Verwarminginstallaties

“Gasketel ook na 2040 oplossing voor verwarming”

“Particulieren hoeven geen schrik te hebben om hun gasketel nog te vervangen”, aldus Kris De Wit, Deputy General Manager bij Gas.be, de Belgische federatie van aardgasdistributienetbeheerders. “De gasketel kan ook na 2040 nog een toekomst hebben als residentiële verwarming, zij het dan in combinatie met een warmtepomp en werkend op biomethaan of koolstofarm gas.”

Kris De Wit en Didier Hendrickx
Kris De Wit en Didier Hendrickx van Gas.be

Belangrijke kanttekeningen bij nieuwe Europese richtlijn

De bewering dat gasketels vanaf 2040 niet meer mogen worden vervangen of geïnstalleerd, klopt volgens De Wit niet. "De nieuwe Europese richtlijn (EU) 2024/1275 streeft naar een geleidelijke uitfasering van op zichzelf staande verwarmingsketels op fossiele brandstoffen tegen 2040, maar er zijn belangrijke nuances."

“Allereerst worden bepaalde begrippen uit de richtlijn nog gespecificeerd door de Europese Commissie en dient de richtlijn nog te worden omgezet in nationale of, in ons geval, gewestelijke regelgeving tegen ten laatste 29 mei 2026. Dan pas zal er 100% duidelijkheid zijn voor de verwarmingssector.”

"Ten tweede heeft de richtlijn het over ‘op zichzelf staande’ verwarmingsketels. Hybride systemen, waarbij bijvoorbeeld een gasketel wordt gecombineerd met een warmtepomp, blijven in principe ook na 2040 mogelijk. Wij geloven sterk in dit model, vooral in België."

Hybride warmtepomp betaalbare stap naar verduurzaming energieverbruik

“Voor nieuwbouw en doorgedreven renovaties is een full electric warmtepomp de beste keuze, maar in bestaande woningen is dergelijk systeem niet zonder meer haalbaar zonder belangrijke bijkomende investeringen", benadrukt De Wit.

Hybride warmtepomp opstelling
“Vooral voor bestaande woningen met een energielabel C of D – zo’n 1,6 miljoen huishoudens in België – is de hybride warmtepomp een goede en duurzame oplossing”

“Vooral voor bestaande woningen met een energielabel C of D – zo’n 1,6 miljoen huishoudens in België – is de hybride warmtepomp een goede oplossing”, aldus Didier Hendrickx, Head of Gas Markets Development bij Gas.be. “De warmtepomp voorziet in een hybride opstelling makkelijk in twee derde van de warmtebehoefte, waardoor het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot flink dalen.”

“Het is bovendien een toegankelijke oplossing. De installatie kan werken op de bestaande infrastructuur, zonder zware renovaties. Dat drukt het financiële kostenplaatje, dat toch de belangrijkste drempel blijkt voor huishoudens. Hierdoor kunnen meer gezinnen hun woning duurzamer maken en zullen we er sneller in slagen om de Europese Klimaatdoelstellingen te halen.”

“Tegen 2050 verwachten we dat de aardgasconsumptie significant zal zijn gezakt, en dat de resterende vraag zal kunnen worden ingevuld met hernieuwbaar en koolstofarm gas. Hierdoor kunnen hybride opstellingen dus ook perfect passen in een koolstofvrij gebouwenpark”, besluit Didier Hendrickx.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain

Meer weten over

Vier 40 jaar Aquaplan met ons!Krijg een GRATIS emmer bij aankoop van een Aquaplan productMeer infochevron_right
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine