VISUALISATIE EN INTERPRETATIE ZIJN ABSOLUTE NOODZAAK
SLIM GEBRUIKMAKEN VAN DE VERWORVEN KENNIS
Ten slotte is elke datalogger, zij het via een lokale, zij het via een centrale server, gekoppeld aan een welbepaalde interface: een webpagina, een smartphoneapp of een aparte software. Die interface dient een dubbele functie: enerzijds is het binnen de interface dat het energiemonitoringssysteem geconfigureerd wordt; anderzijds zorgt die voor de visualisatie (en exploitatie) van de verschillende meetwaarden.
CONFIGURATIE
Via de interface wordt de verbinding tussen de datalogger en de verschillende meters geconfigureerd. Daarbij is het in de eerste plaats van belang om aan elke meter – herkenbaar via het serienummer of busadres – een duidelijke naam toe te kennen en de juiste grootheden in te stellen, zodat de geregistreerde informatie correct geïnterpreteerd kan worden.
Een ander belangrijk aspect is de beveiliging van het systeem: paswoorden voor de verschillende gebruikers, maar bijvoorbeeld ook de toegankelijkheid van de interface. Afhankelijk van het gewenste beveiligingsniveau kan men ervoor opteren om die enkel bij rechtstreekse verbinding met de datalogger, enkel binnen het lokale wifinetwerk of ook vanop afstand beschikbaar te maken.
Overige configuratiemogelijkheden zijn afhankelijk van de functionaliteiten van het systeem en variëren van het ingeven van contactgegevens voor verbruikswaarschuwingen tot het instellen van IP-, FTP- en SMTP-verbindingen.
Wie de verschillende configuraties het best uitvoert, is afhankelijk van hun complexiteit: bij de meest eenvoudige draadloze dataloggers kan de consument de configuratie van smart plugs en digitale energiemeter in principe zelf doen; voor alles wat het bussysteem betreft,
is tussenkomst van de installateur vereist; en complexere netwerkconfiguraties, zoals de IP-, FTP- en SMTP-instellingen, kunnen indien gewenst aan een IT-specialist worden uitbesteed.
VISUALISATIE
De visualisatie van de gegevens gebeurt, los van een aantal lay-outmatige verschillen, quasi altijd op dezelfde manier: per gemeten verbruiker of verbruikskring worden de verschillende meetwaarden in tabellen en grafieken weergegeven, waarbij men doorgaans eenvoudig kan afwisselen tussen een visualisatie van de meetgegevens per dag, per week, per maand of per jaar.
Hoe complexer het systeem, hoe meer opties daar nog bijkomen. Zo kan men binnen sommige systemen meetwaarden van verschillende periodes met elkaar vergelijken, kan men direct afrekeningen en EPC-berekeningen genereren, kan men waarschuwingen inschakelen voor afwijkend gebruik, of kan men instellen dat er automatisch slim gebruikgemaakt wordt van tariefwissels.
ANALYSEREN EN INTERPRETEREN
Een doordacht energiemonitoringssysteem, met een slimme datalogger en goed gepositioneerde meters, biedt een uitzonderlijk inzicht in het verbruik van een installatie, maar uiteindelijk is het vooral de gebruiker die het verschil maakt. De geregistreerde gegevens dienen immers niet alleen gevisualiseerd te worden; ze moeten bovenal geanalyseerd worden. Enkel dan kan er slim gebruik van gemaakt worden.
De rol van de elektricien is in deze wellicht van even groot belang als bij de installatie zelf. Als specialist ter zake is hij immers de aangewezen persoon om bepaalde patronen te herkennen en problemen te detecteren, en om de klant op basis daarvan de meest optimale oplossingen aan te reiken.