Circulair bouwenPremium

“De customer experience in de bouwsector ligt onder nul”

Ten huize van CIRCL

Wim Pieters + Peter Bertels CIRCL
De breinen achter CIRCL: CEO Wim Pieters (links) en CTO Peter Bertels (rechts)

Als een van de meest vervuilende sectoren ter wereld is de traditionele bouwsector verantwoordelijk voor maar liefst 34% van de huidige afvalberg en 40% van de totale CO2-uitstoot. Wim Pieters, oprichter en CEO van CIRCL, gaat met zijn piepjonge bedrijf voor een radicaal digitale tegenstrategie: “CIRCL staat voor creatieve en duurzame bouwoplossingen. Zo zorgen we niet alleen voor een minimale klimaatimpact, maar ook voor een maximale ontzorging.”

Van verlangen naar verduurzaming

Beginnend als stagiair bij de Groep Vanhout, onderdeel van de Besix Group, koesterde Wim Pieters al een duidelijke visie: “Ik had de ambitie om iets anders te doen dan de traditionele bouwsector en ook de groep Vanhout geloofde in die vernieuwende aanpak. Na het zien van een interessante projectoproep ontwikkelden we stap voor stap het eerste circulaire bouwproject in samenwerking met de KU Leuven, Buildwise, Embuild en Kamp C.”

“Tijdens dat traject ontmoette ik mijn kompaan Peter Bertels, die toen ook werkte voor de Besix Group en enorm gebeten is door IT. Samen met onze moederholding kwamen we in mei 2023 tot de oprichting van CIRCL: een onafhankelijk digitaal bouwbedrijf dat een slim en duurzaam bouwconcept combineert met een unieke digitale customer experience.”

Open brief van de Vlaamse Bouwmeester: circulariteit
24 artikels
Alles over circulair bouwenOntdek ons digitaal magazine over circulair bouwen
Lees magazinechevron_right
Wim Pieters CEO CIRCL
Vanaf het begin had Wim Pieters de ambitie om een andere koers te varen dan de traditionele bouwsector

Circulariteit troef

“Duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met een geitenwollensokkenidee. Met CIRCL willen wij hier verandering in brengen. Circulair bouwen heeft veel meer voordelen dan alleen hergebruik. Een woning past zich door de jaren heen aan aan de grootte van het gezin dat er woont. Hoe eenvoudiger de woning aanpasbaar is, hoe groter de kans dat deze voor een langere tijd zal blijven staan.”

“Met een circulaire woning kan dus snel en doeltreffend worden ingespeeld op actuele woonbehoeften. Dit brengt praktische voordelen met zich mee zoals het eenvoudig vervangen van decoratieve afwerkingen, onderhoudstechnische aspecten of zelfs isolatiemateriaal. Bovendien zorgt ons geoptimaliseerd bouwconcept voor 7% meer nettovloeroppervlak, wat resulteert in grotere woonruimten.”

Daarnaast zetten we bij CIRCL altijd sterk in op de wijze waarop we isoleren en welke technische installaties we gebruiken. Het gebruik van warmtepompen, zonnepanelen en een goed geïsoleerde buitenschil vertaalt zich in een EPC-label dat de gangbare norm vaak overstijgt. Met aandacht voor cruciale zaken zoals oververhitting en akoestiek, streven we naar het realiseren van een zo hoog mogelijk wooncomfort.

Circulaire woning CIRCL
"Met een circulaire woning kan er snel en doeltreffend ingespeeld worden op de actuele woonbehoeften"

Een weg naar standaardisatie en industrialisatie

“We hebben ons bouwconcept ontwikkeld op basis van 2D-bouwelementen en off-site geproduceerde 3D-modules. Deze componenten kunnen in alle mogelijke vormen, maten en uitzichten samengevoegd worden tot een circulaire woning die niet alleen toekomstbestendig is, maar ook volledig op maat gemaakt wordt. Omdat wij steeds op dezelfde gestandaardiseerde manier werken, kunnen we de hoogste kwaliteit garanderen.”

Ongeveer 70% van de bouwmaterialen die CIRCL gebruikt, zijn bio-based. “Duurzame materialen kosten vaak meer geld. Gelukkig kunnen we onze projecten dankzij geïndustrialiseerde technieken vandaag de dag al voor dezelfde prijs verkopen als een traditionele woning. Toch blijven onze bouwkosten hoog omdat deze technieken nog relatief nieuw zijn en fabrieken nog niet volledig geautomatiseerd zijn. Dat hopen we in de toekomst nog meer te reduceren aan de hand van commercialisering.”

Circulaire woning Diest CIRCL
“We hebben ons bouwconcept ontwikkeld op basis van 2D-bouwelementen en off-site geproduceerde 3D-modules"

Unieke digitale customer experience

CIRCL vervult niet alleen de rol van aannemer, maar is tevens een vooruitstrevend digitaal bedrijf. Onder leiding van CTO Peter Bertels werkt een inhouse team van gemotiveerde developers aan een eigen softwareprogramma dat de klantenervaring volledig opwaardeert. “De customer experience in de bouwsector ligt onder nul. Klanten komen in een traject en weten niet waar te beginnen. Waarom is een auto online kopen zo eenvoudig maar is een woning ‘bestellen’ zo complex?”

“Om klanten efficiënt wegwijs te maken, ontwikkelen we momenteel een innovatieve digitale inhouse tool. Met dit platform is het mogelijk om in een paar klikken een ideaal ontwerp voor elk perceel te creëren. Na het invoeren van hun adres kunnen klanten extra parameters selecteren zoals de te bebouwen oppervlakte, het aantal verdiepingen en kamers, en het gewenste stijlpakket. De klant ziet ook continu een realtime prijsberekening, waardoor er later geen verrassingen zijn.”

Render CIRCL project
"Met onze digitale tool kan in enkele klikken het meest ideale ontwerp gegenereerd worden voor elk soort kavel"

De mogelijkheden van deze tool zijn oneindig. Het bouwconcept kan niet alleen ons eigen systeem ondersteunen, maar kan ook zeker een nuttige bron zijn voor andere bouwbedrijven die conceptueel te werk gaan. In een ideaal scenario kan het programma geïntegreerd worden op verschillende makelaarsplatformen en kunnen daar zelfs directe leningen of verzekeringen aan gekoppeld worden.”

Sloop- en herbouwprojecten in opmars

De projecten die CIRCL realiseert variëren van sloop- en herbouwwoningen in centrumsteden tot nieuwbouwvilla’s op meer landelijke gebieden. “Hoewel er in België nog steeds nieuwbouwprojecten worden gestart, verwachten we een sterke groei in de sloop- en herbouwmarkt. Omdat de strenge Europese energiewetgeving huiseigenaren aanmoedigt richting klimaatneutraliteit, biedt het duurzame bouwconcept van CIRCL de ideale oplossing.”

“Een groot deel van de bouwelementen wordt op voorhand off-site geproduceerd. Eenmaal we op de werf kunnen, start een bouwfase van slechts zes weken: één week voor de ruwbouw en vier tot vijf weken voor de afwerking. Daarna is de woning volledig instapklaar. Deze bouwsnelheid is niet alleen fijn voor de klant, maar ook uiterst gunstig voor sloop- en herbouwprojecten.”

Render CIRCL project donker
"Eenmaal we op de werf kunnen, start een bouwfase van slechts zes weken"

“Omdat we met bio-ecologisch materiaal werken, dat gevoeliger is voor verschillende weersomstandigheden dan traditionele bouwelementen, is het van cruciaal belang om dit op een zo goed mogelijke manier te plaatsen. Door zorgvuldig te werk te gaan, garanderen we een vlot eindresultaat dat bovendien niet ‘anders’ oogt of ‘groener’ aanvoelt.”

De 80-20 verhouding

“Anders dan in de traditionele sector, proberen we onze klanten zoveel mogelijk te ontlasten tijdens het gehele bouwtraject. Ons bouwconcept is voor 80% gestandaardiseerd en 20% flexibel. Omdat we werken met vaste structuren en materialen zoals LVL-trappenkernen en dragende buitenmuren, reduceren we het aantal keuzemogelijkheden. Door hen op de juiste manier te adviseren, hoeven onze klanten de bouw niet zelf te coördineren en weten ze exact wat ze kunnen verwachten.”

“Daarbij lijkt onze aanpak vanuit het standpunt van particulieren eerder 80% flexibel en 20% gestandaardiseerd. Wij bepalen dan wel het bouwconcept en de bijhorende systemen, maar de klant krijgt heel wat keuzevrijheid in mogelijke afwerkingen en woonindelingen. Daarbovenop ontvangen ze na het bouwproces een volledig materialenpaspoort en BIM-model. Mocht er in de toekomst behoefte zijn aan een verandering, dan weten ze precies wat zich waar bevindt.”

CIRCL render isometrisch
"Wij bepalen dan wel het bouwconcept, maar de klant krijgt heel wat keuzevrijheid in mogelijke afwerkingen en woonindelingen"

Erkenning omzetten in actie

Als pionier in de duurzame woningbouw is CIRCL al bekroond met een Henry van de Velde Award voor Business Innovation. Ook andere sectoren erkennen de innovatieve aanpak van CIRCL. Zo presenteerde het groene bedrijf zijn vooruitstrevende technologische werkwijze aan een publiek van maar liefst 11.000 maaksoftware specialisten op de Autodesk University in Las Vegas.

“Een blijvende impact maken op samenleving en milieu kunnen we enkel en alleen door echt op grote schaal circulaire woningen te verkopen. Daarvoor moeten we de typische Belg met de baksteen in de maag standvastig overtuigen van ons bouwconcept. De afgelopen jaren hebben traditionele sleutel-op-de-deur bouwers het hoofd moeten bieden aan stijgende energieprijzen en materiaalkosten. Gezien de beperkte gevolgen die wij daarvoor ervaren, lijkt een kanteling in de markt ons niet verwonderlijk.”

CIRCL render voorgevel
“Een blijvende impact maken op samenleving en milieu kunnen we enkel door echt op grote schaal circulaire woningen te verkopen"

“Hoewel we vandaag de dag enkel werken met grondgebonden ééngezinswoningen, is ons orderboek voor dit jaar in no time gevuld. We zien dus zeker en vast een solide marktpotentieel voor de duurzame bouw in de samenleving. In de toekomst trachten we dan ook jaarlijks ons projectenaantal te kunnen opschalen, gepaard met een uitbreiding naar meergezinswoningen en de sociale woningbouw.”

Samen sterk

Met de hulp en expertise van hun hoofdaandeelhouder Groep Vanhout en twee ervaren externe partners beweegt het jonge bedrijf nu al naar een omzet van 5 miljoen euro. Met een vierkoppig bouwteam en evenveel developpers aan boord wil het gedreven en extreem enthousiast CIRCL-team bouwen opnieuw aantrekkelijk maken voor zowel particulieren als werknemers in de sector zelf.

CIRCL render puntdak
"Bij CIRCL geloven we dat alle industrieën van elkaar kunnen leren"

“Steeds meer werknemers zijn op zoek naar een bedrijf dat impact maakt. Daarvoor zijn ze bij ons aan het goede adres. Ons team begint dus stilletjes aan te groeien met zowel jonge als ervaren profielen. Bovendien focussen we niet louter op personen die actief zijn in de bouwsector. Bij CIRCL geloven we dat alle industrieën van elkaar kunnen leren om zo samen te werken naar nieuwe innovaties die een positieve impact hebben op de maatschappij.”

“Verder is CIRCL niets zonder zijn partners. Door samen te werken met bedrijven zoals Deceuninck, Dupac, Niko en Vandersanden blijven we elkaar uitdagen en inspireren. De ontwikkelingen die voortvloeien uit deze co-creaties zijn ook nooit voor ons alleen. Onze missie is om met de gehele bouwsector te streven naar meer kwalitatieve, duurzame en op termijn goedkopere oplossingen”, besluit Wim Pieters.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Suzanne Lazar
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine