VerwarminginstallatiesPremium

NIEUWE ENERGIELABELS VOOR VERWARMINGSTOESTELLEN

WIJZIGINGEN 26 SEPTEMBER 2019

Vanaf 26 september 2019 worden nieuwe energielabels ingevoerd voor alle ruimteverwarmingstoestellen. Er wordt namelijk een nieuwe, meer energie-efficiënte klasse toegevoegd: klasse A+++. Daarenboven heeft de Europese Unie begin dit jaar een gloednieuwe database geïntroduceerd waarmee u als hvac-installateur in de toekomst gemakkelijk het energielabel van een bepaald product zal kunnen achterhalen.

ecodesign, ruimteverwarming, energielabel
Het oude (links) versus nieuwe (rechts) energielabel voor een ruimteverwarmingstoestel met ketel. Door de invoering van de nieuwe klasse A+++ verschuift ook de kleurcode

NIEUWE LABELS

Welke wijzigingen?

Voorheen was de hoogste (meest energie-efficiënte) categorie op het energielabel voor verwarmingstoestellen A++. Op 26 september 2019 wordt A+++ het best mogelijke resultaat. Klassieke verwarmingstoestellen die een energie-effi­ciëntie hoger dan of gelijk aan 150% halen, zullen tot die A+++ klasse behoren. Voor lagetemperatuurwarmtepompen en ruimteverwarmingstoestellen met warmtepomp voor lagetemperatuurtoepassingen is een energie-effi­ciëntie hoger dan of gelijk aan 175% nood­zakelijk om de nieuwe klasse te halen.

De energie-efficiënte toestellen die vanaf 26 september 2019 tot de nieuwe klasse A+++ zullen behoren, gingen vroeger op in de groep A++. Het komt er dus op neer dat de meest performante groepen kleiner zijn geworden. De overige klassen zijn gelijk gebleven. De slechtste categorie op de nieuwe labels is nu echter D, waar het voordien tot G ging. Er is dus een verschuiving van negen naar zeven categorieën.

Bovenstaande wijzigingen zorgen bovendien voor een verschuiving in de kleurencode.

Waarom wijzigingen?

De belangrijkste reden voor het invoeren van de nieuwe klasse is dat fabrikanten op die manier zullen worden gestimuleerd om producten te maken die voldoen aan de energie-efficiëntievoorwaarden van de hoogste klasse. Daarenboven zullen de hoogperformante toestellen op die manier meer bekendheid genieten en zullen consumenten bijgevolg vaker voor zo’n toestel kiezen.

Voor welke toestellen?

De nieuwe energielabels zijn van toepassing op alle verwarmingstoestellen voor ruimteverwarming. Daaronder vallen:

  • Ruimteverwarmingstoestellen met ketel;
  • Ruimteverwarmingstoestellen met warmtekrachtkoppeling;
  • Ruimteverwarmingstoestellen met warmtepomp (apart label voor lagetemperatuurwarmtepompen etc.);
  • Combinatieverwarmingstoestellen met ketel;
  • Combinatieverwarmingstoestellen met warmtepomp.

In totaal zijn er vier nieuwe labels, want er wordt een onderscheid gemaakt tussen lagetemperatuurwarmtepompen en overige, én tussen gewone toestellen en combinatietoestellen. Dat verschil wordt duidelijk aan­gegeven op het label zelf. Zo zijn er op de specifieke energielabels voor combinatietoestellen twee kolommen voorzien: één met de energie-efficiëntieklasse voor ruimteverwarming en één met de energie-efficiëntieklasse voor waterverwarming.

ecodesign, ruimteverwarming, energielabel
Het oude (links) versus nieuwe (rechts) energielabel voor een combinatieverwarmingstoestel met warmtepomp

LET OP:
PAKKETLABEL ≠ ENERGIELABEL TOESTEL

Een belangrijke bemerking is dat de wijziging van de energielabels enkel van toepassing is op de labels van de verwarmingstoestellen zelf.

Aangezien het op de verpakking over de volledige inhoud van de doos gaat, verschijnt daar echter een ander label. Zo wordt bijvoorbeeld ook de randaansturing met de smartphone meegenomen in het pakketlabel.

Om zeker te zijn tot welke klasse een bepaald verwarmingstoestel behoort, moet u als HVAC-installateur dus steeds het label op het verwarmingstoestel zelf bekijken. In de toekomst zal u zich natuurlijk ook kunnen richten tot de EPREL-database.

 

DATABASE EPREL

Naast het aangepaste energielabel voor verwarmingstoestellen is een andere wijziging dat er begin dit jaar een speciale database is geïntroduceerd: European Product Database for Energy Labelling (EPREL). Alle fabrikanten die producten op de Europese markt willen plaatsen, moeten die vooraf registreren in de database.

De deadline om dat te doen was 1 januari 2019 voor producten die vanaf 1 januari van dit jaar op de markt werden geplaatst. Voor producten die tussen 1 augustus 2017 en 31 december 2018 hun weg vonden naar de Europese markt was de deadline 30 juni 2019. Nu moeten nieuwe producten aan de database worden toe­gevoegd vooraleer ze op de markt worden geplaatst.

Niet alleen de fabrikant dient gebruik te maken van de database, ook de HVAC-installateur zal zich in de nabije toekomst kunnen richten tot EPREL. In de eerste plaats dient EPREL om het energielabel van een bepaald type toestel gemakkelijk te kunnen controleren – tot de gegevens die de fabrikanten moeten ingeven in de database behoren immers ook de gegevens op de energielabels. Daarnaast zal de database de mogelijkheid bieden om gemakkelijk een nieuw label te genereren indien er wijzigingen zijn doorgevoerd in de regelgeving.

WAT BRENGT DE TOEKOMST?

Zoals hierboven aangegeven brengt de wijziging van 26 september 2019 weinig grote veranderingen met zich mee. De eisen en vereisten voor het ecodesign en de energie­labels voor ruimteverwarming worden momenteel echter herbekeken. De studie zit nog in de beginfase, maar op z’n vroegst zullen tegen 2021 de nieuwe regelgevingen worden ingevoerd waarin naar alle waarschijnlijkheid nieuwe deadlines opgenomen zullen zijn.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door LIEN GOETHALS

Gerelateerde artikels

"stookolie verdient een plaats in duurzame energiemix"

Over stookolie en het stookolieketelverbod bestaan heel wat misverstanden. willem voets, general manager bij informazout, pleit voor een genuanceerdere kijk op de energietransitie.

In virtual reality verwarmingsinstallaties inregelen

Leerlingen die met een xr-bril op verwarmingsinstallaties waterzijdig inregelen. het lijkt een ver-van-ons-bed-show, maar dat is het dus niet! dankzij een unieke samenwerking tussen de secundaire scholen gti mortsel en pts boom is een virtuele opstel

Cascadesysteem beter voor snel wisselende warmtevraag

Een cascadesysteem is een systeem waarin meerdere verwarmingstoestellen parallel zijn geschakeld waardoor beter kan worden ingespeeld op de steeds wisselende warmtevraag. een dergelijk systeem vindt mede daardoor steeds vaker toepassing in onder meer grote (utiliteits)gebouwen en renovatieprojecten. de voordelen zijn legio en de investering is doorgaans via de energierekening snel terug te verdienen. door de toenemende vraag naar grote(re) vermogens wordt door fabrikanten voortdurend gewerkt aan verbeteringen van de verwarmingsapparatuur zelf en de bijbehorende accessoires als gasleidingen en hydraulische aansluitingen.

Hoe is een afvoerkanaal opgebouwd?

Je moet je verwarmingsinstallatie vernieuwen of je laat een ventilatiesysteem installeren? grote kans dat er een nieuwe afvoer geplaatst moet worden, al dan niet getubeerd in de oude schoorsteen. we overlopen de bouwstenen van zo’n afvoerkanaal.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine