Belgen kopen meer gevogeltecharcuterie
Extra consumptiemomenten creëren bijkomende opportuniteiten
FRAPPANTE MARKTEVOLUTIES
Opmerkelijke volumetoename
De voorbije jaren zorgt de toename van het aantal aanbieders voor een gevoelige uitbreiding van het assortiment. De grotere keuze spreekt een nog breder doelpubliek aan, met als gevolg een stijgende verkoop. De totale categorie van de charcuterie neemt toe zowel in volume (+1%) als in waarde (+1,6%). Vrijwel alle segmenten groeien, met uitzondering van de twee grootste, met name gekookte en gedroogde ham. Zij maken 1/3 uit van de verkoop binnen charcuterie.
Populariteit stijgt continu
Cijfers van VLAM tonen aan dat terwijl de gemiddelde aankoopfrequentie voor vleeswaren daalt, er vooral een stijging merkbaar is in de aankoopfrequentie van gevogeltecharcuterie. Het marktaandeel van gevogelte stijgt binnen de charcuteriemarkt van 9% in 2014 naar 11% in 2019. De Belgen kopen dus vaker gevogeltecharcuterie en minder paté en andere kookvleeswaren zoals kop, kip-kap, vleesbrood …
GROEIKANSEN GEDREVEN DOOR PRODUCTINNOVATIES
Authentieke, gezonde producten
Vandaag neemt de consument een bewustere houding aan tegenover gezondheid, wat een weerslag heeft op zijn aankoopgedrag. De vraag naar meer natuurlijkheid is ook de drijvende kracht achter een aantal nieuwigheden binnen het gevogeltegamma, in de richting van clean label en zonder E-nummers, nitraten, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Consumenten waarderen producten met uitsluitend natuurlijke toevoegingen als kruiden en specerijen. Ze stellen transparantie op prijs, en zoeken actief naar informatie over de ingrediënten en de bereidingswijze. Wat betreft het nutritioneel profiel, gaat de aandacht bij consumenten en fabrikanten voornamelijk naar een verminderd zout- en vetgehalte. Dat wordt mogelijk dankzij de permanente optimalisatie van recepturen en productieprocessen; door een langzaam kookproces behouden de kip- en kalkoenfilets alle eiwitten en blijven ze bovendien zacht.
Ook de oorsprong van de producten wint aan belang. Een duidelijke vermelding van lokale origine is een bijkomend verkoopargument. Daarnaast spelen sommige in op de toenemende behoefte aan gluten- en lactosevrije alternatieven. Fabrikanten communiceren alle claims steeds vaker expliciet op hun diverse verpakkingen.
Focus op kwaliteit en smaak
De consument wil kwalitatieve producten op verschillende vlakken, waaronder productwaarde, zekerheid en versheid. Kwaliteitsgaranties overtuigen de koper dat het product voldoet aan deze eisen. Belangrijk is ook dat het om verantwoorde en duurzame producten gaat, met aandacht voor dierenwelzijn en milieu, zodat de volledige keten van de boerderij tot op het bord gekend is. Innovaties spelen een rol, ook in de zeer mature charcuteriemarkt die vooral op basisproducten draait. Liefhebbers van gevogeltecharcuterie hanteren aangepaste verwachtingen: nieuwigheden behouden uiteraard die perfecte kwaliteit, en streven daarnaast naar variëteit, nieuwe smaken en toepassingen. Zo is er voor elk wat wils.
Extra gebruiksmomenten
Charcuterie wordt niet meer uitsluitend gekocht als traditioneel broodbeleg. Steeds vaker wordt het ook genuttigd als snack, fingerfood of op een tapasschotel. Een algemene trend is dat eten vaker wordt gedeeld. Wijs uw klanten op bijkomende consumptiemomenten, bijvoorbeeld aan de hand van pos-materiaal of met visueel aantrekkelijke proevertjes. Merken verruimen de gebruiksmogelijkheden door specifieke producten te ontwikkelen, zoals variëteiten met pesto of mediterrane kruiden met een knipoog naar het zuiders aperitiefuurtje.
Of ze stellen receptideeën ter beschikking die misschien niet direct voor de hand liggen. Dit inspireert de consument en stimuleert dus de verkoop.
Evolutie naar slimme verpakkingen
De samenstelling van de huishoudens verandert: het aantal singles en kleinere huishoudens neemt toe. Hieruit vloeit voort dat ook de vraag evolueert naar kleinere verpakkingen en aangepaste porties.
Daarnaast creëren fabrikanten een toegevoegde waarde bijvoorbeeld met hersluitbare verpakkingen. Deze houden de inhoud beter vers en laten de consument toe om langer van het product te genieten, én er is op de koop toe minder verspilling.
Duurzame concepten die starten met minder verpakking, maar ook verpakkingen op basis van gerecycleerde materialen en een ecologischer productieproces veroveren de markt. Sommige merken verminderen bovendien voortdurend het gewicht van die verpakkingen. Want hoe minder verpakking, hoe minder volume er getransporteerd wordt, met een positief effect op de CO2-uitstoot.
NIEUWE PRESENTATIE DRINGT ZICH OP
Het zelfbedieningsrayon is in de meeste supermarkten zeer traditioneel ingericht met een eerste opsplitsing volgens segment. Daarnaast wordt vaak gekozen voor een blokpresentatie per merk. Nochtans liggen er wellicht opportuniteiten in een andere manier van indelen. Help uw klanten bij de aankoopbeslissing en focus op doorslaggevende productkenmerken. Trek bijvoorbeeld de kaart van referenties waarbij ‘gezondheid’ voorop staat, met name deze met een lager zoutgehalte of een bewaring zonder nitrieten, en voorzie hiervoor een apart blok.
Of besteed aandacht aan producten die dierenwelzijn en duurzaamheid vooropstellen. Voor consumenten die specifiek op zoek gaan naar een dergelijk aanbod, is het interessant deze referenties meer visibiliteit te geven, ze duidelijk te groeperen en bij voorkeur als promo-aanbieding te positioneren. Dergelijke producten die tegemoetkomen aan de verwachtingen van de shopper, voegen extra waarde toe aan de categorie.
Volg in het rayon ook de nieuwe tendensen en presenteer bijvoorbeeld op basis van gebruiksmoment: ontbijt, lunch, apero …
Geef gevogeltecharcuterie bijvoorbeeld bijkomend een plaatsje bij de overige tapas in het versassortiment. Het borreluurtje is zoals u weet een klein maar dynamisch en sterk groeiend segment dat zeker in de schijnwerper dient geplaatst te worden.