein mogelijk afvalvolume bereikt.

Protectie
Dit zelfklevend universeel afdekvlies op rol is meermaals herbruikbaar. Het bestaat uit gerecyclede polyestervezels en een toplaag die gemaakt is van gerecyclede petflessen

 

VIJF TIPS OM AFDEKMATERIAAL DUURZAMER TE GEBRUIKEN

Tip 1: Maak de bovenzijde van het afdekmateriaal altijd zuiver als je het opnieuw wilt kunnen gebruiken.

Tip 2: Maak een professionele inschatting of een afdekmateriaal nog een keer gebruikt kan worden. Afdekmaterialen kun je in principe gebruiken tot ze zijn versleten of door vervuiling onbruikbaar zijn geworden. Ernstig vervuilde of beschadigde delen gebruik je bij voorkeur niet opnieuw.

Tip 3: Zelfklevende afdekmaterialen die je nogmaals wilt gebruiken, vouw je na gebruik met de kleeflaag naar elkaar toe. Daarna kun je de banen oprollen of opvouwen. Zo komt de eventuele achtergebleven vervuiling bij het volgende gebruik niet in contact met de ondergrond. Let erop dat het zelfklevend materiaal ook geschikt is voor het nieuwe project dat je wenst af te dekken. Zo kunnen sommige lijmen afdrukken nalaten op natuursteen en is hiervoor aangepast afdekmateriaal nodig.

Tip 4: Bij sommige zelfklevende afdekmaterialen is de hechting niet permanent, dan is het afdekken per ruimte een goed idee. Na de werkzaamheden kun je het afdekmateriaal verplaatsen naar de volgende ruimte of bewaren voor hergebruik. De meeste zelfklevende afdekmaterialen beschikken over een acrylbelijming, waarvan de resten met water prima van de ondergrond verwijderd kunnen worden.

Tip 5: Sommige viltplaten zijn uitstekend stapelbaar. Dat is ook prettig bij hergebruik; je kunt ze daardoor gemakkelijk meenemen en efficiënt bewaren.


Duurzaamheid beoordelen

Herbruikbaar afdekmateriaal
De onderzijde van dit herbruikbare afdekvlies is voorzien van een waterdichte LDPE Coating en biedt zo een universele bescherming voor binnenvloeren

Hoogwaardige materialen

De professional die met een betrouwbaar en duurzaam afdekmateriaal aan de slag wenst te gaan, zou in de eerste plaats moeten letten op de kwaliteit van het materiaal. Kies dus voor afdekmaterialen met een kwaliteit die het toelaat om meermaals hergebruikt te worden. Zo zijn er bijvoorbeeld dikkere en dunnere afdekvliezen op de markt. Maar ook de slijtvastheid van het oppervlak is belangrijk, net als de kwaliteit van de hechting op de ondergrond. In de regel geldt: hoe hoogwaardiger het afdekmateriaal, hoe vaker het kan worden hergebruikt.

Folie of karton?

Protectiekarton lijkt op het eerste zicht duurzamer dan afdekfolie. In de praktijk zien we echter dat op het gebied van duurzaamheid enkele nadelen kleven aan protectiekarton. Het meermaals gebruiken van protectiekarton is bovendien ingewikkelder, omdat deze vloerbeschermer vrijwel nooit ongeschonden blijft. Protectiekarton is gevoelig voor vocht, waardoor er relatief gemakkelijk gaten in komen. Dat is natuurlijk funest voor de ondergrond. Bij temperatuurwisselingen heeft protectiekarton de neiging om te werken, waardoor de verbindingstape loslaat, de hoeken omkrullen en de ondergrond bloot komt te liggen. Onder droge omstandigheden hecht de verbindingstape wél goed op het protectiekarton, maar dan heb je weer het probleem dat het karton scheurt bij het loshalen van de tape. Ook dat maakt het meermaals gebruiken van protectiekarton lastiger.

Protectiekarton is, ondanks de stijgende prijzen, nog steeds veelgebruikt op werven. Producenten van protectiekarton zoeken druk naar alternatieven voor de plastic coating en naar producten zonder milieubelastende bindmiddelen. Zo is er protectiekarton op de markt met een minerale coating in plaats van een PE-coating, waardoor het protectiekarton na gebruik gewoon als oud karton kan worden verwerkt. Een ander afdekmateriaal op basis van karton, dat niet herbruikbaar, maar wel 100% recycleerbaar is, is geperst viltkarton waaraan geen bindmiddelen zijn toegevoegd.

Viltkarton Luc De Vos
Geperst viltkarton dat 100% gerecycleerd en recycleerbaar is

Gerecyclede materialen

Het is duidelijk, bij de ontwikkeling van afdekmaterialen letten fabrikanten meer en meer op duurzaamheid. Om te beginnen: door gerecyclede materialen als bron te gebruiken. Zo worden hergebruikte polyestervezels en petflessen ingezet, alsook hergebruikte textielvezels.

Nieuw en veelbelovend is een – al dan niet zelfklevend – afdekvlies gemaakt van petflessen. Het vlies combineert de voordelen van protectiekarton en afdekvlies. Het bestaat uit erg sterke, maar ook lichte vezels, met onderaan een antisliplaag en bovenaan een vloeistofdichte toplaag. De sterke vezels maken het vlies ook erg schokbestendig, waardoor het prima geschikt is om bv. met een stelling over te rijden. De hoge kwaliteit maakt het vlies vele malen herbruikbaar.

Er zijn viltplaten op de markt uit samengeperst gerecycled textiel. Omdat een losse plaat gemakkelijk verplaatsbaar en nagenoeg pluisvrij is, is deze uitstekend geschikt als plaatselijke vloerbescherming bij het schilderen van kozijnen en deuren. Met als extra voordeel dat ze een zachte, koudewerende ondergrond vormt.

Vilt in palletvorm
Sommige viltplaten zijn uitstekend stapelbaar. Dat is ook prettig bij hergebruik; je kunt ze daardoor gemakkelijk meenemen en efficiënt bewaren

Duurzaamheidsidealen

Tot slot is het voldoen aan duurzaamheidsidealen een doorlopend proces dat continu aandacht vraagt. Bestaande verlichting kan bijvoorbeeld vervangen worden door ledlampen en de energiebehoefte van het bedrijf kan duurzaam opgewekt worden, onder meer via zonnepanelen. Maar ook de warmte die bij de productie vrijkomt, kan zoveel mogelijk opgevangen worden voor hergebruik. Bovendien verwerken fabrikanten vrijgekomen restmaterialen en grondstoffen tijdens de productie ter plekke in het productieproces. Mogelijkheden genoeg om duurzamer te functioneren en te produceren. En in de praktijk betekent dit, dat met elke investering een volledig klimaatneutrale productie dichterbij komt.

Met medewerking van Copagro, PrimaCover en Luc De Vos 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door An De Maere

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine