Renoveren van gebouwenPremium

Het juiste laminaat kiezen: hoe doe je dat?

Laminaat bestaat in allerlei formaten, kleuren en stijlen, gaande van parket- tot natuursteenimitaties. Hierdoor vind je voor zowat elk interieur een geschikte variant en is laminaat een populaire keuze bij renovatie. Hoewel het decoratieve aspect van belang is, zijn er echter ook objectieve zaken waar je rekening mee moet houden.

 

WAT IS LAMINAAT?

laminaat wat is het

Laminaat is opgebouwd uit lagen: een overlay of toplaag, een decorpapier, een HDF- of MDF-plaat en een onderlaag. De overlay is een beschermende toplaag en zorgt ervoor dat het laminaat krasbestendig en slijtvast is. Er worden groeven aangebracht, zodat het laminaat een (hout)structuur krijgt. Het design wordt aangebracht op het decorpapier en zo wordt dus het uitzicht van de vloer bepaald. 

De basis van het laminaat is een houtlaag uit MDF of HDF,  verstevigd met een stabiliserende onderlaag die ervoor zorgt dat de plank niet gaat buigen.

MDF OF HDF?
MDF (Medium-Density Fiberboard) of HDF (High-Density Fiberboard) worden beide gebruikt als basis voor laminaat. HDF heeft een hogere dichtheid, namelijk 700 tot 800 kg/m³. Dat betekent dat het meer en kleinere vezels per m³ bevat. De platen worden ook onder hogere druk geperst. HDF heeft dus sterkere mechanische eigenschappen dan normaal MDF, zoals een betere waterresistentie en een hogere buigsterkte. Het is wel zwaarder en het prijskaartje is hoger.

De plaats waar laminaat kan worden gelegd, is sterk afhankelijk van de kwaliteit of levensduur van de panelen. De kwaliteit wordt aangeduid met een klassenummer dat varieert tussen 21 en 34. Hoe hoger het nummer, hoe steviger en meer slijtvast het laminaat.

OPBOUWHOOGTE

De opbouwhoogte van laminaat kan variëren tussen 6 en 14 mm, afhankelijk van verschillende factoren. Zo is hogedruklaminaat (High Pressured Laminate of HPL) sowieso dikker omdat ook de onderlaag en toplaag (of lagen) dikker zijn. Hou daar rekening mee voor de opbouwhoogte.

designmogelijkheden laminaat

design

Hoewel je laminaat met een steen- of tegelmotief kan krijgen, scoren traditionele houtdesigns nog altijd het best. Je kan daarbij alle mogelijke kleuren en houtsoorten bedenken. De laatste jaren zijn vooral erg donkere of juist heel lichte tinten duidelijke trends. Een andere topper is laminaat dat sterk lijkt op parket, dat wordt bekomen door op de toplaag voor een matte afwerking te kiezen. Of wie weet smeekt je interieur om een imitatie van oud hout? 

Vaste regels zijn wel dat een lichte vloer de ruimte vergroot en een donkere vloer de ruimte eerder gezelliger maakt, zeker in een grotere kamer. Op lichte vloeren zal je minder snel stof zien liggen.

Zit je met veel felle kleuren, dan zorg je voor koelere tinten in je vloer zoals (wit)grijstinten, beige of greige (beige/grijs). Ga je voor een warmere look? Kies een plankenvloer met warme kleuren en met rode of gelige ondertonen.  Tegenwoordig worden overigens plinten en overgangsprofielen ook in dezelfde uitvoering als het laminaat aangeboden.

FORMATEN

In de meeste gevallen wordt nog steeds geopteerd voor laminaat in plankformaat, want daarin zijn allerlei lengtes verkrijgbaar. Daarnaast zijn de planken ook in verschillende breedtes op de markt. Door die te combineren, kan je speciale designs maken of krijg je net een heel natuurlijk parketeffect.

visgraat laminaat

Visgraat

Visgraatmotief blijft een oldie but goldie. Zeker met klassieke houttinten kan je zo de vloeren in luxueuze herenhuizen of kastelen imiteren! Een modernere touch krijg je door een mix van lichte tinten, zoals lichtbruin, grijs of zelfs wit. 

AC-KLASSE
Er bestaat een verschil in de toplaag, waardoor de kwaliteit en dus ook de belastbaarheid kan verschillen. Dit wordt aangeduid met een nummer, de AC-classificatie en het symbool dat je op de verpakking kan vinden. De verschillende klassen zijn gelijk aan die van parket. Een overzicht vind je hier

 

laminaat in vochtige ruimtes

badkamer laminaat

Vroeger was het gebrek aan waterbestendigheid een groot nadeel van laminaat. In vochtige ruimtes gingen de vloeren dan zwellen en uitzetten, waardoor de naden omhoog kwamen. Tegenwoordig kan je sommige laminaatvloeren ook gebruiken in badkamers, keukens enz. Wel moeten ze worden afgewerkt met de juiste accessoires om de randen die tegen de muren komen ook tegen water te beschermen.

LET OP
Waterresistente laminaatvloeren zijn enkel geschikt voor tijdelijk vochtige ruimtes, waar gemorst water binnen een korte tijdspanne terug opgedroogd wordt!

De opbouw van waterbestendig laminaat is in principe net hetzelfde als bij de gewone producten, maar de kliksystemen en voegen krijgen een extra behandeling met een waterafstotend product. Zo kan het water de HDF niet aantasten. Een sluitsysteem waarbij de voeg tussen de planken erg dicht gemaakt wordt, komt de waterbestendigheid ook ten goede. Bij de keuze van je vloer kies je best voor kwaliteit. HDF met een zeer hoge densiteit verhoogt de resistentie tegen vocht en versterkt het sluitsysteem.

Vocht laminaatvloer nat

Wanneer je een waterbestendige laminaatvloer plaatst, leg je eerst een watervaste onderlaag mét dampscherm op de ondergrond om het loopcomfort te garanderen en het loopgeluid te minimaliseren. Na de plaatsing kit je de randen correct af met een watervaste kit. Installeer bijpassende watervaste plinten en profielen om de vloer volledig waterbestendig te maken.

keuken laminaat

keukens

Het is niet nodig om je keuken uit te breken wanneer je er laminaat wil plaatsen. Keukens staan normaal gezien op kunststof voetjes en die worden dan weer verborgen met een stootband. Haal de band weg en laat de vloer enkele centimeters onder je keuken doorlopen. Daarna maak je de stootband weer vast en het einde van je vloer zit mooi verstopt. Let er wel op dat je de stootband onderaan inkort met de vloerdikte vooraleer je die terug vastmaakt. 

 

OVERIGE AANDACHTSPUNTEN

AKOESTIEK

akoestiek laminaat

Voor de akoestiek van een laminaatvloer is een egale ondergrond cruciaal. Van zodra je een niveauverschil hebt van meer dan 2 mm, ontstaat er een luchtcel als je je plankenvloer op de ondergrond legt. Dit zorgt voor het storende geluid wanneer je erop loopt. Bij de plaatsing moet je luchtcellen voorkomen door niveauverschillen af te tekenen en bij te egaliseren.

ondervloer laminaat

Akoestische isolatie is eveneens een belangrijk aspect. Een goede ondervloer helpt al, maar je kunt ook nog eens opteren voor een laminaat dat aan de onderkant uitgerust is met een ondervloer die een honingraatstructuur heeft. Dit kan storende geluiden tot wel 50% dempen.

 

COMBINATIE MET VERWARMING

vloerverwarming laminaat

Laminaat heeft ook het voordeel dat het gemakkelijk in combinatie met vloerverwarming kan worden geïnstalleerd. De combinatie zorgt voor een dubbel warmtegevoel: de warmte van de vloerverwarming en het gevoel van een houten vloer.

Let er dan wel op dat je de verwarming eerst een week zacht laat werken, zodat de ondervloer droog is. Wanneer je de verwarming pas inschakelt nadat het laminaat al gelegd is, zal eventueel resterend water in de ondergrond willen verdampen. Je krijgt dus stoomvorming en dat is fataal voor laminaat.

kachel laminaat

KACHELS

Laminaat bestaat onder andere uit kunststof en MDF of HDF. Wanneer je laminaat dus rechtstreeks onder een kachel plaatst, is er altijd brandgevaar. Het is daarom veiliger om onder je kachel een stuk stenen vloer of een brandwerende plaat te voorzien.

 

Laminaat beweegt

Wanneer je laminaat over een volledige verdieping wil plaatsen, doe je dat nooit in één groot stuk. Start met de centrale ruimte - bijvoorbeeld een gang waar verschillende kamers op uitkomen. Plaats altijd eerst de profielen onder de deuren, daarna de ondervloer in de gang en vervolgens de planken. Trek dan de lijn van de planken door in de kamers die op de gang uitkomen.

Leg het laminaat dus niet in één stuk want de vloer van een volledige verdieping ligt nooit helemaal waterpas. Dat kan ervoor zorgen dat de planken beginnen te werken. Het gevaar daarbij is dat de tandgroeven uit elkaar kunnen wrikken.

verdiep laminaat

TIP
Een laminaatvloer moet kunnen bewegen. Dus wanneer je erg zware meubelen op de vloer zet, pin je die vast. Dan kan het zijn dat de vloer bol gaat staan. Wil je dat toch proberen, dan is het raadzaam de vloer na installatie twee dagen met rust te laten voor je je meubelen plaatst.

 

LAMINAAT AANKOPEN

aankopen laminaat

Om te weten hoeveel pakketten laminaat je nodig hebt, bereken je eerst de totale oppervlakte van de te bedekken ruimte. Reken daar nog eens 10% bij om zaagverlies in te calculeren en om een back-up te voorzien voor als er herstellingen nodig zouden zijn. Vergeet ook niet om een ondervloer te bestellen. Die zal onder je laminaat komen te liggen, want een zwevend kliklaminaat leg je nooit rechtstreeks op de dekvloer of oude vloerbedekking. Een ondervloer vangt kleine oneffenheden op en zorgt voor demping en isolatie, maar toch is het belangrijk dat je eerst en vooral zelf de ondergrond zo proper en zo vlak mogelijk krijgt. 

TIP
Wanneer je laminaat transporteert van de winkel naar je thuis, let er dan op dat je de pakketten vlak legt, en niet dooreen gegooid in een aanhangwagen of laadruimte.

Mee verhuizen

laminaatplanken verhuizen

In theorie kan je bij het verhuizen, je kliklaminaat meenemen als hij niet verlijmd was. Maar zelfs bij een kwalitatieve vloer zal je zien dat die na een aantal jaren in de oude woning slijtageplekken krijgt. Als je die planken dan elders opnieuw plaatst, zal je her en der doffere plekken op de vloer zien en mooi is dat niet. In een kamer waar je minder vaak komt, zoals een zolder of slaapkamer, zal dat minder opvallen.

Bij laminaat van lage kwaliteit zal - naast normale slijtage - ook de structuur van de MDF-onderlaag aangetast zijn. Ook de kunststof bovenlaag zal mogelijks al losgekomen zijn langs de randen en dan plaats je die vloer beter niet op een andere locatie.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine