Beveiligen van gebouwenPremium

Gezondheidsrisico's van kwartsstof

gezondheidsrisico'sKwarts is een van de meest voorkomende stoffen in bouwmaterialen, want het is aanwezig in zand en het merendeel van de natuurlijke gesteenten. Het bewerken van die bouwmaterialen brengt echter heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee, want de fijne kwartsstof die daarbij vrijkomt, tast het longweefsel aan.

Wat is kwartsstof?

Kristallijn silica bestaat uit silicium en zuurstof en is een van de meest voorkomende mineralen op aarde. Aangezien de meest voorkomende vorm van kwarts is, wordt die benaming gemakshalve ook gebruikt voor kristallijn silica. Kwarts is aanwezig in zand en in de meeste natuurlijke gesteenten, waardoor het ook in het gros van de bouwmaterialen kan worden aangetroffen. Een materiaal wordt reeds als kwartshoudend beschouwd van zodra het meer dan 1,5% kwarts bevat. Kwartsvrij is enkel van toepassing voor mate­rialen die minder dan 1% kwarts bevatten.

Wanneer een kwartshoudend materiaal wordt bewerkt – bijvoorbeeld frezen, zagen, boren of slijpen – komt daarbij een fijne, inadembare stof vrij. Die stof wordt kwartsstof ge­noemd.

kwartsstof
Wanneer een kwartshoudend materiaal wordt bewerkt, komt daarbij kwartsstof vrij

Gezondheidsrisico’s

Wanneer geen correcte voorzorgsmaatregelen worden gevolgd, kan het fijnste stof dat vrijkomt bij het bewerken van kwartshoudende materialen blijven vastzitten in de longen. Daar brengt het blijvende schade aan aan het longweefsel, want de beschadiging gaat ook verder na de blootstelling. Dat kan leiden tot silicose of stoflong – een aandoening die niet kan worden genezen – of longkanker.

Vastgelegd in regelgeving

In het koninklijk besluit (KB) van 12 januari 2020 werd kwartsstof – meer bepaald kristallijn siliciumdioxide – ook opgenomen in de ‘Lijst van procedés tijdens welke stof of een mengsel vrijkomt’ van de codex over welzijn op het werk. Dat wil zeggen dat kwartsstof ook in de Belgische regelgeving ondubbelzinnig is gedefinieerd als kankerverwekkend. Daarmee wordt de Europese richtlijn 2017/2389 gevolgd, waarin reeds was opgenomen dat er voldoende bewijs is dat kwartsstof kankerverwekkend is.

Onderschat risico

Jammer genoeg worden de risico’s van kwartsstof nog te veel onderschat in de bouwsector. Werknemers kennen de gezondheidsrisico’s niet en/of miskennen de mate waarin ze tijdens hun werkdag worden blootgesteld aan de stof.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals

Gerelateerde artikels

Het gevaar van keukenwerkbladen uit kwartscomposiet

Keukenwerkbladen uit kwartscomposiet winnen aan populariteit. ze zijn modern en kennen een hoogwaardige afwerkingsgraad. er zijn echter grote gezondheidsrisico's verbonden bij het bewerken van kwartshoudend materiaal. het grootste probleem? bij ...

Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen kwartsstof

Gezien de risico's die zijn verbonden aan kwartsstof, moeten er preventiemaatregelen worden genomen om de blootstelling aan die stof zo veel mogelijk te vermijden. daarvoor moeten zowel organisatorische als collectieve maatregelen worden genomen. indien nodig moeten ook persoonlijke beschermingsmiddelen worden voorzien.

Ademhalingsbescherming cruciaal op de werf

Bij bouwwerken kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. de gezondheidsrisico’s die zijn verbonden aan de blootstelling aan deze stoffen zijn niet te overzien. daarom is het steeds verplicht om ademhalingsbescherming te dragen.

Voor elk lasrookprobleem een oplossing

Het belang van lasrookafzuiging kan niet genoeg worden benadrukt. tijdens het lassen komen namelijk een groot aantal lichaamsvreemde stoffen vrij. zware metalen kunnen op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. dit vooral bij hooggelegeerde metalen, wanneer de toegevoegde hulpmiddelen in de op zich onschadelijke legering tijdens het lassen vrijkomen. omdat iedereen in een omgeving met zuivere lucht moet kunnen werken, is lasrookafzuiging aangewezen. het is belangrijk dat de afzuiging afgestemd wordt op de specifieke omstandigheden in de werkomgeving.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine