WandenPremium

Voorbereiding ondergrond en vliesbehang aanbrengen

Op kalk schilderen, het kan, maar toch wordt er vaak voor gekozen om eerst vliesbehang op de wand te kleven en daar vervolgens over te schilderen. Dat is niet verwonderlijk, want het is een ideaal hulpmiddel om de wanden te bescher­men, oneffenheden te verdoezelen en kleine scheurtjes te over­bruggen. Maar weet u ook wat de diverse mogelijkheden en aandachtspunten zijn?

behang

Voorbereiding ondergrond

behang
Vliesbehang is ideaal voor renovaties. Klimaatvlies bijvoorbeeld isoleert voortreffelijk en werkt koudebruggen weg

De meest voorkomende fout bij het aanbrengen van vliesbehang is dat de wanden vooraf onvoldoende voorbereid werden. Zij moeten immers volledig schoon, ontvet en normaal absorberend zijn. Het spreekt voor zich dat oude verf- en/of be­hangresten verwijderd moeten zijn. De wand mag ook niet al te absorberend zijn, omdat in dat geval de lijm te snel geabsorbeerd wordt en het vlies de tijd niet krijgt om zich goed te hechten, met luchtbellen tot gevolg. Goed 95% van een slecht eindresultaat is te wijten aan een onaangepaste ondergrond. Vooral bij extreem glad vliesbehang is het weg­werken van zelfs de minste oneffenheid van primordiaal belang.

Vliesbehang hoeft niet geacclimatiseerd te worden. Overdreven luchtvochtigheid van het vertrek is nooit aangewezen, maar vlies is stabiel. Na plaatsing op de wanden is het 24 uur later klaar om overschilderd te worden.

Vliesbehang aanbrengen

Voor het aanbrengen van vliesbehang gebruikt men vliesbehanglijm, geen vinyltextiellijm, glasvezellijm of behangerslijm.

Na het grondig roeren van de vliesbehanglijm wordt deze met de behangroller gelijkmatig op de wand aangebracht. Vliesbehanglijm is van zo’n samenstelling dat men die het best met een microvezelrol van 9 tot 12 mm uitrolt. De vliesbehangbanen worden meteen in de vochtige lijm gekleefd, gelijkmatig aangedrukt en gladgestreken met een behangspatel.Alle soorten vliesbehang worden stotend, zonder naadopening, op de wanden gekleefd.

Vanzelfsprekend mogen vliesbehangbanen elkaar nooit overlappen en wordt er beter geen plamuur tussen eventuele naden aan­gebracht. Plamuursel heeft immers een andere structuur dan vliesbehang. Mocht er echter toch plamuur gebruikt worden, dan moet dat van een primer voorzien worden om eenzelfde absorberend effect als het vlies te verkrijgen en om de structuur te camoufleren. Als oplossing hiervoor zijn er ook schuimpasta's op de markt die speciaal ontworpen zijn om naden tussen behang weg te werken en nadien te overschilderen.

Om een betegelde of een erg ruwe ondergrond van vliesbehang te voorzien, gebruikt men systeemlijm. Die is minder vloeibaar, vult gaten en voegen op en is tegelijk een soort bepleistering. De gangbare verdere werkwijze is om eerst primer op het vliesbehang te schilderen – om het absorberende vlak homogeen te houden – en daar twee afwerkingslagen lak op aan te brengen. Bij bijzonder glad vliesbehang van 150, 180 en 200 gram/m² volstaat doorgaans één lak­laag.

behang
Na plaatsing op de wanden is het 24 uur later klaar om overschilderd te worden
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Wouter Peeters
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine