EnergiebesparingPremium

MEETWAARDEN REGISTREREN VIA DATALOGGERS

DRAADLOOS OF MET BUSAANSLUITING?

Om de meetwaarden van de verschillende energiemeters daadwerkelijk te kunnen gebruiken, wordt elk energiemonitorings­systeem voorzien van een datalogger. Deze zorgt voor de periodieke registratie van gegevens en de opslag ervan op een lokale of centrale server.

energiemonitoring

EEN KWESTIE VAN CAPACITEIT

De frequentie van de registratie en de duur van de opslag zijn afhankelijk van het type datalogger en variëren, respectievelijk, tussen 60 seconden en 60 minuten, en tussen één en drie jaar.

Ook het aantal meters dat op de datalogger aangesloten kan worden – zij het elektriciteits- of andere meters – verschilt van datalogger
tot datalogger. Beperken sommige loggers zich tot 16 aansluitingen, dan kunnen er aan andere tot wel 64 meters worden verbonden. In ieder geval volstaat in de meeste installaties één enkele datalogger.

energiemonitoring
Besnoerde dataloggers worden vaak samen met energiemeters in de zekeringkast geplaatst

DATALOGGERS MET BUSAANSLUITING

Bij heel wat energiemonitoringssystemen gebeurt de verbinding tussen de verschillende meters en de datalogger nog via standaard- busaansluitingen. In dat geval worden individuele energiemeters rechtstreeks via het bussysteem aangesloten, terwijl er voor de aansluiting van smart plugs en de digitale energiemeter een gateway tussen gekoppeld wordt.

Besnoerde dataloggers worden doorgaans samen met de individuele elektrische energiemeters in de zekeringkast geplaatst, al is dat niet absoluut noodzakelijk. Zolang de aan­sluiting besnoerd is, kan de logger zich probleemloos tot op 1 km afstand bevinden.

Het voordeel van een besnoerde datalogger is dat het systeem gekend is, dat het de nodige zekerheid biedt en dat het doorgaans heel wat mogelijkheden biedt. Er kan een groot aantal meters op worden aangesloten, de frequentie van dataregistratie ligt hoog en de meeste systemen omvatten ook een hele reeks extra functionaliteiten. Het nadeel is een soms erg complexe configuratie.

DRAADLOZE DATALOGGERS

Recent worden naast de besnoerde dataloggers echter ook heel wat draadloze varianten op de markt gebracht. Zij communiceren voornamelijk via een draadloos protocol – wifi, RF, bluetooth enz. – met de verschillende meters: in het geval van smart plugs gebeurt dat rechtstreeks, bij individuele energiemeters via een aparte gateway tussen bussysteem en draadloos netwerk.

Toch zijn heel wat draadloze dataloggers ook voorzien van een aantal fysieke poorten, zoals een P1-aansluiting voor de digitale
energiemeter of pulsenaansluitingen voor gas of water.

Het voordeel van de draadloze dataloggers is dat ze eender waar opgesteld kunnen worden en dat ze deels door de gebruiker zelf geconfigureerd kunnen worden; het nadeel is dat ze doorgaans minder veelzijdig of gesofisticeerd zijn dan traditionele loggers met busaansluiting. Er kunnen minder meters op aangesloten worden, de registratie van gegevens gebeurt minder frequent, informatie wordt minder lang opgeslagen en het aantal functionaliteiten is beperkt.

De toepassing van dit type dataloggers is dan ook grotendeels voorzien voor eenvoudige, residentiële projecten. In grotere projecten, utiliteitsgebouwen en appartementsblokken zijn ze minder interessant.

energiemonitoring

COMPATIBILITEIT

Elk energiemonitoringssysteem bestaat uit meters, een datalogger en een interface voor visualisatie van de meetgegevens. Die laatste is steeds afhankelijk van de gebruikte datalogger, maar voor de meters kan men probleemloos gebruikmaken van toestellen van een andere fabrikant. De communicatie tussen meters en data­loggers gebeurt immers via standaard­protocollen – zij het draadloos, zij het via een bussysteem. Dat zorgt voor een hoge compatibiliteit.

Plug-and-play

Sommige fabrikanten bieden echter ook totaalsystemen aan, waarbij meters en datalogger wel specifiek op elkaar afgestemd moeten worden. Het voordeel van deze systemen is dat de configuratie sneller en eenvoudiger verloopt – ze zijn grotendeels plug-and-play –; het nadeel dat ze minder configuratieopties en functionaliteiten hebben dan sommige andere systemen.

Domotica

Naast de klassieke combinatie van meters en dataloggers, laten ook veel domotica­systemen een koppeling met energiemeters en pulsentellers toe. In dat geval worden de meetwaarden geregistreerd en gevisualiseerd in de userinterface van het domoticasysteem zelf. Opnieuw geldt hier dat de functionaliteiten binnen deze configuratie veeleer beperkt zijn en dat doorgaans enkel de verbruiken gelogd worden. Het domoticasysteem heeft immers als eerste prioriteit om te schakelen. Energiemonitoring is in dit geval slechts bijzaak.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door ELISE NOYEZ
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine