Atelier & werkplaatsPremium

Hoe kies en gebruik je diamantboren?

Moet je door hardere stenen materialen boren, zoals natuursteentegels? Dan gaat een gewone steenboor op je schroefboormachine het niet trekken. In dat geval heb je diamantboren nodig. Voor grotere gaten doe je dan weer beter een beroep op een diamantkernboormachine. Wat houdt dat allemaal in? Tekst en uitleg vind je hier.

 

Wat zijn diamantboren?

Wanneer je schroefgaten moet maken in hardere stenen materialen, bijvoorbeeld voor bevestigingen in beton, keramische tegels of natuursteentegels, heb je diamantboren nodig.

tegelboor met sponsje

Een diamantboor of tegelboor is een speciaal type steenboor dat voorzien is van een boorkop met een coating van industriële diamantdeeltjes. De boor kan massief zijn met een diamanten coating op de boorkop, maar voor tegels wordt bijvoorbeeld vaak gebruikgemaakt van een holle kernboor, met een centreerpunt in een huls die bekleed is met diamantdeeltjes. Het diamantsegment bevindt zich als één kroontje of ring bovenaan de huls.

Diamant is extreem hard en slijtvast, waardoor deze boren geschikt zijn om door harde materialen te boren waar traditionele boren moeite mee hebben of sneller slijten.

diamantboor tegelboor

Hoe gebruik je diamantboren op een boormachine?

Een hout-, metaal- of steenboor bevestig je in de boorkop van je schroefboormachine, en je kunt aan de slag. Een diamantboor kun je ook gewoon op je schroefboormachine gebruiken, maar er zijn wel enkele aandachtspunten:

  • Waterkoeling: om oververhitting te voorkomen en stofvorming te verminderen, worden diamantboren nat gebruikt. Je moet tijdens het boren af en toe tussenposen nemen om de boor te koelen in water. Houd dus steeds een bekertje water bij de hand. Mogelijks kan je de boor ook uitrusten met een vochtig sponsje dat je rond de centreerpunt plaatst.
  • Lage snelheid: om ervoor te zorgen dat de boor niet oververhit raakt, gebruik je ook een lage snelheid en lichte druk, zodat de diamantboor efficiënt kan werken.
  • Schuin inzetten: zet de boor schuin in wanneer je begint met boren en plaats hem daarna gradueel rechtop, zo glijd je niet weg van de afgetekende markering van je boorpunt.

boorgaten maken toilet 1

Wat met de klopfunctie van je boormachine?

Als je een boormachine hebt gekocht om door steen te kunnen boren, heb je waarschijnlijk een machine met een klopfunctie. Voor materialen zoals keramiek, glas, of natuursteen is de klopfunctie echter niet gewenst. Kloppen kan schade veroorzaken, zoals barsten of breken van het materiaal. 

Als je in beton of metselwerk boort, kan een diamantboor ook werken zonder klopfunctie, maar het proces kan veel langer duren, dus is een klopfunctie hier wel opportuun. Voor gebruik in dergelijke materialen gebruik je overigens beter meteen een klopboormachine dan een schroefboormachine met klopfunctie.

Let op
Niet alle diamantboren zijn geschikt voor gebruik met de klopfunctie. Controleer de specificaties van de boor, want sommige diamantboren kunnen beschadigd raken door de schokken.

 

Wat is een diamantkernboormachine?

Moet je grotere gaten maken door een steen of betonnen muur, bijvoorbeeld om een ventilatiedoorvoer te plaatsen? Dan ben je beter af met een holle kernboor. Deze gebruik je niet op een gewone schroefboormachine - het vermogen van dergelijke toestellen is immers te laag - maar met een (watergekoelde) diamantkernboormachine. Een dergelijk toestel heb je als particulier waarschijnlijk niet vaak nodig. Je bent dus beter af door deze te huren.

Hoe zit een diamantkernboormachine in elkaar?

Een diamantkernboormachine maakt gebruik van een holle boor met diamantsegmenten aan de rand, die zonder kloppende beweging het materiaal uitslijpt. Op de machine wordt een waterslang aangesloten om de boor te koelen tijdens het werken, om zo schade te voorkomen. Meestal wordt er dan ook een waterreservoir meegeleverd bij de machine. Een dergelijk toestel is verder ook uitgerust met een extra handgreep voor een goede grip. 

diamantkernboor voorbereiden 2

Hoe werk je met een diamantkernboormachine?

De voorbereiding

Bevestig eerst de handgreep op het toestel. Monteer vervolgens het centreerpunt (dat zal voorkomen dat de boor wegglijdt), en plaats de boor zelf handvast op het toestel. 

Dan sluit je de waterkoppeling aan op het toestel. Als de koppeling gemaakt is, vul je het waterreservoir aan. Sluit dan de koppeling aan op de waterslang van het waterreservoir. Zet de handgreep op de watertank en pomp er voldoende druk in. Dankzij de regelbare koppeling kun je het water gebruiken.

De laatste stap in de voorbereiding: de kabel in het stopcontact brengen. Omdat er gewerkt wordt met water, werk je met een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging. Vóór gebruik met de boormachine, moet je die nog wel even resetten.

water oppompen kernboor

Het uitboren zelf

Positioneer de boormachine en laat vervolgens de machine het werk doen. Er is weinig stof doordat je met water werkt, maar het kan nooit kwaad om een raam open te zetten. Draag wel zeker gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

diamantkernboormachine

Wat met diamantboren zonder waterkoeling?

We hebben het tot nu toe gehad over diamantboren die enkel watergekoeld kunnen werken, maar tegenwoordig zijn er ook diamantboren op de markt die droog kunnen worden gebruikt. Droogboren – dat wil zeggen, gewoon boren zoals je dat in hout zou doen – doe je meestal in zachtere materialen zoals metselwerk, snelbouwstenen, lateibalken en tegels.

droogboren diamantboren

Gespecialiseerde diamantboren

Om snel veel gaten in tegels te boren zonder waterkoeling, neem je het best galvanisch belegde tegelboren of tegelboren met een elektrolytische diamantcoating. Het voordeel is dat je sneller werkt, maar de boor slijt wel sneller dan bij natboren.

Hoewel gaten maken in gewapend beton nog altijd meer weggelegd is voor natboren, kan je ook droogboren met gespecialiseerde diamantboren. Belangrijk is dat je dan zeker een stofzuiger op de boormachine aansluit, om de segmenten zoveel mogelijk vrijloop te geven. Bovendien moet je machine beschikken over een microklopfunctie.

Met dank aan: Duro, Carat

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine