STEMhub helpt ondernemers STEM-talent te versterken
Aantal studenten dat kiest voor STEM blijft onder streefcijfer van 40%
Bedrijven ondersteunen om initiatieven uit te werken die jong en oud warm maken voor een toekomst in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). En werknemers begeleiden om hun STEM-competenties verder te ontwikkelen. Dat is het doel van de STEMhub, een nieuwe dienstverlening van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) die op 15 oktober officieel werd gelanceerd. Het initiatief komt er op voorstel van het Industrieforum, het structurele overlegplatform tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse industriefederaties essenscia, Agoria, Fedustria en Fevia.
Dienstverlening van VLAIO
Begeleiding bij ontwikkelen competenties
De STEMhub is een nieuwe, laagdrempelige dienstverlening van VLAIO die bedrijven inspireert, informeert en begeleidt bij het ontwikkelen van STEM-competenties. Via deze STEMhub krijgen bedrijven concrete antwoorden op vragen zoals hoe ze kunnen samenwerken met onderwijsinstellingen, welke organisaties hen kunnen helpen met STEM-projecten, en waar ze terechtkunnen met opleidingsvragen.
Navigator en matchmaker
De STEMhub is zo ook een navigator en matchmaker in het versnipperde STEM-landschap en zorgt ervoor dat de kennis en ervaringen van succesvolle STEM-samenwerkingen gedeeld kunnen worden om nieuwe acties op te zetten. Het doel is om een bloeiend ecosysteem te creëren waarin bedrijven, onderwijs, opleidingsorganisaties, kennisinstellingen en jeugdorganisaties samenkomen om het STEM-talent in Vlaanderen te versterken.
Steeds minder jongeren kiezen voor STEM
De Vlaamse chemie-, kunststoffen en life sciences-industrie zoekt volop STEM-talent om te werken aan klimaatinnovaties, de uitbouw van een circulaire economie en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen. Maar ondanks de stijgende vraag, nemen de inschrijvingen voor STEM-richtingen in het secundair onderwijs af. Momenteel kiest slechts 36% van de studenten voor een STEM-richting, ruim onder het streefcijfer van 40%. In het hoger onderwijs haalt Vlaanderen met 20% STEM-diploma’s zelfs het EU-27 gemiddelde niet.
Rem op groei en innovatie
Het gebrek aan STEM-talent belemmert de groei en innovatie van de Vlaamse economie. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord onderschrijft het belang van meer STEM-profielen voor de Vlaamse industrie. Ook bedrijven willen een steentje bijdragen aan het promoten van STEM-loopbanen, zowel bij jongeren als volwassenen. De STEMhub van VLAIO zal voortaan als kompas dienen om efficiënte en impactvolle STEM-acties op poten te zetten.
Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen : “De chemie en life sciences heeft STEM-talent nodig om te blijven innoveren en maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en de circulaire economie aan te pakken. Met de lancering van de STEMhub krijgen bedrijven een centraal aanspreekpunt dat hen concreet kan ondersteunen in de ontwikkeling van STEM-skills, zowel bij jongeren als bij hun eigen medewerkers."
"Dit initiatief versterkt de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en opleidingsorganisaties, en is een belangrijke hefboom om het STEM-ecosysteem in Vlaanderen verder uit te bouwen en de economische groei en innovatiekracht van onze regio te ondersteunen.”
Mark Andries, administrateur-generaal VLAIO: “Naast het ondersteunen van bedrijven op het gebied van businessplannen en innovatie, is het cruciaal dat we bedrijven ook begeleiden bij de ontwikkeling van hun menselijk kapitaal. Met VLAIO kijken we uit naar een vruchtbare samenwerking met zowel industrie- als overheidspartners. Zo kunnen we samen meer STEM-talent stimuleren en de rol van Vlaanderen als kennis- en innovatiecentrum versterken.”