BinnenschrijnwerkPremium

GOED BEITSEN VEREIST HEEL WAT KENNIS EN KUNDE

SCHAAF UW BASISKENNIS BEITSEN BIJ

Wie beitsen zegt, denkt onmiddellijk aan het uniform kleuren van ramen, deuren en tuinhout. Toch kan men er ook heel creatieve en decoratieve effecten mee tot stand brengenAls vakman moet u een goede kennis hebben over hout, beits, de voorbereiding van de ondergrond en de juiste applicatietechniek, vooraleer u aan een dergelijke uitdaging als beitsen begint.

WAT IS BEITSEN?

Beitsen is het aanbrengen van een kleurmiddel op een houten substraat. In tegenstelling tot vernis of verf dringt een beits door tot diep in het houtoppervlak en accentueert die de nerfstructuur van het hout in plaats van deze te maskeren. Zo kan men een prachtige esthetiek bekomen. Een beits heeft als bijkomend voordeel dat hij een microporeus oppervlak heeft. Op die manier kan het hout blijven ademen, terwijl het tegelijk goed beschermd is tegen uv-licht en andere weersinvloeden.

WAARUIT BESTAAT EEN BEITS?

Een beits bestaat uit 5% tot 8% kleurstoffen (pigmenten), 4% bindmiddel, 85% tot 90% oplosmiddel en 1% additief. Als oplosmiddel heeft men steeds de keuze tussen een solventgedragen en een watergedragen beits. De verschillen tussen beide zijn intussen bekend: een solventgedragen beits is iets makkelijker in applicatie, doordat de open tijd langer is en er dus meer ruimte is om eventuele foutjes te corrigeren. Een watergedragen beits is milieuvriendelijker en soepeler, maar kent een kortere open tijd, waardoor de applicatie snel en accuraat moet gebeuren. Qua bindmiddel is (nitro)cellulose (opgepast: sterk ontvlambaar!) of een acrylaatdispersie gangbaar.

VERSCHILLENDE DEKKINGSGRADEN

In tegenstelling tot een verf die een gesloten film vormt boven op het substraat, is een beits nooit volledig dekkend. Hoewel dit zelden zo aangeduid wordt, kunnen we het gamma van vrijwel alle fabrikanten opdelen in drie categorieën.

  • Transparant: laag gehalte aan vaste stoffen, weinig bindmiddel, beperking in kleurengamma, geen accentuering van de poriën ...
  • Semitransparant: hoger gehalte aan vaste stoffen, meer bindmiddel, bredere kleurenrange door de koppelbaarheid van wit en zwart, een goede poriënbetekening ...
  • Versluierend: nog meer pigmenten, zodat de dekking verder verbetert.

CHEMISCH BEITSEN

De gangbare beitsen dringen door in het houtoppervlak en verzadigen de houtvezels.
Er zijn echter eveneens beitsmethodes waarbij het hout verkleurt middels een chemische reactie.

  • Ammoniak: via het opdampen van ammoniak in een kleine, afgesloten ruimte kan men aan eik een prachtige kleur geven.
  • Waterstofperoxide: dit gebruikt men om het hout te bleken. Het middel is echter zeer agressief voor de huid. Via een gewone beits kan men eenzelfde effect bereiken.
  • Pigmenten: gewoon water en pigmenten toevoegen kan een mooi verouderingseffect teweegbrengen.
  • Ceruseren: het inwassen van kalk in de nerven van het hout geeft een zogenaamd 'whitewash'-effect.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine