Hernieuwbare energiePremium

Hybride installaties

HYBRIDEWARMTEPOMP: EEN HANDIGE TUSSENOPLOSSING?
Hydraulische koppeling van een warmtepomp en een ketel

 

Hybridewarmtepomp: een handige tussenoplossing?

hybridewp

Verwarmen met een warmtepomp is geen vanzelfsprekendheid in elke woning, omdat de gebouwschil eerst voldoende geïsoleerd moet zijn. Een hybridewarmtepompsysteem kan dan een tussenoplossing bieden, in afwachting van een grondige renovatie. Zo wordt er toch energie bespaard en gaat de CO₂-uitstoot naar beneden. 

 

INZICHT IN DE HYDRAULISCHE KOPPELING VAN EEN WARMTEPOMP EN EEN KETEL

Hydraulica

Voor kleine tot middelgrote gebouwen kan de volledige warmtevraag worden gedekt met een of meerdere warmtepompen. Voor grotere gebouwen is het vooral door investeringstechnische redenen een stuk moeilijker om 'all electric' te gaan, en worden de warmtepompen typisch ingezet om de basislast af te dekken, terwijl (goedkopere) ketels de piekvermogens opvangen. Tot zover het gemakkelijke gedeelte … Het correct hydraulisch ontwerpen van zo'n hybride stookplaats is namelijk een heel ander paar mouwen en wordt vaak onderschat.

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Hybride warmtepompen presteren beter in de praktijk dan gedacht

Hoeveel bedraagt de daling van het gasverbruik na het plaatsen van een hybride warmtepomp? dat was de hoofdonderzoeksvraag van het demonstratieproject hybride warmtepompen. in dit project werd het energiegebruik van 174 huishoudens geanalyseerd na he

Correcte warmteverliesberekening verzekert werking hybride-installatie

Voor sommigen is de overstap naar 100% hernieuwbare energie nog te groot. in dat geval kan geopteerd worden voor een hybride-installatie. zo'n installatie kan in zowel een nieuwbouwproject als een renovatie worden voorzien en zorgt ervoor dat de hernieuwbare energie, meestal in de vorm van een (lucht-water)warmtepomp, wordt aangevuld met een meer klassieke oplossing. om de hybride-installatie op het juiste vermogen te dimensioneren, moet een correcte warmteverliesberekening worden uitgevoerd.

Het nieuwe arei: vragen aan vinçotte

Een uitgebreid overzicht van de veranderingen in het nieuwe arei kon u al lezen in deze (en voorgaande) editie van dit vakblad. in onderstaand artikel laten we een keuringsinstantie zelf aan het woord. ronny dehoucke, technical manager electricity bij vinçotte, geeft antwoord op een aantal pertinente vragen over het nieuwe algemeen reglement op de elektrische installaties.

Wat je moet weten over de hybride warmtepomp

Een hybridewarmtepompsysteem biedt een goede tussenoplossing voor renovatie waar een gewone warmtepomp niet haalbaar is. maar hoe werkt zo’n toestel? wanneer is het nuttig? en wat is het verschil met een bivalente installatie?

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine