APOTHEEK EMILIE
INGEDIEND DOOR: DE LEEUW Nathalie
NAAM EN VOORNAAM: De Leeuw Nathalie
TELEFOONNUMMER: 02/215.25.80
E-MAILADRES: info@nathaliedeleeuw.be
PROJECT: de verbouwing, uitbreiding en inrichting van een apotheek
DOELSTELLING(EN): De apotheker vroeg om iets originelers te maken dan de standaardinrichtingen. We hebben de beschikbare breedte en hoogte helemaal benut om een groter ruimtegevoel te geven. De netto gebruikte vloeroppervlakte is ongeveer verdubbeld. De opdrachtgever wilde tot slot geen standaardmeubels gebruiken en vroeg om alle meubels in detail uit te werken alsook de losstaande elementen in de apotheek mee te ontwerpen, op deze manier is er meer flexibiliteit mogelijk met eigen meubilair.
LOCATIE VAN HET PROJECT: Emile Verhaerenlaan 82 -1030 Schaarbeek
ONTWERPER(S) VAN HET PROJECT: Architecte Nathalie De Leeuw
UITVOERDER(S) VAN HET PROJECT:
- Ruwbouw, tegelvloer, verlaagd plafond : Jopa Construct bvba uit Kortenberg
- Schrijnwerker meubels, wand met glazen lichtjes, parket en houten bekledingen : Erzeel bvba uit Haren
- Schijnwerker raam en deur : Van cutsem bvba uit Machelen
- Verlichting : Ledspecialist bvba uit Lede
BUDGETTERING
Vooropgesteld budget: 170.000€
Uiteindelijk budget: 190.000€
ARCHITECTUUR/DESIGN
Hoe is HET ontwerp van de winkel opgevat (zowel buiten als binnen)?
Het interieur werd ontworpen als één geheel, waarbij de assen en randen van de meubels ook doorgetrokken worden in de vloeren en de plafonds. Door met berkenmultiplex te werken voor de wand- en radiatorbekledingen en ook voor de hoge kasten, konden deze platen ook langs hun kopse kant zichtbaar gebruikt worden om de vertikaliteit van de ruimte te benadrukken.
De circulatie doorheen de apotheek wordt vormgegeven door de losse meubels allemaal verschillende kleuren en schuine zijden te geven, welke elk verschillend kunnen uitgelijnd worden met één van hun zijden, parallel op de messing lijnen ingewerkt in de vloer.
De messing lijnen in de vloer werden doorheen de granito vloer gesneden, de snijlijnen komen telkens samen op een vertikale aslijn van de hoge productenkasten met berkenmultiplex op de kopse zijden. De messing kleur komt voor in het plafond, de vloerlijnen en ook als binnenzijde van de spots en de hangkabels van de lampen boven de toonbank.
Hoe staat de architectuur ten dienste van de winkel en/of klanten?
De apotheek is als geheel ontworpen van het kleinste detail tot het groter geheel, inclusief het buitenschrijnwerk.
Bij de keuze van de materialen werd rekening gehouden met een warme gezellige sfeer die vaak ontbreekt in apotheken en andere verzorgingsinstellingen. Vaak worden plafonds vergeten, maar hier geeft het plafond een extra dimentie.
De plaatsing van een L-vormige toonbank gelegen aan de achterzijde van de apotheek geeft de ruimte een grotere diepte en in de achter gelegen zone met een lagere plafondhoogte, werden de apothekersschuiven geplaatst. Zo werd de werkcirculatie beperkt en staan de apothekersschuiven bij het binnenkomen van de apotheek verstopt en horen ze volledig binnen de werkzone van de apotheek.
Welke waren uitdagingen voor de implementatie (bv. tijdens de uitvoering) en hoe is dit opgelost?
Het plafond van de apotheek moest een brandweerstand van 1 uur hebben tov de hoger gelegen privé gelegen woning van de apotheker. Hierdoor moest ik creatief te werk gaan met het voorzien van een plafond en verlichtingen. Het werken met een verlaagd plafond was noodzakelijk en vanzelfsprekend, maar trachtte niet te werken met een standaard tegelplafond met rasterstructuur.
De zone van bereidingen en werkruimte van de apotheker moest mee geïntergreerd worden in het verlengde van de apotheek, hierdoor werden er vertikale houten balken gebruikt met glazen legplanken om de ruimte deels af te bakenen zonder de zichten te beperken. De doorzichten zijn gebleven en toch is er een duidelijk scheiding tot waar de eigenlijke apotheek afgebakend is. De werkcirculatie moest beperkt worden, door de toonbank, het privé bureau van de apotheker, de bestellingszone en de apothekerskasten zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen en tegelijkertijd de zichtbaarheid van de apothekerskasten te optimaliseren.
INVULLING RUIMTE
In welke zones is de winkel ingedeeld en waarom?
De apotheek is ingedeeld in 5 zones.
- De eerste is deze van de etalage aan de inkom, bekleed met multiplex wanden en plafond en parketvloer.
- Het centrale deel van de apotheek is de zone van de vitrinekasten en losse meubels met een tegelvloer.
- In de 3de zone situeert de toonbank zich achteraan, samen met de bestellingszone en de apothekerskasten met opnieuw een parketvloer.
- De 4de zone is het privé bureau van de apotheker, er werden vertikale houten balken gebruikt met glazen legplanken om de ruimte deels af te bakenen zonder de zichten te beperken.
- De zone van bereidingen is in de laatste ruimte en heeft een opening in een dragende muur om een zicht te hebben naar de apotheek.
Is er een bepaalde routing uitgetekend?
In de centrale zone van de apotheek werden er in de granito tegelvloer messing lijnen aangebracht die telkens in een as van een vitrinekast uitkomen. Deze lijnen werden gebruikt om de losse meubels met één van de schuine zijden op uit te lijnen, waardoor de centrale zone ingedeeld werd in een grote zig-zag en je uitnodigt om langsheen de losse meubels te lopen en de apotheek niet als 1 grote ruimte te ervaren.
In welke mate speelt de verlichting een rol bij de indeling van de ruimte/zones
Er werden verschillende sferen gecreëerd door het gebruik van verschillende soorten verlichting.
In het hoofdplafond werden ledlijnen geplaatst boven het gouden rasterplafond, deze kunnen gedimd worden en geven dus een wisselende sfeer ifv de seizoenen en de lichtinval vanuit de etalage.
Het licht boven het gouden rasterplafond is de hoofdverlichting.
Langsheen de vitrinekasten werden in het verlaagd plafond ronde spotjes verwerkt die gelijk zitten met het plafond maar flexibel zijn en uit het plafond kunnen getrokken worden. De binnenzijde van deze spotjes hebben een gouden kleur zoals het rasterplafond.
In de vitrinekasten werden ledlijnen toegevoegd in de meubels om de producten extra te verlichten.
Centraal boven de toonbank werd het plafond uitgesneden in een vorm gelijk die langs 2 zijden parallel loopt met de toonbank, in deze hoger gelegen zone hangen witte lampen met een gouden binnenzijde aan gouden kabels. Er werd een led-lijn ingewerkt in de kopse kant van deze uitsparing voor een accent boven de zone van de toonbank.
Tegen de linker zijwand is een witte wand uitgewerkt met gekleurde glasdeeltjes, deze worden elk apart verlicht met een eigen led-lichtje. Deze wand is meteen zichtbaar als je de apotheek binnenkomt en geeft een speelse sfeer in de zone van de toonbank en de zitbank voor de klanten.
De verlaagde zone van de apothekerskasten heeft een andere sfeer door een met dezelfde witte spotjes met gouden binnenzijde de kasten te verlichten.
Hoe is de etalage opgevat?(enkel in te vullen indien er een etalage voorzien is)
De vorm van de etalage is een driehoek, de wanden en plafond zijn helemaal bekleed met multiplexwanden en sluit aan op een scherpe hoek bij de schuifdeur. De radiator is ingewerkt in deze bekleding en er werden speelse lijnen aangebracht die die schaduwlijnen van het plafond herhalen. De vloer onderscheid zich van de eigenlijke apotheek door een messinglijn in de vloer en een donkere parketvloer bestaande uit recuperatielastjes die tegen elkaar gekleefd worden. De messinglijn van de vloer wordt nog eens herhaald in het plafond door een RGWB led-lijn.
KEUZE MATERIALEN
Welke zijn de voornaamste materialen die werden gebruikt?
- De vloer van de etalage en de zone aan de achterzijde van de toonbank en privé kantoor apotheker bestaat uit parket van recuperatielastjes die tegen elkaar gekleefd worden.
- De vitrinekasten, toonbank, de wanden en plafond van de etalage en bekleding van de apothekerskasten bestaan uit geoliede berkenmultiplex en de kopste kanten werden gebruikt als decoratief element.
- De centrale vloer bestaat uit bijna zwarte granito tegels die gemaakt worden van marmer en graniet.
- Gouden messing lijnen in de vloer.
- Een recuperatie gouden rasterplafond ontworpen door Julles Wabbes en afkomstig van de generale bank in Brussel.
In welke mate dragen de gebruikte materialen bij aan het concept/ de beleving die de de winkel wil uitstralen?
Alle keuzes van materialen werden met het oog op duurzaamheid gekozen, berkenmultiplex, parket uit recuperatielastjes die tegen elkaar gekleefd worden, granito tegels die gemaakt worden van marmer en graniet en het gebruik van recuperatiemateriaal op alle mogelijke wijzen, van vloer tot decoratie en plafond.
De bestaande apothekersschuiven moesten ook hergebruikt en opnieuw bekleed worden en in het geheel passen van de nieuw gekozen materialen. Hiervoor werd eerst gedacht om recuperatiepanelen te gebruiken met foto’s van Christophe Gevers, ook afkomstig van Rotor DC van de Generale bank maar deze werden uiteindelijk gebruikt aan de inkom wegens te klein en te moeilijk te versnijden. De schuiven maken deel uit van het interieur door dezelfde berkenfineerafwerking te gebruiken.
Flexibiliteit in de kleuren van de ledverlichtingen geven ook de mogelijkheid om de apotheek volgens de seizoenen en gebruik een andere sfeer te geven
Is er rekening gehouden met de beoogde klanten bij de keuze van de materialen?
De sfeer was belangrijk, zodat de vaak witte kleur niet overheerste. De warme sfeer van het interieur hoort bij de beoogde persoonlijke sfeer die de apotheker heeft met zijn klanten. Het moest een apotheek worden waar het niet erg is om even te moeten wachten en de gezelligheid primeert zodat de afstand tussen klant en apotheker vervaagt.
KLEUREN
Hoe en welke kleuren worden er ingezet om de sfeer en het gevoel in de winkel te sturen?
In de wand rechtover de toonbank zijn diverse vormen van gekleurde glasdelen van Val-Saint-Lambert ingewerkt zijn in een wand. Deze werden ingewerkt zoals zo ooit bedoeld ware te gebruiken met achterin een ledverlichting per glasdeeltje. Op deze manier geeft deze wand extra kleur aan de apotheek.
De led-verlichting ingewerkt in de etalage en boven de toonbank is een RGBW-ledverlichting en wordt meetstal groen gekleurd als referentie naar de groenen kleur van de apothekerskruis aan de voorgevel.
VERLICHTING
Hoe is het lichtplan (geheel van soorten verlichting om bepaalde sfeer te creëren en/of klemtonen te leggen) opgevat en waarom?
De verlichting boven het rasterplafond werd uitgevoerd met doorlopende ledlijnen. Door deze verlichting en schaduwen vormt het rasterpatroon van het verlaagd plafond een lijnenspel op de muren, deze waaier aan lijnen komen ook terug in de radiatorbekledingen.
In de wand rechtover de toonbank zijn diverse vormen van gekleurde glasdelen van Val-Saint-Lambert ingewerkt zijn in een wand. Deze werden ingewerkt zoals zo ooit bedoeld ware te gebruiken met achterin een ledverlichting per glasdeeltje. Op deze manier geeft deze wand extra kleur aan de apotheek.
AFWERKING
Hoe werd er bij het project aandacht geschonken aan een kwaliteitsvolle afwerking?
Om kosten te besparen werd er door me voorgesteld om te werken met een recuperatieplafond die ik te koop had zien staan bij Rotor Deconstruction, een mooi gouden rasterplafond die verwijderd werd uit de Generale Bank in Brussel en ontworpen door Jules Wabbes. Op de vloer van het sas van de apotheek is een bestaande granietvloer hergebruikt van de Generale Bank, de zijwand werd bekleed met een mediterrane foto die uit de gangen van de Generale bank afkomstig was en gemaakt door de fotograaf Christophe Gevers.
De aluminium raster plafondplaten van de achterste werkruimte zijn afkomstig van de Credit Communal.
DUURZAAMHEID
Hoe is er rekening gehouden met het beperken van de ecologische voetafdruk?
Alle keuzes van materialen werden met het oog op duurzaamheid gekozen, berkenmultiplex, parket uit recuperatielastjes die tegen elkaar gekleefd worden, granito tegels die gemaakt worden van marmer en graniet en het gebruik van recuperatiemateriaal op alle mogelijke wijzen, van vloer tot decoratie en plafond.
De bestaande apothekersschuiven moesten ook hergebruikt en opnieuw bekleed worden en in het geheel passen van de nieuw gekozen materialen. Hiervoor dacht ik eerst om recuperatie panelen te gebruiken met foto’s van Christophe Gevers, ook afkomstig van Rotor DC van de Generale bank maar deze werden uiteindelijk gebruikt aan de inkom wegens te klein en te moeilijk te versnijden. De schuiven maken deel uit van het interieur door dezelfde berkenfineerafwerking te gebruiken.
Flexibiliteit in de kleuren van de ledverlichtingen geven ook de mogelijkheid om de apotheek volgens de seizoenen en gebruik een andere sfeer te geven
TECHNOLOGIE
Welke technologische tools zijn er geïntegreerd in het winkelconcept om de service, beleving en interactie met de klanten te vergroten?
Er werd een nis gemaakt aan de etalage voor het inwerken van een digitaal scherm.