KamerdecoratiePremium

zo geeft u een interieur de TRADITIONELE toets van kalk

Authentieke en ambachtelijke uitstraling

Kalkverf
Kalkverf is een minerale verf die authenticiteit en ambachtelijkheid uitstraalt (Stoopen & Meeus)

Kalkverf is de eerste in het rijtje van minerale verven die authenticiteit en ambachtelijkheid uitstraalt. De naam doet het al vermoeden: de verf is gemaakt op basis van kalk. Zeg echter nooit gewoon verf tegen kalkverf, want de eigenheid van de meesterhand brengt steeds een uniek resultaat. De warmte van een mettertijd doorleefde echtheid zorgt voor een cocon die meteen als thuis aanvoelt. Geen wonder dat kalkverf in opmars is.

Verfsystemen

Met deze verfsystemen bekomt u het kalkeffect

Eeuwenoud

Eeuwen geleden werd kalk al als verf gebruikt omwille van de schimmelwerende eigenschappen, waardoor die zeker bij hoeves zijn nut reeds heeft bewezen. Ook binnen is die echter een absolute meerwaarde. De matte uitstraling en mooie kleurnuances zorgen voor een landelijke toets, de muren blijven ademen, het milieu wordt gerespecteerd doordat gebluste kalk als bindmiddel wordt gebruikt én het werkt brandvertragend. Een waaier aan voordelen die kalkverf naar de top katapulteert.

De wereld van kleurpaletten

Alle minerale verven hebben de eigenschap om mee te ademen met een woning. Zo bepaalt de zuigkracht van de ondergrond de intensiteit van de kleur, wat bijgevolg een sterke invloed heeft op de kleurnuances. Een sterk zuigende ondergrond zorgt voor een donkerdere kleur. Daarnaast veranderen de kleurschakeringen naargelang de lichtinval, waardoor een levendig karakter is gegarandeerd. Ook het verschil in aanbrengtechniek zorgt voor een eigen uitstraling, waarbij langdurig borstelen voor meer nuances zorgt. Twee identieke muren? Weliswaar bijna onmogelijk, dus ik dacht het niet.

De ondergrond, toolkit en het stappenplan

Kalkverf kan op veel ondergronden worden aangebracht. Zowel zuigende ondergronden (bv. metselwerk, bepleistering en beton) als niet-zuigende ondergronden zijn geschikt. Bij de laatste categorie wordt echter wel aan­geraden om vooraf een primer aan te brengen. Het klassieke gereedschap voor het aanbrengen van kalkverf is een kalkborstel – van varkensharen of synthetische haren – of een spatel. Het gekozen gereedschap bepaalt mee het uitzicht van de verf.

Sommige kalkverven kunnen, theoretisch gezien, airless worden aan­gebracht, waarbij de schilder meestal zal nastrijken met een blokborstel om het authentiek geborsteld effect te verkrijgen. Het airless verwerken van kalkverf heeft echter vaak tot gevolg dat er te dik gespoten wordt, waardoor het meestal af­geraden wordt. In sommige gevallen volstaat het om slechts één laag aan te brengen, afhankelijk van het gewenste resultaat. Werk vooral onregelmatig en nat-in-nat, dus niet eerst de randen verven en dan de rest. Kalkverf heeft immers een geheugen, waardoor de manier van aanbrengen zichtbaar wordt zodra alles droog is. Wacht minstens 2 uur alvorens een tweede laag aan te brengen, want die bepaalt de uiteindelijke kleur.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jade Lambrecht
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine