Internationaal erkende opleidingen bij het Belgisch Instituut voor Lastechniek (B.I.L.)
Lascoördinatie, lasinspectie en robotlassen
Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (B.I.L.) organiseert internationaal erkende opleidingen voor laspersoneel in lascoördinatie, lasinspectie en robotlassen. Hieronder volgt een overzicht van alle opleidingen. Meer info is terug te vinden op de website van het B.I.L. of via mail naar peter.meys@bil-ibs.be.
LASCOÖRDINATOR EN ISO 14731
Het B.I.L. verzorgt al jaren de internationaal erkende kaderopleidingen, om de functie van lascoördinator volgens EN ISO 14731 uit te kunnen oefenen. Bij de lascoördinator ligt de focus op het coördineren en de kwaliteitsbeheersing van de laswerken in productie.
De lascoördinator is al langer een gekend begrip en een functie die in productiebedrijven ook zeer belangrijk is. Voor heel wat toepassingen, zoals spoorwegtoepassingen (EN 15085), bouwproducten (EN 1090) en lucht- en ruimtevaart (ISO 24394), wordt er vanuit de normen verwezen naar de lascoördinator. Ook EN ISO 3834 ("ISO 9001 voor het lassen") verwijst naar het belang van en de gestelde eisen aan de lascoördinator.
Deze kaderopleidingen zijn zodoende brede opleidingen waarbij alle lasprocessen, materialen (vooral metalen), een grondige portie constructie en ontwerp en tot slot ook toepassingen en normen (kwaliteitsborging) uitgebreid aan bod komen om zo kennis en competentie in alle sectoren te bekomen.
De lascoördinator moet in alle gevallen voldoende competent zijn en over een gedegen laskennis beschikken. Deze kennis wordt veelal verworven door het volgen van een internationaal erkende en gereglementeerde opleiding.
Wie het IWE-diploma bezit, voldoet automatisch aan het hoogste gespecifieerde coördinatieniveau. Houders van een IWT-diploma aan het tweede. De lasspecialist (IWS) vertegenwoordigt het laagste - daarom niet het minst belangrijke niveau. De IWS’er fungeert dikwijls als onmisbare schakel tussen de lasser en de lasingenieur (IWE)/lastechnoloog (IWT).
Deze langlopende opleidingen duren 1 jaar (IWS) tot dik 1,5 jaar (IWE-IWT) op een frequentie van 1 dag/week.
In 2023 starten er nieuwe cycli:
• Opleiding Lasspecialist (IWS) met start op 09/01/2023 in Neder-over-Heembeek (Nederlands)
• Opleiding Lastechnoloog (IWT) met start op 05/09/2023 in Neder-over-Heembeek (Nederlands)
• Opleiding Lasingenieur (IWE) met start op 05/09/2023 in Neder-over-Heembeek (Nederlands)
LASCOÖRDINATOR STAALCONSTRUCTIES EN 1090-2
Het B.I.L./I.B.S. organiseert sinds begin 2012 de officiële opleiding "basisniveau verantwoordelijk lascoördinator voor staalconstructies binnen EN 1090-2". Deze opleiding volgt de Europese richtlijn EWF 652 en behandelt de minimaal vereiste basiskennis voor een verantwoordelijk lascoördinator in de bouwsector. In tegenstelling tot de opleidingen IWE, IWT en IWS kan deze opleiding in een korte tijdspanne, zijnde 11 lesdagen, worden ingericht en gevolgd. Op het einde, na het afleggen van examens met vrucht, wordt de opleiding bekroond met een Europees erkend diploma EWCP-1090-2-B ("RWC-B").
Deze opleiding, zonder het afleggen van de examens, wordt ook beschouwd als een grondige basisopleiding lastechniek en lascoördinatie voor een waaier van andere personen die actief zijn in laswereld zoals leerkrachten, aankopers, verkopers, tekenaars en ontwerpers.
Sinds begin 2012 heeft het Belgisch Instituut voor Lastechniek 19 cycli RWC-B in het Nederlands georganiseerd en 13 cycli RWC-B in het Frans. Hierbij hebben meer dan 730 personen de opleiding RWC-B gevolgd en meer dan 500 personen het officieel diploma behaald.
De volgende cycli starten op 07/09/2022 in Neder-over-Heembeek (Nederlands) en op 15/09/2022 in Gosselies (Frans).
LASINSPECTEUR IWIP
Het B.I.L. organiseert sinds eind 2014 haar lasinspectie-opleidingen IWIP en dit voor een breder doelpubliek om te beantwoorden aan de toenemende vraag naar gekwalificeerde en competente lasinspecteurs.
De afkorting IWIP staat voor International Welding Inspection Personnel. Het is een door IIW (International Institute of Welding) internationaal erkende opleiding met diploma en heeft als belangrijkste pijlers lastechniek, NDO en kwaliteitsborging. De IWI-opleidingen bieden aldus toekomstige lasinspecteurs een brede kwaliteitscontrolefunctie. Bovendien is een goed opgeleide lasinspecteur een gelijkwaardige gesprekspartner voor gespecialiseerde NDO-bedrijven en kan hij de lasinspecties coördineren.
Het B.I.L. organiseert de lasinspectie-opleiding voor de twee hoogste niveaus, zijnde niveau C (comprehensive-uitgebreid) en niveau S (standard). Deze opleidingen kunnen rechtstreeks worden aangevat als vervolgopleiding voor lascoördinatoren IWE, IWT (IWI-C) of IWS (IWI-S).
Deze langlopende opleidingen duren 1 semester op een frequentie van 1 dag/week. Deze opleidingen bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk.
In 2022 starten er nieuwe cycli:
• Opleiding lasinspectie niveau C (IWI-C) met start op 08/09/2022 in Neder-over-Heembeek (Nederlands)
• Opleiding lasinspectie niveau S (IWI-S) met start op 08/09/2022 in Neder-over-Heembeek (Nederlands)
VISUEEL LASINSPECTEUR VT(w)-2 ISO 9712
In de lastechnische industrie worden steeds meer eisen gesteld aan het verrichte laswerk en het daarbij horende lasonderzoek. Hierbij is visueel onderzoek van de lasnaden van groot belang. De opleiding visueel lasinspecteur VT(w)-2 geeft inzicht in alle aspecten van het visueel beoordelen van laswerk en voldoet aan alle eindtermen van de norm ISO 9712.
De opleiding is bestemd voor uitvoerende lassers, lassersbazen, QA/QC-medewerkers en inspecteurs die meer inzicht willen krijgen op de visuele controle van het laswerk, en na de opleiding en het afleggen van een theoretisch en praktisch examen bij een examenorganisatie een internationaal erkend certificaat VT(w) level 2 willen bekomen. Level 2 betekent dat de visuele lasinspecteur zowel bevoegd is voor het uitvoeren van visueel lasonderzoek als voor het interpreteren van de lasonvolkomenheden naar acceptatie toe.
Deze kortlopende opleiding duurt 5 lesdagen op een frequentie van 1 dag/week. De volgende cyclus start op 07/06/2022 in Strépy (Frans) en op 29/09/2022 in Neder-over-Heembeek (Nederlands).
ROBOTLASPERSONEEL IRW-B
In 2019 werd in België de eerste opleiding IRW-B (International Robotic Welding Personnel Basic Level) georganiseerd en succesvol afgerond via het praktijkexamen. Deze opleiding, die leidt tot een internationaal erkend diploma, wordt georganiseerd door het B.I.L. in nauwe samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).
De opleiding op basisniveau richt zich in eerste plaats op operatoren, instellers en programmeurs van industriële lasrobots. Ze heeft een lastechnische benadering en is voornamelijk toegespitst op het robotlassen van staal met het MAG-lasproces (halfautomaat). Het doel van de robotlasopleiding is om als bediener, insteller of programmeur van industriële robots inzicht te krijgen in het programmeren van lasrobots, zelfstandig bestaande lasprogramma’s te kunnen aanpassen, de elektrische lasparameters te kunnen instellen en aanpassen daar waar nodig en ten slotte een kwaliteitscontrole te kunnen uitvoeren, zijnde visuele lasinspectie, in combinatie met het kunnen volbrengen van een remediëring van de vastgestelde lasfouten.
Uit het bovenstaande overzicht van de verschillende doelen is het duidelijk dat deze opleiding niet te verwarren is met de lasrobotoperatorkwalificatie volgens EN ISO 14732. De IRW-B opleiding wil zowel kennis als vaardigheden bijbrengen aan de deelnemers.
De 11-daagse opleiding bestaat uit 4 dagen theorie en 7 dagen praktijk. In de praktijk worden er praktische oefeningen voorzien op zowel lasrobot als lascobot, en dit zowel klassikaal als individueel. De volgende cyclus wordt ingepland vanaf september 2022 in Wondelgem (Nederlands): details volgen nog.