Laminaat met de looks van een keramische vloer
Laminaattegels als alternatief voor keramiek of natuursteen

Interieurontwerpers werken graag met keramische tegels (gemaakt van gebakken klei en afgewerkt met een glazuurlaag) en natuursteentegels (bv. graniet, marmer). Ze geven een ruimte extra klasse en uitstraling. De plaatsing is echter niet eenvoudig en er komt een vrij hoog kostenplaatje bij kijken. Een vloer in laminaattegels is dan een uitstekend alternatief. Hiermee bekomt u de exclusieve look van een keramische of natuursteenvloer zonder de bijhorende dure kost en moeizame plaatsing.
Unieke opbouw
Een tegellaminaatvloer bestaat uit vier lagen. De basis is een zeer sterke, stabiele en vochtbestendige HDF-plaat die gemaakt is van gecomprimeerde houtvezels. De tegenplaat daaronder beschermt deze kern en zorgt voor de nodige stabiliteit. Op de HDF-plaat ligt dan de zogenaamde ‘decorlaag’: een foto in hoge resolutie van echte tegels, die uiterst gedetailleerd worden nagebootst. De decorlaag wordt ten slotte afgewerkt met een transparante bovenlaag van melaminehars, die de vloer beschermt tegen slijtage en hem extra stevig maakt. Dankzij deze unieke opbouw is een tegellaminaatvloer bijna niet te onderscheiden van een vloer uit natuursteen of keramische tegels.
Voordelen
Steeds meer mensen kiezen voor een vloer in tegellaminaat door de vele praktische voordelen en de gunstige prijs.

Geschikt voor elke ruimte
Tegellaminaat kan, net als andere laminaatvloeren, gebruikt worden in alle ruimtes in huis. Sommige laminaatvloeren zijn speciaal behandeld met een waterafstotende coating, waardoor ze ook in badkamers of in keukens geplaatst kunnen worden. Laminaattegels kunnen ook perfect op vloerverwarming geplaatst worden. Kortom, ze zijn geschikt voor ruimtes waarin u een mooie look wil combineren met vloerbedekking die prima tegen een stootje kan.

Zeer sterk
Door de robuuste kernplaten en de toplaag is tegellaminaat bijzonder duurzaam en slijtvast. Het is bestand tegen krassen, spelende kinderen, punt- en naaldhakken en zelfs tegen schroeivlekken. Als u er water of andere vloeistoffen op morst, verwijdert u gewoon het vocht zo snel mogelijk en dan krijgt het geen kans om in de planken te trekken. Dankzij de beschermlaag is tegellaminaat minder gevoelig voor kleurveranderingen, bijvoorbeeld bij de blootstelling aan zonlicht.
Duurzaam
Laminaat lijkt op het eerste zicht misschien een minder duurzame keuze dan tegels, maar er bestaan verschillende gebruiksklasses zodat u voor de juiste ruimte de juiste vloer kan kiezen. Sommige producenten geven zelfs tot levenslange garantie op gebruik binnenshuis, zodat u op beide oren kan slapen.
Tegellaminaat kan, net als andere laminaatvloeren, gebruikt worden in alle ruimtes in huis
Onderhoudsvriendelijk
Tegellaminaat is makkelijk schoon te maken dankzij de beschermende bovenlaag. Die heeft namelijk geen poriën. Het vuil dringt hierdoor niet in het hout en een regelmatige poetsbeurt met een droge tot licht bevochtigde dweil of vezeldoek volstaat om de vloer in uitstekende staat te houden. Het is niet nodig om hem te schuren, te boenen of in te oliën. Hardnekkige strepen of vlekken verwijdert u met een speciaal onderhoudsproduct.
Gunstig geprijsd
Tegellaminaat is gunstig geprijsd in vergelijking met een stenen vloer. Mede doordat het plaatsen voordeliger is.

Snelle en eenvoudige plaatsing
Tegellaminaat is eenvoudig te installeren in vergelijking met natuursteen en keramische tegels. Met een handig kliksysteem passen de planken als een puzzel in elkaar. Bovendien kan de vloer makkelijk gedemonteerd en verplaatst worden. Dus als er toch eens schade optreedt in de loop der jaren, kan u de plank(en) eenvoudigweg vervangen. Bij een tegelvloer kan dit niet zonder kap- en breekwerk. Extra voordeel: onmiddellijk na het plaatsen kan u al op de vloer lopen.
Uitermate realistisch
Dankzij de nieuwste technieken is tegellaminaat niet meer te onderscheiden van een tegelvloer. De decors zijn zeer realistisch. U kan kiezen voor de strakke, authentieke look van vrijwel alle steensoorten, en dit in verschillende tinten en plankformaten. Het grote verschil met een tegelvloer is dat laminaat een pak warmer aanvoelt.
Geen voegen nodig
Een tegelvloer heeft voegen tussen de tegels. Hier trekt vuil in en dit moet regelmatig gereinigd worden – een heel karwei. Laminaat met tegelstructuur bestaat zowel met als zonder V-groef.

Kleuren en looks
Laminaattegels volgen qua kleuren en looks de voorkeuren van de keramische en natuursteen tegels, aangezien ze daarvan een ‘imitatie’ zijn. De betonlook en natuursteendecoren, vaak in sobere en neutrale kleuren, doen het bijzonder goed. Daarnaast zien we laminaat met de look van kleurrijke, kleine oude tegels. Er is met andere woorden voor iedere smaak wat wils.
Afmetingen
Laminaattegels bestaan in verschillende formaten. Om te bepalen welke afmetingen u nodig hebt, moet u eerst de oppervlakte van de ruimte berekenen. Hiermee kan u vervolgens op zoek naar passende planken. Laminaatplanken met steenlook zijn meestal breder dan de standaard houtimitatie planken van 1285 mm lang en 192 mm breed. De breedte van de tegels varieert tussen de 300 en 400 mm, de lengte bedraagt meestal tussen de 800 en 1.500 mm, maar kan oplopen tot 2.000 mm. Het is belangrijk dat de planken in de lengte gelegd worden. Zo bespaart u materiaal (en dus geld) en hoeft u minder bij te zagen, wat u ook tijd bespaart.
Naast de lengte van de planken moet u rekening houden met de dikte. De dikte varieert van 6 tot 14 mm, met 8 mm als standaardafmeting. Laminaatvloeren worden ingedeeld in gebruiksklasses om aan te duiden welke gebruiksintensiteit ze aankunnen. Bij residentieel gebruik gaat dit van klasse 21 (matig) tot 23 (intensief) en commercieel van klasse 31-34. Dunnere laminaatvloeren hebben vaak een lagere gebruiksklasse en zijn dus eerder geschikt voor ruimtes die niet intensief gebruikt worden zoals slaapkamers of een zolderkamer. Vanaf 8 mm en hoger zijn de gebruiksklasses vaak ook hoger waardoor ze geschikt zijn voor intensiever gebruikte ruimtes zoals hall, keuken, woonkamer.

Plaatsing: voorzie uitzettingsvoegen
Tegellaminaat is makkelijk te plaatsen dankzij het handige kliksysteem. U heeft geen lijm of mortel nodig om een stabiele vloer te leggen. Het is wel belangrijk om bij de plaatsing de nodige uitzettingvoegen te voorzien. Tegellaminaat kan namelijk uitzetten of krimpen door de luchtvochtigheid of temperatuur in een bepaalde ruimte. Als het laminaat hiervoor niet voldoende uitzettingsruimte heeft, kan de vloer op termijn krakende geluiden maken, en het kliksysteem beschadigd raken, waardoor de planken loskomen. Daarom is het belangrijk om uitzettingsvoegen te plaatsen. In elke ruimte moet tegen de muren, deurlijsten en deuropeningen én alle vaste elementen zoals een keukeneiland, altijd een uitzettingsvoeg van minimaal 8 à 10 mm voorzien worden. Deze kunt u afwerken met plinten of profielen die vaak aangeboden worden in exact dezelfde kleur als de vloer. In grotere ruimtes moet soms een extra uitzettingsvoeg voorzien worden, volg hiervoor de instructies van de fabrikant. Laminaat in de badkamer heeft extra bescherming nodig, hiervoor bestaan er installatiesets waarmee de uitzettingsvoeg flexibel blijft, en tegelijk tegen vocht beschermd wordt.
Met dank aan: BerryAlloc, Parador (Yepp) en Meister