Baden & douchesPremium

Drie oplossingen om waterdicht af te werken

Waterdicht

In alle vochtige of zeer vochtige ruimtes moet u waterdicht afwerken

 

Alle (zeer) vochtige ruimtes moet u waterdicht afwerken: en zeker de badkamer. Toegegeven, het betekent een extra kost, maar voorkomen is hier echt wel goedkoper dan genezen. Om waterdicht af te werken, bestaan er verschillende oplossingen, waarvan wij er drie bespreken: het flexibele membraan, het vloeibare membraan en waterdichtingsmortel. Hoe brengt u die optimaal aan?

WAAR WATERDICHT BEHANDELEN?

In alle vochtige of zeer vochtige ruimtes moet u waterdicht afwerken: uiteraard in de badkamer, maar ook in wellnessruimtes, de garage … naast alle ruimtes waarin water langs buiten naar binnen kan komen, zoals een binnenhuiszwembad. Ondergronds werkt u vooral kelders waterdicht af.

Of u de hele ruimte waterdicht moet maken, hangt ervan af. In de badkamer doet u dit vooral ter hoogte van het bad en de douche. Maar een spa of wellnessruimte werkt u beter helemaal waterdicht af. In de garage beperkt u zich tot de vloer.

Lijm
Waterdichting houdt een extra kost in, maar die is altijd lager als u proactief waterdicht afwerkt, want nadien moet de waterschade worden hersteld

 

BELANG VAN WATERDICHTING

Waarom is waterdichting cruciaal?

Waterafdichting voorkomt waterinfiltratie naar de ondergrond en onderliggende structuur, of vermijdt dat water van buiten naar binnen infiltreert. Zo voorkomt u ernstige waterschade: afwerking die loskomt, hout dat rot, vochtplekken, geurproblemen, schimmel …

Voorkomen goedkoper dan genezen

Deze afwerking houdt een extra kost in, maar die is altijd lager als u proactief waterdicht afwerkt, want nadien moet de waterschade worden hersteld. Hiervoor bestaan heel wat oplossingen, zoals ook XPS-bouwplaten. In dit artikel focussen we echter op membranen en mortels.

Hammam
Of u de hele ruimte waterdicht moet maken, hangt ervan af. In de badkamer doet u dit vooral ter hoogte van het bad en de douche

OPLOSSING 1 | FLEXIBEL MEMBRAAN

Dit is een flexibel membraan uit polypropyleen of polyethyleen, met daarop langs beide zijden een viltlaag of synthetische bekleding, om de hechting met bijvoorbeeld tegelwerk te garanderen. Belangrijk is dat u steeds alle componenten van één systeem combineert. Dit geldt ook voor de andere besproken oplossingen.

Belangrijk om te weten

Mits een goede voorbereiding en volledige aandacht, valt het membraan relatief eenvoudig aan te brengen. Tegelijk werkt u met deze oplossing erg snel.

Maar het product vergt enige kennis en kunde, om het te plaatsen. Anders riskeert u het membraan tijdens de plaatsing te perforeren, bijvoorbeeld met een truweel. Tegelijk zijn overlappen tussen stroken membraan moeilijk perfect aan te leggen.

PLAATSING: FLEXIBEL MEMBRAAN

Ondergrond voorbereiden

De ondergrond moet altijd droog, effen, zuiver, stevig, stabiel, gezond, scheurvrij en cohesief zijn. Stof neemt u weg met de stofzuiger. Daarna verwijdert u sporen van onderhoudsproducten, vet, oliën en cementmelk, waarna u de ondergrond spoelt en laat drogen.

Ook afbladerende verf haalt u weg. Vul eventuele gaten of belangrijke oneffenheden met een egalisatiemortel. Plaatselijk uitvlakken kan ook, tot 10 mm dik, met de kleefmortel/tegellijm die u straks gebruikt.

Controleer verder de hechting van de bestaande bekleding. Klinkt een deel hol of hecht het slecht, verwijder of vervang het dan. Houten vloerplanken schroeft u vast op de draagstructuur, om elke beweging te voorkomen. Bestaande glazuurtegels schuurt u met een grove korrel. Vooraleer u het membraan aanbrengt, moet u, afhankelijk van het type ondergrond of de gebruikte kleefmortel/tegellijm, een grondlaag aanbrengen, voor een optimale hechting. Houten ondergrond uitvlakken kan met een passende egalisatiemortel, boven op een geschikte grondlaag.

flexibelmembraan
Een natte ruimte kunt u onder meer waterdicht maken met een flexibel membraan

 

Hoe aanbrengen?

Maakt u de muur waterdicht, dan brengt u vooraf voorgevormde binnen- en buitenhoeken aan, met kleefmortel/tegellijm, op de ondergrond. Daarna bedekt u de hoekaansluitingen met waterdichtingsband, opnieuw verlijmd met een passende kleefmortel/tegellijm.

Tenzij u zowel de muur als vloer waterdicht maakt? Dan verlijmt u eerst het waterdichtingsmembraan op de vloer, alvorens u de hoekaansluitingen met de waterdichtingsband bedekt. Vervolgens verlijmt u het waterdichtingsmembraan op de muur en de waterdichtingsband. De overlapping tussen verschillende stroken membraan realiseert u met eveneens een kleefmortel/tegellijm. Hoekaansluitingen tussen muren in vochtige lokalen kunt u ook alleen met het membraan bedekken, zonder de waterdichtingsband. En wat met de aansluiting op de afvoergoot? Ofwel heeft die al een flens, ofwel kleeft u er die nog zelf op, met een PU-kit. Rond een kraan brengt u een speciaal kraanleertje aan, voor een optimale waterdichting.

Weber2
Breng met een getande spaan een laag zeker waterdichte kleefmortel/tegellijm op de ondergrond aan

 

Hoe verlijmen?

Breng met een getande spaan een laag zeker waterdichte kleefmortel/tegellijm op de ondergrond aan. Plaats daarna op maat geknipte stroken membraan, rimpelloos. Duw ze met de gladde kant van de getande spaan of met een gladde spatel aan, zodat het membraan volledig aansluit, zonder luchtbellen. De membraanstroken moeten minstens 5 cm overlappen.

Hoe afwerken?

Het membraan valt vaak met alle mogelijke waterbestendige materialen af te werken, smeerbaar of niet. Eén membraan is specifiek af te werken met tegels.

OPLOSSING 2 | VLOEIBAAR MEMBRAAN

Deze oplossing kunt u zien als een dikke verf, die u makkelijk met een borstel of roller aanbrengt. Het is een vloeibare pasta, op basis van polymeer, al dan niet in combinatie met cement (om bestand te zijn tegen positieve waterdruk van buitenaf en negatieve waterdruk, vanuit de ruimte zelf, bijvoorbeeld voor een zwembad).

Belangrijk om te weten

Het product hecht overal en overbrugt mogelijk ook scheurtjes. Bovendien werkt u makkelijk details waterdicht af. Het membraan overlapt bovendien nergens.

Het duurt wel wat langer om het product aan te brengen en daarna te laten drogen. Met de vloeibare oplossing dekt u eenvoudiger lange wanden af.

Vloeibaar membraan
Een vloeibaar membraan kunt u zien als een dikke verf

 

ondergrond voorbereiden

Eerst ontdoet u de ondergrond van stof en wast u die. Ook verwijdert u alle sporen van onderhoudsproducten, zoals boenwas en vet. Spoel vervolgens de ondergrond en laat deze drogen. Controleer ook de hechting van de ondergrond: verwijder afbladerende verf en plaats tegelwerk opnieuw, als het hol klinkt. De ondergrond moet vast, zuiver en droog zijn. Breng vervolgens, indien de fabrikant van het vloeibare membraan dit voorschrijft, een grondlaag aan, met een rol.

Hoe aanbrengen?

Is de primer droog? Naargelang de fabrikant plaatst u eerst opnieuw voorgevormde binnen- en buitenhoeken, waarna u de hoekaansluitingen met waterdichtingsband bedekt, verlijmd in vloeibaar membraan, en u een eerste laag aanbrengt over de volledige oppervlakte. Is die laag droog, dan brengt u kruiselings een tweede laag aan, om een film van totaal 0,5 tot 1 mm dik te verkrijgen. Laat minimaal 12 uur drogen.

Binnen andere systemen maakt u de hoeken en leidingen waterdicht met tape, moffen en hoeken, nadat u de ondergrond met een eerste laag vloeibaar membraan hebt bedekt. Dan volgen afdichtingsband en hoekstukken, zodanig dat ze overlappen. Tot slot brengt u kruiselings een tweede laag aan.

Hoe afwerken?

Afwerken kan op dezelfde manieren als bij vast membraan, bijvoorbeeld met tegels.

OPLOSSING 3 | WATERDICHTINGSMORTEL

Dit is een mortel op basis van cement, waarmee u een waterdichting aanbrengt die zowel bestand is tegen negatieve als positieve waterdruk.

Belangrijk om te weten

Ook dit product aanbrengen vergt meer kennis en kunde dan gemiddeld, net als iets meer tijd. De mortel moet redelijk dik aangebracht worden, 15 tot 20 mm, om waterdicht te zijn.

De oplossing overbrugt geen scheurtjes. Maar u kunt het plaatsen op een oneffen ondergrond en die dan meteen ook uitvlakken.

Waterdichtingsmortel
Een waterdichtingsmortel is een mortel op basis van cement

 

PLAATSING: WATERDICHTINGSMORTEL

Ondergrond voorbereiden

De ondergrond moet gaaf, zuiver, cohesief, ontstoft en vrij van cementmelk en ontkistingsoliën zijn. Lekken repareert u met een geschikte herstellings- en verankeringsmortel. Vul ook grindresten in beton op met een herstellingsmortel voor beton of de waterdichtingsmortel. Werk daar eveneens inspringende hoeken en muurvoetingen mee af. Maakt u een vloer waterdicht, dan moet u zeker ook het absorptievermogen daarvan nagaan.

Hoe aanbrengen?

Bijzondere plaatsen, zoals doorvoeren van leidingen, maakt u apart waterdicht. Op een vloer moet u mogelijk eerst een hechtingsbrug aanbrengen. Daarna brengt u de waterdichtingsmortel aan. Ofwel doet u dit manueel met een plakspaan of truweel, ofwel met een pleisterpomp. U werkt in twee lagen, die in totaal tot 20 mm dik zijn.

Sika
Bijzondere plaatsen, zoals doorvoeren van leidingen, maakt u apart waterdichting met een hechtingsbrug

NIEUWIGHEDEN

Extra waterdichting aan rand van douchebak

Belangrijk is dat u, bij het niet-vloeibare membraan, zeker een waterdichte tegellijm gebruikt. Werk bovendien de detaillering aan de rand van een douchebak mooi af. Hiervoor bestaat een nieuwe waterdichtingsbandje met een zelfklevende butylstrook.

Voor veilige onderhoud van voegen

Ook nieuw zijn metalen beschermingen, die u op de waterdichting plaatst, ter hoogte van de siliconenvoegen. Moet iemand dan x-aantal jaren later de siliconenvoegen uitsnijden, dan zal die niet dieper dan het metaal snijden.

Performantere waterdichtingsmortels

De nieuwste waterdichtingsmortels drogen sneller, zijn versterkt met vezels en kunt u dunner aanbrengen dan hun voorgangers. Bovendien vullen ze kleine scheurtjes die ontstaan door kristallisatie.

Met dank aan: Sika, Soudal en Weber

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine