Bereide vleeswarenPremium

Belgen kopen meer gevogeltecharcuterie

Extra consumptiemomenten creëren bijkomende opportuniteiten

Gevogeltecharcuterie

FRAPPANTE MARKTEVOLUTIES

Opmerkelijke volumetoename

De voorbije jaren zorgt de toename van het aantal aanbieders voor een gevoelige uitbreiding van het assortiment. De grotere keuze spreekt een nog breder doelpubliek aan, met als gevolg een stijgende verkoop. De totale categorie van de charcuterie neemt toe zowel in volume (+1%) als in waarde (+1,6%). Vrijwel alle segmenten groeien, met uitzondering van de twee grootste, met name gekookte en gedroogde ham. Zij maken 1/3 uit van de verkoop binnen charcuterie.

Populariteit stijgt continu

Cijfers van VLAM tonen aan dat terwijl de gemiddelde aankoopfrequentie voor vleeswaren daalt, er vooral een stijging merkbaar is in de aankoopfrequentie van gevogeltecharcuterie. Het marktaandeel van gevogelte stijgt binnen de charcuteriemarkt van 9% in 2014 naar 11% in 2019. De Belgen kopen dus vaker gevogeltecharcuterie en minder paté en andere kookvleeswaren zoals kop, kip-kap, vleesbrood …

Cijfers gevogeltecharcuterie

GROEIKANSEN GEDREVEN DOOR PRODUCTINNOVATIES

Authentieke, gezonde producten

Vandaag neemt de consument een bewustere houding aan tegenover gezondheid, wat een weerslag heeft op zijn aankoopgedrag. De vraag naar meer natuurlijkheid is ook de drijvende kracht achter een aantal nieuwigheden binnen het gevogeltegamma, in de richting van clean label en zonder E-nummers, nitraten, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Consumenten waarderen producten met uitsluitend natuurlijke toevoegingen als kruiden en specerijen. Ze stellen transparantie op prijs, en zoeken actief naar informatie over de ingrediënten en de bereidingswijze. Wat betreft het nutritioneel profiel, gaat de aandacht bij consumenten en fabrikanten voornamelijk naar een verminderd zout- en vetgehalte. Dat wordt mogelijk dankzij de permanente optimalisatie van recepturen en productieprocessen; door een langzaam kookproces behouden de kip- en kalkoenfilets alle eiwitten en blijven ze bovendien zacht.
Ook de oorsprong van de producten wint aan belang. Een duidelijke vermelding van lokale origine is een bijkomend verkoopargument. Daarnaast spelen sommige in op de toenemende behoefte aan gluten- en lactosevrije alternatieven. Fabrikanten communiceren alle claims steeds vaker expliciet op hun diverse verpakkingen.

Focus op kwaliteit en smaak

De consument wil kwalitatieve producten op verschillende vlakken, waaronder productwaarde, zekerheid en versheid. Kwaliteitsgaranties overtuigen de koper dat het product voldoet aan deze eisen. Belangrijk is ook dat het om verantwoorde en duurzame producten gaat, met aandacht voor dierenwelzijn en milieu, zodat de volledige keten van de boerderij tot op het bord gekend is. Innovaties spelen een rol, ook in de zeer mature charcuteriemarkt die vooral op basisproducten draait. Liefhebbers van gevogeltecharcuterie hanteren aangepaste verwachtingen: nieuwigheden behouden uiteraard die perfecte kwaliteit, en streven daarnaast naar variëteit, nieuwe smaken en toepassingen. Zo is er voor elk wat wils.

Gevogeltecharuterie

Extra gebruiksmomenten

Charcuterie wordt niet meer uitsluitend gekocht als traditioneel broodbeleg. Steeds vaker wordt het ook genuttigd als snack, fingerfood of op een tapasschotel. Een algemene trend is dat eten vaker wordt gedeeld. Wijs uw klanten op bijkomende consumptiemomenten, bijvoorbeeld aan de hand van pos-materiaal of met visueel aantrekkelijke proevertjes. Merken verruimen de gebruiksmogelijkheden door specifieke producten te ontwikkelen, zoals variëteiten met pesto of mediterrane kruiden met een knipoog naar het zuiders aperitiefuurtje.
Of ze stellen receptideeën ter beschikking die misschien niet direct voor de hand liggen. Dit inspireert de consument en stimuleert dus de verkoop.

Evolutie naar slimme verpakkingen

De samenstelling van de huishoudens verandert: het aantal singles en kleinere huishoudens neemt toe. Hieruit vloeit voort dat ook de vraag evolueert naar kleinere verpakkingen en aangepaste porties.
Daarnaast creëren fabrikanten een toegevoegde waarde bijvoorbeeld met hersluitbare verpakkingen. Deze houden de inhoud beter vers en laten de consument toe om langer van het product te genieten, én er is op de koop toe minder verspilling.
Duurzame concepten die starten met minder verpakking, maar ook verpakkingen op basis van gerecycleerde materialen en een ecologischer productieproces veroveren de markt. Sommige merken verminderen bovendien voortdurend het gewicht van die verpakkingen. Want hoe minder verpakking, hoe minder volume er getransporteerd wordt, met een positief effect op de CO2-uitstoot.

NIEUWE PRESENTATIE DRINGT ZICH OP

Het zelfbedieningsrayon is in de meeste supermarkten zeer traditioneel ingericht met een eerste opsplitsing volgens segment. Daarnaast wordt vaak gekozen voor een blokpresentatie per merk. Nochtans liggen er wellicht opportuniteiten in een andere manier van indelen. Help uw klanten bij de aankoopbeslissing en focus op doorslaggevende productkenmerken. Trek bijvoorbeeld de kaart van referenties waarbij ‘gezondheid’ voorop staat, met name deze met een lager zoutgehalte of een bewaring zonder nitrieten, en voorzie hiervoor een apart blok.
Of besteed aandacht aan producten die dierenwelzijn en duurzaamheid vooropstellen. Voor consumenten die specifiek op zoek gaan naar een dergelijk aanbod, is het interessant deze referenties meer visibiliteit te geven, ze duidelijk te groeperen en bij voorkeur als promo-aanbieding te positioneren. Dergelijke producten die tegemoetkomen aan de verwachtingen van de shopper, voegen extra waarde toe aan de categorie.
Volg in het rayon ook de nieuwe tendensen en presenteer bijvoorbeeld op basis van gebruiksmoment: ontbijt, lunch, apero …
Geef gevogeltecharcuterie bijvoorbeeld bijkomend een plaatsje bij de overige tapas in het versassortiment. Het borreluurtje is zoals u weet een klein maar dynamisch en sterk groeiend segment dat zeker in de schijnwerper dient geplaatst te worden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Gerelateerde artikels

Belg blijft charcuterie-eter maar wisselt af

De categorie charcuterie is vrij stabiel over de jaren heen. in 2016 kocht de belgische consument iets minder vleeswaren dan het jaar voordien, maar door een hogere gemiddelde charcuterieprijs stegen de bestedingen lichtjes. vandaag koopt de gemiddelde belg zo'n 11 kg vleeswaren en besteedt hij er 128 euro aan. dat blijkt uit een onderzoek van vlam op basis van gfk-cijfers. opvallend: consumenten blijven een stijgende belangstelling voor gezonde voeding tonen. ook innovatie en variatie, authenticiteit en kleinere porties spelen een belangrijke rol, net als de apero- en snackingproducten en het kidsaanbod.

Klant koopt minder charcuterie maar is te verleiden met authenticiteit

Charcuterie heeft een vaste plaats veroverd in onze dagelijkse voeding. ham blijft favoriet, maar gevogelte is dankzij zijn gezondere perceptie in opmars. groeikansen voor de retailer liggen in een hernieuwde aandacht voor de verstoog; de consument stelt immers een goede service op prijs. daarnaast wordt het best ook afgeweken van de traditionele indeling in het koelschap. focus daarnaast op bijkomende consumptiemomenten zoals het aperitief en op producten met een positief verhaal en een traceerbare herkomst. innovaties spelen ondertussen in op ambachtelijkheid, natuurlijkheid en dierenwelzijn.

5 trends charcuterie

Belgen zijn tuk op charcuterie en smeersalades. met een jaarlijks volume van 78.996 ton aan charcuterie is de belg een echte 'fan' van vlees op de boterham. maar ook de smeersalades gaan vlotjes over de toonbank. deze subcategorie liet de voorbije vier jaar een groei van 4,5 procent optekenen. de belgische consument toont bovendien een stijgende belangstelling voor gezonde voeding en de fabrikanten blijven op dat gebied niet achter. maar ook authenticiteit, vakmanschap en kleinere porties spelen hier een belangrijke rol.

Belgen verstoppen hun chocolade voor partner, kinderen of ouders

Côte d’or wilde weten wat de relatie is tussen de belg en chocolade, en hoe hij of zij die het liefst eet. uit het onderzoek, gevoerd bij maar liefst 1.002 landgenoten door het onafhankelijke onderzoeksbureau insites consulting, kwamen enkele verrassende resultaten.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine