SchilderenPremium

Welke verfgereedschappen moet u absoluut aanbieden, en hoe?

Wagner verfspuitsysteem
Verfspuiten winnen langzaam aan populariteit onder doe-het-zelvers (Wagner)

Wat betreft schildergereedschappen zien we vandaag de dag een interessante dualiteit: enerzijds de gevestigde waarde van traditionele applicatiemethoden, zoals borstels en rollers, en anderzijds de toenemende integratie van geavanceerde verfspuitsystemen. In dit artikel behandelen we de specifieke toepassingen en voordelen van beide methoden, en geven we praktische tips om ze als retailer op een professionele manier aan de man te brengen.

Borstels en rollers nog steeds als basis

Borstel en rollers vormen nog steeds de ruggengraat van een gedegen assortiment verfgereedschap. De keuze voor de consument is divers en wordt beïnvloed door uiteenlopende factoren.

Diverse soorten

Algemeen gezien kiest de moderne doe-het-zelver een borstel voor gedetailleerd werk en een roller voor grotere oppervlakken. Synthetische borstels zijn bijzonder geschikt voor watergedragen verf, terwijl borstels met natuurlijke haren beter presteren bij solventgedragen verf. Microvezelrollers garanderen een gelijkmatige afwerking, terwijl schuimrollers een perfecte match zijn voor het aanbrengen van lakken. Hybride borstels en rollers leveren dan weer uitstekende prestaties bij zowel water- als solventgedragen verf. Daarnaast zorgen nieuwigheden zoals anti-spatrollers voor een nog schoner en doeltreffender schilderproces.

Type ondergrond

Bij ruwe ondergronden of gevels is een roller met een flexibele kern en langere vezels de beste keuze. Gladde oppervlakken, zoals plafonds, vereisen daarentegen een verfroller met een harde kern en korte vezels. Goede verfborstels zijn onmisbaar voor houtwerk, omdat ze meer verf opnemen en gelijkmatig afgeven. Puntborstels zorgen voor extra precisie bij detailwerk en het aflijnen, waardoor het gebruik van tape wordt verminderd.

Verfborstel Color Expert
Sommige borstels kunnen zowel voor water- als oplosmiddelhoudende lakken worden gebruikt (Color Expert)
Verfroller R7 - Orkla
De keuze voor een geschikte roller of borstel vereist inzicht in zowel de verf als de ondergrond (R7)
2/2
Spuiten is helemaal niet moeilijker of vuiler, maar simpelweg een andere manier van verf aanbrengen

Verfspuitsystemen winnen aan populariteit

Verfspuitsystemen worden steeds gebruiksvriendelijker, waardoor ze toegankelijker worden voor een breder publiek. Ondanks deze toenemende populariteit blijven veel consumenten sceptisch. Onterecht, want spuiten is helemaal niet complexer of rommeliger dan traditioneel verven.

Type klus

Verfspuitsystemen worden het best ingezet voor klussen waarbij hun voordelen optimaal tot uiting komen. Denk bijvoorbeeld aan grotere oppervlakken waarbij een strak, egaal resultaat is gewenst (bv. een volledige kamer of plafond) of complexe vormen (bv. een radiator, trapstijlen, oude meubels met houtsnijwerk of hekwerk). Daarnaast zijn verfspuiten bijzonder handig op plaatsen waar de nadelen minder van tel zijn, zoals buiten, waar minder afplakwerk nodig is.

Grace verfspuiten trap
Verfspuitsystemen zijn met name geschikt voor het aanbrengen van verf op complexe vormen (Graco)

Verschillende technologieën

Er bestaan diverse verfspuittechnologieën, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen. HVLP (High Volume Low Pressure) spuitsystemen werken met een lage druk en een krachtige luchtstroom, wat zorgt voor een gecontroleerde en precieze verneveling van de verf. Dit resulteert in een fijn en egaal spuitbeeld. HVLP-systemen zijn geschikt voor kleine tot middelgrote projecten en kunnen zowel dunvloeibare verven, zoals lakken en beitsen, als dikkere verven, zoals muurverf, verwerken. Hoewel er systemen zijn die vrijwel alle verfsoorten aankunnen, zijn de gangbare doe-het-zelf verfspuiten minder geschikt voor latexverven met dikke pigmenten.

Airless verfspuitapparatuur werkt zonder lucht en onder een aanzienlijk hogere druk dan HVLP-systemen. Dit zorgt voor een snellere werkwijze, maar met iets minder controle en meer overspray. Door de uiterst fijne verstuiving levert een Airless systeem een ultraglad eindresultaat, hoewel de techniek enige oefening vereist. Het grote voordeel is dat Airless systemen geschikt zijn voor alle verfsoorten, zonder dat verdunning nodig is.

Bij AirCoat apparatuur vernevelt de verf onder druk van een pomp via een kleine spuittip. Uniek hierbij is dat de straal wordt ondersteund door lucht, wat zorgt voor minder overspray en een fijnere verneveling. Dit resulteert op zijn beurt in meer controle, minder afplakwerk en het mooiste eindresultaat.

Als laatste levert XVLP (eXtreme Volume Low Pressure) verfspuitapparatuur een groter luchtvolume, waardoor dikkere materialen efficiënter gespoten worden met een hogere snelheid. Dit maakt ze ideaal voor middelgrote projecten tot 50 m².

Ondersteunende accessoires

Voor borstels en rollers

Schilderen met borstels en rollers wordt een stuk makkelijker met behulp van diverse accessoires. Denk bijvoorbeeld aan beugels, stelen, krabbers, kwast- en rolhouders, etc. Verfbakken en -roosters zorgen bijvoorbeeld voor een gelijkmatige verfopname, terwijl roerstaafjes en mengbekers kleurverschillen en inconsistenties in de verf voorkomen. Zelfreinigende borstels en ergonomische handgrepen verhogen dan weer het gebruiksgemak en zorgen voor een geoptimaliseerd eindresultaat.

Voor verfspuiten

Ook voor verfspuiten zijn verschillende accessoires op de markt verkrijgbaar, zoals verwisselbare spuitkoppen en speciale spuitmondstukken voor dunne en dikkere verven. Verfreservoirs, precisiefilters en verfzeven helpen verstoppingen te voorkomen en zorgen voor een gelijkmatige verfopbrengst. Daarnaast maken verlengstukken het eenvoudiger om moeilijk bereikbare plaatsen te schilderen, zoals plafonds en dakoversteken.

Bosch Power Tools verfspuit
Spuiten met ALLPaint-technologie zijn ontworpen om verschillende verfsoorten te verwerken zonder spuitkopwissel (Bosch Power Tools)

Het belang van een slimme winkelopstelling

Wie een bezoek brengt aan de verfafdeling, wordt meteen geconfronteerd met de grote diversiteit aan verfborstels, -rollen, -spuiten en andere schilderbenodigdheden. Een overzichtelijk schap met een logische indeling is met andere woorden cruciaal om consumenten tot de juiste verftools te leiden.

Bobrush schapindeling
Moderne winkelconcepten maken vaak gebruik van kleurcodes voor een helder overzicht (Bobrush)

Drie beslissingsniveaus

Ervaring leert dat een projectgerichte winkelpresentatie de grootste hulp biedt aan de eindconsument. Verfgereedschap moet dus in eerste instantie klusgericht ingedeeld worden. Wie bijvoorbeeld een muur wil schilderen, zou in de winkel direct een geschikte muurverfroller, verfbeugel en verfbakje bij elkaar moeten vinden.

Ook de ondergrond van het oppervlak speelt een belangrijke rol in de beslissing. Een eenvoudige onderverdeling in ‘glad’, ‘licht ruw’ en ‘ruw’ biedt een goede houvast, maar kan wel ruimte voor interpretatie laten. Door de ondergrond te specificeren en meteen te combineren met de juiste roller of borstel, ontstaat een volledige duidelijkheid over welke tool geschikt is voor welke ondergrond.

Het derde en laatste beslissingsniveau – de productkwaliteit – wordt intuïtief weergegeven via een verticale ordening van de kwaliteitsniveaus binnen het schap.

Aparte indeling voor verfspuitsystemen

Verfpistolen vormen een aparte categorie en worden het best gepresenteerd op de plaats waar consumenten hun verfklus ‘kopen’, zoals de verfafdeling, nabij de verfmengmachine of bij de verfaccessoires. De meer professionele modellen kunnen echter beter tot hun recht komen bij de gereedschappen, gezien echte 'toolkopers' zich daar vaker bevinden.

Het rayon zelf wordt bij voorkeur eerst ingedeeld volgens merk. Dit creëert herkenbaarheid en vergemakkelijkt cross-sellingmogelijkheden. Vervolgens kan de sortering gebeuren op voedingsbron (accu of gesnoerd) en tot slot van instapmodel naar geavanceerd.

Color Expert wandmodule verf
Een specificatie van de ondergrond met daarbij telkens de juiste rollers resulteert in volledige duidelijkheid over welke tool geschikt is (Color Expert)

Kleurcodering

Vooraleer de consument op zoek gaat naar de juiste verftools, kiest hij eerst de benodigde verf of lak. Voor deze keuze wordt ruim de tijd genomen, terwijl de selectie van de nodige aanbrengmaterialen veel sneller moet verlopen. Daarom is een functionele indeling van het schap met verfborstels, verfrollen en andere benodigdheden van kapitaal belang.

Moderne winkelconcepten maken vaak gebruik van kleurcodes om een helder overzicht te creëren. Door middel van kleurcodering kan de consument snel en makkelijk navigeren naar zijn betreffende klus en de bijbehorende producten. Deze kleurcodering is consequent terug te vinden op de producten, verpakkingen en POS-materiaal binnen de schappresentatie.

Ervaring leert dat een projectgerichte winkelpresentatie de grootste hulp biedt aan de eindconsument

Concepten en second placement

Als retailer kunt u zelf een winkelconcept ontwikkelen, maar sommige fabrikanten verschaffen ook kant-en-klare concepten en schapopstellingen met geïntegreerde communicatie. Voorbeelden van dergelijke didactische hulpmiddelen zijn kopborden, strips, shelfdividers, foto's en video's.

Om bepaalde verfproducten extra in de kijker te zetten, kunt u gebruik maken van second placement presentaties, zoals vloer- en toonbankdisplays. Deze extra opstellingen kunnen strategisch worden geplaatst in de verfstraat of bij de verfmengbalie om zo de zichtbaarheid te verhogen.

Cross-sellingmogelijkheden

Verfgereedschap heeft tal van cross-sellingmogelijkheden. Eerst en vooral is er de verf, het primaire product. Zowel bij klassieke verftools als bij verfspuitsystemen bepaalt de verfkwaliteit grotendeels het eindresultaat. Door het juiste applicatiegereedschap direct naast de verf te plaatsen, wordt winkelen eenvoudiger en efficiënter. Bovendien geeft dit de consument vertrouwen in zijn aankoop, zeker wanneer hij de aanbeveling van de retailer volgt.

Naast verf zijn er nog heel wat tools en accessoires die de consument voor, tijdens en na de verfklus kan gebruiken, wat eveneens cross-sellingopportuniteiten oplevert. Denk aan afplakbenodigdheden, zoals tape en folie, plamuurmessen, schuurpapier en -machines, reinigings- en onderhoudsproducten voor verfgereedschap, meet- en aftekengereedschap, verfmaskers en ademhalingsbescherming.

R7 schilderstape cross-selling
Schilderstape is een ideaal cross-sellingproduct voor verfborstels en -rollers (R7)

Om de verkoop verder te stimuleren, kunt u als retailer ook een compleet samengesteld pakket aanbieden. Voor verfspuiten kan dit bijvoorbeeld een set zijn met een verfspuit, verf en accessoires. Ook kits met rollers, borstels en toebehoren voor specifieke verfklussen zijn een slimme keuze. Daarnaast kunt u ook beroep doen op leveranciers, die vaak speciale promotiepakketten in huis hebben.

Met medewerking van Bobrush, Bosch Power Tools, Color Expert, Graco, Nespoli, R7 en Wagner

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door An De Maere
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine