BouwmachinesPremium

Onderhoudscontract

Het onderhoud van een (mobiele) compressor moet regelmatig en volgens de regels van de kunst gebeuren. Het type onderhoudscontract dat de eindgebruiker met de leverancier heeft afgesloten, bepaalt dan ook veel.

Onderhoudscontracten worden steeds meer nageleefd via outsourcing. Bekwame onderhoudstechnici zijn nu eenmaal dun gezaaid en outsourcing is soms voordeliger voor de eigenaar en voorkomt stilvallen van de werkzaamheden door storingen.

MOTOR

onderhoudDe motoren van kleinere machines worden meestal onderhouden door de compressorfabrikant zelf. Boven de grens van 10 m³ gebeurt het onderhoud door de verdeler van de motor.

Afhankelijk van het type motor bedraagt het onderhoudsinterval 500 werkuren ofwel gebeurt het jaarlijks. Concreet houdt dat onderhoud het verversen van de olie in, het vervangen van olie- en luchtfilters en het nazicht van de motorcomponenten.

compressor

De oliefilters van de compressor moeten in principe worden vervangen om de 1.000 werkuren. Bij hogedrukmachines worden het best synthetische oliën gebruikt omdat die een langere levensduur hebben.

Het gebruik van originele wisselstukken (afkomstig van de compressorfabrikant) zal de levensduur van de compressor verlengen. Een zwaardere compressor, met een vermogen van meer dan 10 m³, zal sowieso als een investeringsmachine beschouwd worden. Dat onderdrukt de neiging om te experimenteren met wisselstukken van een ander merk.

Een zwaardere compressor, met een vermogen van meer dan 10 m³, zal sowieso als een investeringsmachine beschouwd worden

Ook bij de mobiele compressoren maakt 'condition monitoring' een steile opgang. Fabrikanten plaatsen een module in de compressor zodat de machine, zowel door de klant als door henzelf, van een afstand kan worden gevolgd.

Sommige proactieve systemen laten bijvoorbeeld toe om bepaalde grenzen in te bouwen en de toestand op te volgen via de gsm, het gps of het internet. Indien de ingestelde grens wordt overschreden, sms't of mailt het systeem een verwittiging door.

geveke werfcompressor
Compressoren worden over het algemeen niet heel intensief gebruikt

HOE ZIJN WERFCOMPRESSOREN GEREGULEERD? 

Het steeds performanter worden van mobiele compressoren brengt met zich mee dat ook de waaier aan mogelijkheden steeds groter wordt, maar net als andere machines vallen ze ook onder een strenge reglementering van geluids- en uitlaatgasemissies.

regulering

UITLAATGASSEN

De COM3-normering of 'offroadnormering', actief sinds januari 2007, omvat de regulering voor alle niet-automotive motoren zoals die van bulldozers, compressoren ... De toegelaten hoeveelheid uitlaatgassen voor die motoren zijn gebaseerd op het netto geïnstalleerd vermogen.

In januari 2014 werd de emissiewetgeving voor offroaddieselmotoren verder verscherpt.

regulering

Op de Europese markt is de te volgen norm voor alle nieuwe dieselgedreven compressoren (75 tot 560 kW) voortaan de EU Stage IV, waarbij de uitgestoten stofdeeltjes en NOx tot bijna nul gereduceerd worden.

Om aan die strengere normen te voldoen, wenden de fabrikanten van compressoren milieuvriendelijke technologieën aan, zoals gekoelde uitlaatgashercirculatie (cooled EGR), katalysatoren (bijvoorbeeld DOC, Diesel Oxidation Catalyst) en DPF's (Diesel Particulate Filter).

Bij gebruik van deeltjesfilters, moeten de filters elke 4500 bedrijfsuren worden onderhouden. Ook het gebruik van brandstof met een laag zwavelgehalte en van 'low-ash' motorolie is vandaag een vereiste om aan de maximale emissiewaarden te voldoen.

geluidsnormen
Sinds januari 2006 geldt de geluidsnorm voor alle werfapparatuur, inclusief compressoren

GELUIDSNORMEN

Sinds januari 2006 geldt de geluidsnorm voor alle werfapparatuur, inclusief compressoren. Een compressor met een netto geïnstalleerd vermogen van maximaal 15 kW mag maximaal het toegelaten geluidsvolume van 97 dB/kW produceren.

Inzake geluidsemissie volstaat de 'Verklaring op eer' van de fabrikant dat de compressor aan de strenger geworden geluidsnorm voldoet. Op elke machine staat dan ook vermeld dat het toestel '98LWA-conform' (conform de maximaal toegelaten geluidsnormen) is, zodat de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker in principe gedekt is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine