Hout opleidingPremium

Schroefboormachine

Een schroefboormachine is een elektrisch gereedschap dat wordt gebruikt om schroeven in te draaien en gaten te boren in materialen zoals hout, metaal en kunststof. 

 

 

Hoe werkt een schroefboormachine?

Een schroefboormachine wordt gebruikt om gaten te boren en schroeven in te draaien. Deze machine werkt met een motor - meestal aangedreven door een accu, maar kan ook op netstroom - die een boor of schroefbit laat draaien. Door de trekker in te drukken, kun je schroeven indraaien of gaten boren.

Elke schroefboormachine beschikt over een boorkop waarin je een boor of een schroefbithouder bevestigt. Onder de boorkop kan je de draairichting van de machine instellen.

Belangrijke aspecten

Versnellingen

Anderzijds zijn schroefboormachines vaak ook uitgerust met een mechanische versnelling die je in twee standen kan zetten: snel en traag. Elke van deze twee standen kent een maximaal toerental (rpm) dat aangegeven staat in de technische fiche van het toestel.

Koppel of slipkoppeling

Het koppel of de slipkoppeling is het draaivermogen van de machine en bepaalt in welke mate de machine door dikkere materialen kan boren. Het koppel kan je instellen op een instelring achter de boorkop. Hoe hoger het cijfer op de instelring, hoe meer kracht de machine produceert. De slipkoppeling begrenst de machine om te voorkomen dat je deze overbelast.

Je stelt het koppel zo in dat de machine ontkoppelt wanneer de schroef gelijk komt met het materiaal. Hoe je dat instelt is afhankelijk van de afmetingen van de schroeven die je wil inbrengen (globaal gezien geldt: hoe dikker, hoe hoger het koppel), de hardheid van de ondergrond en de hardheid van hetgeen je wil bevestigen.

Varianten op de schroefboormachine

Schroefmachine

Een schroefmachine of elektrische schroevendraaier is eigenlijk het kleine broertje van de schroefboormachine. Deze kan enkel schroeven indraaien. Dergelijke toestellen leveren echter niet genoeg kracht om ook gaten te boren.

Slagschroevendraaier

Een slagschroevendraaier is een schroefmachine waarbij de motor, in plaats van voortdurende power, korte tikjes of pulsen geeft, duidelijk te herkennen aan het ratelende geluid van de machine. Een slagschroevendraaier komt het best van pas bij houtconstructiewerken waar grotere, bredere schroeven worden gebruikt. Ook voor dunne metalen platen biedt het een goede oplossing. 

Andere soorten boormachines

Er bestaan nog soorten boormachines, maar deze zijn niet geschikt om te schroeven:

  • Klopboormachine: deze combineert de draaiende beweging van een schroefboormachine met een licht kloppende beweging. Dat maakt het beter geschikt om naast hout, kunststof en metalen ook doorheen gipskarton muren en steenachtige materialen (bakstenen, cellenbeton, ...) te boren. 
  • Boorhamer: dit is een klopboormachine met een zwaardere klopfunctie dan een klopboormachine, wat het beter maakt om door hardere steenachtige materialen zoals beton te boren. Een boorhamer kan voorzien zijn van een beitelfunctie om tegels te verwijderen of sleuven in muren te maken.
  • Kolomboormachine: een kolomboormachine is een stationaire boormachine dat wordt gebruikt om perfect haaks te boren.

Veiligheidstips

  • Gebruik een boor afgestemd op het materiaal en een bit afgestemd op de schroef.
  • Zorg steeds dat de boor of bithouder goed vastzitten voor je de machine inschakelt.
  • Houd de machine met beide handen vast voor stabiliteit en gebruik de juiste instellingen.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine