Atelier & werkplaatsPremium

DIAMANTBOREN: NAT OF DROOG?

Om te boren door (gewapend) beton en harde tot zeer harde steensoorten, haal je diamantboren in huis. Daarmee boor je nat of – tegenwoordig steeds meer – droog. Maar wat houdt dat precies in?

 

NATBOREN

Natboren houdt in dat je watergekoeld boort. Dit is vooral van toepassing bij harde tot zeer harde (natuur)steensoorten en (gewapend) beton. Zeker als je diep moet boren, bijvoorbeeld om een buis door een muur te plaatsen, is natboren aangewezen.

natboren diamantboren

Voor gaten met een grote diameter gebeurt dat gewoonlijk met een gespecialiseerde diamantboormachine, waarop een waterslang kan aangesloten worden om de boor te koelen tijdens het werken, om zo schade te voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat je ook geen last hebt van boorstof. Een dergelijke machine zal je allicht niet vaak nodig hebben, dus huur je die beter in plaats van die te kopen.

Voor kleine gaten, voor pakweg badkamertegels, bestaan er ook watergekoelde boren die je op een gewone boormachine kan monteren. Dan moet je apart koelen op de boor zelf, wat minder handig is, zeker als je alleen werkt. Als je gaten moet boren in tegels, werk je dan ook beter droog.

WELKE DIAMANTBOREN?

Het gaat bij natboren vaak over ruwe werken en grotere diameters (meer dan 45 mm). Dit wordt gedaan met robuuste diamantboren ontwikkeld voor natboren – deze slijten niet snel en klaren de klus snel. Bij grotere diameters zijn diamantboren met onderbroken segmenten aangewezen. Het weggeboorde materiaal wordt tussen de "tanden" van de boor door afgevoerd.

Gaten met kleine diameters, tot pakweg 31 of 40–42 mm, vallen perfect met kroonboren te maken, waarbij het segment zich als één kroontje of ring bovenaan de huls bevindt.

 

DROOGBOREN

Droogboren – lees: gewoon boren, zoals je dat in hout zou doen – doe je meestal in zachtere materialen, zoals metselwerk, snelbouwstenen, lateibalken en tegels.

droogboren diamantboren

WELKE DIAMANTBOREN?

Om snel veel gaten in tegels te boren, neem je het best galvanisch belegde tegelboren of tegelboren met een elektrolytische diamantcoating. Het voordeel is dat je sneller werkt, maar de boor slijt wel sneller dan bij natboren.

Hoewel gaten maken in gewapend beton nog altijd meer weggelegd is voor natboren, kan je ook droogboren met gespecialiseerde diamantboren. Belangrijk is dat je dan zeker een stofzuiger op de boormachine aansluit, om de segmenten zoveel mogelijk vrijloop te geven. Bovendien moet je machine over een microklopfunctie beschikken.

 

DIAMANTBOOR ZELF HERSTELLEN?
Diamantboren slijten na veelvuldig gebruik. Dan kan je die (laten) herstellen. Dit is eigenlijk enkel interessant wanneer het om een boor gaat met een diameter groter dan 1 cm. Er bestaan hiervoor speciale doe-het-zelfpakketten, waarmee je een diamantboor zelf opnieuw kan bezetten. Dit wordt echter niet aangeraden.
Wie zelf nieuwe segmenten plaatst op een diamantboor, zonder geschikte apparatuur, en er een slecht bevestigd segment loskomt bij het boren, riskeert erg veel tijd te verliezen of – erger – zich te verwonden. Bovendien moet een boor met nieuw geplaatste segmenten afgesteld en slagvrij gemaakt worden. Dat kan je thuis niet, waardoor er slag op de boor kan komen, die dus niet goed boort en de slag zich zelfs mogelijk op de as van de machine zet.

Met dank aan: Duro, Carat

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine