Hybridesystemen: de betaalbare oplossing voor oudere woningen
De hybridewarmtepomp, een kleine, elektrische warmtepomp die je naast je klassieke gas- of stookolieketel plaatst, kwam het afgelopen jaar wat aan de zijlijn te staan toen de Vlaamse overheid besliste om ze toch niet te verplichten bij nieuwbouw vanaf 2023 en meteen voluit in te zetten op elektrische warmtepompen. Yves Vanpoucke, directeur bij Remeha België, ziet echter wel een mooie toekomst voor hybridewarmtesystemen in renovaties of oudere woningen. “Vlaanderen wil iedereen aan de elektrische warmtepomp, maar laat ons eerlijk zijn: wie niet in een supergeïsoleerde nieuwbouwwoning woont, zal met een warmtepomp vooral veel betalen en kou lijden. Een hybridewarmtesysteem is dan een betaalbare oplossing.”

Enorm potentieel
Yves Vanpoucke: “Milieuvriendelijk verwarmen mag geen exclusiviteit vormen voor rijke, groene yuppies die zonnepanelen en warmtepompen plaatsen voor 20.000 euro. We maken een veel groter verschil wanneer we bij de miljoenen hardwerkende gezinnen met een kleine investering omschakelen naar hybride. De hybridepomp is best betaalbaar: zo’n 4.000 euro, inclusief installatie. En of er potentieel is: de voorbije 8 jaar werden er in Vlaanderen elk jaar zo’n 180.000 stookolie- of gasketels geplaatst. Een kleine rekensom maakt duidelijk dat we spreken over 1,44 miljoen verwarmingstoestellen. Als we 2 procent van die huishoudens laten overschakelen op een hybridesysteem, spreken we van 28.800 hybrideverwarmingsapparaten. Dat is nog veel meer dan het aantal elektrische warmtepompen dat in 2021 in België werd verkocht.”
Betalen om het koud te hebben
“Zonnepanelen en een elektrische warmtepomp vormen voor nieuwbouw de juiste oplossing om zo milieuvriendelijk mogelijk te verwarmen”, aldus Yves Vanpoucke. “Alleen is de elektrische warmtepomp niet voor iedereen een duurzame oplossing. Wie een oudere woning renoveert, haalt vaak niet dezelfde isolatienormen als de nieuwbouwwoning van vandaag. Wie dan de klassieke ketel vervangt door een all electric warmtepomp, haalt vaak niet voldoende rendement. Conclusie: wie niet in een vergevorderde renovatiewoning woont, zal voor zijn elektrische warmtepomp vooral veel betalen … en het tijdens de winter erg koud hebben.”

Seizoensgebonden verwarmen
“Verder hebben veel Vlaamse gezinnen de voorbije acht jaar nog een klassieke ketel geplaatst. Hen krijg je niet overtuigd om hun verwarming helemaal te vervangen voor een (vaak veel te dure) warmtepomp. Hybridesystemen helpen gezinnen echter aan een snellere deelname aan de energietransitie. Het is geen tussenoplossing in afwachting van all electric, maar wel een volwaardig, milieuvriendelijk alternatief. Waarom we dan niet massaal de switch naar hybride maken? Omdat we er te weinig over weten en er bang voor zijn, en dat geldt ook voor de installateurs. Twintig jaar geleden was men nochtans ook bang van condensatieketels. Vandaag installeren ze het allemaal. Tijd om alle installateurs, jong en oud, op te leiden tot ware hybrid heroes.”