Prefab gipskartonplaten combineren tijdwinst en comfort
Prefab elementen uit gipskarton vrijwel overal toe te passen
Voor de afwerking van onder andere dagkanten aan ramen wordt steeds vaker gegrepen naar prefab elementen uit gipskarton. De oplossing op maat biedt de vakman namelijk heel wat tijdbesparing, wat in tijden van efficiëntie onontbeerlijk is. De mogelijkheden lijken wel onbeperkt en in samenwerking met de leverancier wordt steeds een passende oplossing uitgewerkt, in het plaattype dat de klant wenst.
Talloze types
De prefab elementen uit gipskarton komen in verscheidene vormen en groottes en kunnen dus opgedeeld worden volgens diverse categorieën.
- Zo heb je afzonderlijke elementen die specifiek voor de installatie én afwerking van dagkanten is ontwikkeld. Het element is op de correcte breedte gezaagd met – naargelang de fabrikant – een geïntegreerd pleisterprofiel in een lengtezijde. Hier krijgt de gipskartonstrook een licht schuine infrezing over zijn volledige lengte, waarin dan het pleisterprofiel verlijmd wordt. Die open voeg tussen het profiel en het gipskarton wordt tijdens de productie voorzien van een (blijvend) elastisch voegmiddel.
- Voor deuropeningen zijn er eveneens diverse mogelijkheden beschikbaar.
- Dan heb je ook voorgefreesde panelen uit gipskarton in diverse plaattypes, voor bijvoorbeeld de montage van trapvormige constructies als afkastingen rond balken en kolommen.
- Er bestaan ook diverse plaattypes die voorzien zijn van minerale wol.
Alles samen is er voor zowat iedere toepassing de geschikte plaat beschikbaar – of op maat te verkrijgen in samenspraak met de leverancier.


Maatwerk
Tal van leveranciers bieden hun oplossingen op maat aan, onder andere dankzij de huidige moderne machineparken bij de fabrikanten. Daarbij zijn de platen dan ingefreesd tot tegen de buitenste kartonlaag. Zo zijn er geen openstaande naden te zien. Die platen zijn zowel onverlijmd als verlijmd (met voorgevormde hoek) beschikbaar. Voorverlijming is in sommige toepassingen immers vereist en kan extra tijdwinst bij montage opleveren. Tijdens de productie kan men nog een stootvast intern profiel toevoegen bij hoeken van 60 of 90°.
De voordelen van de platen op maat zijn duidelijk: de vakman heeft meteen zijn stukken op maat en hoeft ze dus niet te bewerken en kan die dus veel sneller installeren op de werf en hij heeft nadien nauwelijks afval.
Zowat overal in te zetten
De prefab elementen worden gebruikt voor het bekleden van zowat elk aspect in het interieur. Hieronder een greep van de mogelijkheden:
- dagkanten van ramen en deuren,
- binnen- en buitenhoeken,
- niet-standaard hoeken,
- bekleding van kolommen en zuilen,
- lichtkolven,
- gordijnkasten,
- blokkaders.

Snel en meteen juist
Het moge duidelijk zijn waarom iemand kiest voor een prefab element; ze zorgen voor een snellere montagetijd en ingebruikname en zijn op maat van hun toepassing. Door hun lage gewicht zorgen ze bovendien voor een hoger comfort bij het plaatsen.
Prefab elementen zorgen ook voor een strakke afwerking en verminderen het risico op krimpscheuren. Mede daardoor is bijkomend plamuurwerk overbodig, wat dan weer extra tijdwinst met zich meebrengt. De prefab platen zijn ook direct overschilderbaar.
Maak goede afspraken
Wanneer er niet uit het standaard gamma gekozen wordt, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Alle specificaties, maatvoeringen en dergelijke moeten op voorhand besproken en bevestigd worden. Dit lijkt ietwat overbodig maar zorgt er wel voor dat de vakman en de klant op eenzelfde lijn staan inzake verwachtingen.
Types

Zoals bij elk gipskartonplaat kun je kiezen uit de diverse types, afhankelijk van de vereisten:
- standaard gipskarton,
- met een verhoogde waterwerendheid (WR),
- met een verhoogde water- en schimmelwerendheid (WAB),
- met verhoogde brandwerendheid (RF),
- met verhoogde geluidswerendheid,
- met een verhoogde stootvastheid.
Opbouw
Prefab gipskartonplaten zijn zo goed als volledig op maat opgebouwd, in samenspraak met de klant. Die kan zelf zijn afwerking en type kiezen, afhankelijk van de noden en wensen. Vervolgens gaat een fabrikant aan de slag en levert de gewenste platen af in de juiste afmetingen en plaattypes.
Afmetingen
Met de bovenstaande toepassingen in het achterhoofd is de lengte van de elementen beperkt tot 3.200 mm, wat zich vertaalt in plafond- of verdiepingshoge panelen, inclusief de nodige passtukken. Voor de breedte wordt rekening gehouden met de plaatafmetingen van het beschikbare gipskarton.

De plaatsing
Een goede voorbereiding is alles. Dus wordt alles zorgvuldig opgemeten en doorgegeven aan de betrokken partijen. De fabrikant maakt op zijn beurt de platen op basis van die opmetingen en specificaties en overhandigt ze aan de vakman. Op de werf verloopt alles volgens de gekende procedures: de juiste werkvolgorde respecteren en de juiste technieken voor montage en afwerking toepassen.
- De ondergrond wordt stofvrij gemaakt en indien nodig, zoals bij een zuigende ondergrond, wordt een primer aangebracht.
- De ondergrond (zoals bijvoorbeeld de dagkant) wordt een laatste keer op verschillende punten nagemeten.
- Daarna wordt de plaat helemaal op maat gebracht door te zagen op breedte en te slijpen op lengte.
- Het kleefgips wordt aangebracht, doorlopend aan de zij- en onderkant van waar de plaat komt en in proppen binnenin. Zorg voor een voldoende dikke laag.
- Nu wordt de plaat tegen het kleefgips geplaatst, op positie gebracht en, indien nodig, vastgeschroefd. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de reilat, een waterpas en een (rubberen) hamer om de positie eventueel te corrigeren. De plaat wordt eerst links verticaal aangeklopt en daarna rechts verticaal, om vervolgens twee keer diagonaal te controleren.
Aansluitende wanden of andere elementen worden nog bepleisterd, waardoor je uiteindelijk tot een onzichtbaar resultaat komt.
Aandachtspunten bij geschroefde elementen
Indien de elementen vastgeschroefd moeten worden, dan moet je er bij de installatie vooral op letten dat de juiste schroeftypes gebruikt worden, in overeenstemming met het plaattype. Bovendien moeten de onderlinge schroefafstanden gerespecteerd worden en moet het voegwerk eveneens volgens de regels van de kunst uitgevoerd worden.
