OnderhoudsproductenPremium

Grote nood aan kennis over fyto

CORRECTE INFORMATIE GARANDEERT HOGE KLANTTEVREDENHEId

Compo

Traditionele glyfosaatproducten zijn niet meer verkrijgbaar voor de particulier. Dit zorgt voor een nieuwe tuinier- en winkelervaring. De alternatieve actieve bestanddelen azijnzuur of pelargonzuur komen in nagenoeg alle bestrijdingsmiddelen voor. Ze hebben een contactwerking, wat betekent dat ze vaker moeten gebruikt worden. De consument heeft de keuze tussen geconcentreerde of gebruiksklare varianten, voor kleine of grotere oppervlakken. Het gebrek aan kennis bij de gebruiker wegwerken is dé uitdaging bij uitstek. Met duidelijke klanteninformatie, een visueel ingericht schap en goed opgeleid personeel komt u hieraan tegemoet.

OMWENTELING IN HET SCHAP

Roundup
Nieuwe formules zonder glyfosaat zijn gebaseerd op contactwerking (Evergreen Garden Care Belgium - ROUNDUP® is een geregistreerd handelsmerk en wordt onder licentie gebruikt)

Verbod op glyfosaat

Glyfosaat mag sinds oktober 2018 niet meer gebruikt worden door particulieren. Het is dus niet langer te vinden in doe-het-zelf of tuincentrum. Enkel professionele verkooppunten verkopen deze producten nog aan houders van een P2-fytolicentie. Vandaag wordt er niet meer vernieuwd op het vlak van chemische bestrijding; dit is zinloos omwille van de heersende wetgeving.

Pelargonzuur en azijnzuur in de hoofdrol

Tegenwoordig worden er 2 werkzame stoffen ingezet: azijnzuur en pelargonzuur. Dat laatste is een organisch vetzuur dat van nature aanwezig is in bijvoorbeeld pelargonium. Bij contact wordt het product snel opgenomen; het celmembraan wordt beschadigd en de plant droogt uit. Ook azijnzuur is een loofdodend middel. Deze producten zijn beschikbaar in geconcentreerde vorm (zelf te verdunnen met water), of ‘ready to use’ (gebruiksklare spray of bidon met gebruiksklaar product om direct in de sproeier te gieten). Er bestaan formuleringen met verschillende concentraties van de actieve stoffen; 500 g/l pelargonzuur is de meest geconcentreerde op de markt. Ze laat toe om tot 5 keer meer oppervlakte te behandelen in vergelijking met andere productformuleringen.

Compo
Progazon, innovatie bij COMPO; geconcentreerde bladvoeding met indirecte werking tegen onkruid én mos

Frequentere toepassing

Belangrijk om te weten is dat glyfosaat een systemische werking heeft. Het product wordt op de bladeren gespoten. De sapstroom vervoert het door de hele plant, tot in de wortels die uiteindelijk afsterven. Het resultaat is altijd betrouwbaar. Bij de nieuwe generatie producten kan de werkzaamheid sterk variëren door de combinatie van de toepassingsconcentraties en de omstandigheden. Bovendien is het zo dat ze doorgaans minder performant zijn. Ze hebben een contactwerking in plaats van een systemische en moeten dus vaker toegepast worden.

Variaties op eenzelfde thema

De nog beschikbare onkruidverdelgers zijn stuk voor stuk totaalherbiciden met vergelijkbare toepassingen. In 2021 zijn er weinig nieuwigheden. In feite gaat het meestal om varianten van dezelfde producten. Veel merken stellen onderscheidende positioneringen voor in verschillende verpakkingen. Maar eigenlijk is het enige zinvolle onderscheid het aantal m2 te behandelen oppervlakte. Op die manier kiest de consument de juiste verpakking voor zijn specifieke situatie. Ook een onderscheid tussen concentraat en ‘klaar voor gebruik’ kan handig zijn. Sommige consumenten beschikken immers niet over een rugsproeier, of voelen zich niet zeker wanneer ze zelf het product moeten verdunnen.

Ook tegen mos

Mos heeft eigenlijk geen wortels en neemt voedingsstoffen en water op via de blaadjes. Daarom groeit mos ook op plekken waar geen andere planten staan. Pelargonzuur en azijnzuur zijn eveneens doeltreffend tegen mos op verhardingen of tussen planten, maar niet in het gazon, want het gaat hier zoals gezegd om totale onkruidbestrijders. Eén enkel product op basis van pelargonzuur is dankzij een correcte dosering wél geschikt voor mos in het gazon.

Edialux
Herbi-Alarm is een totale onkruid- en mosbestrijder voor toepassing op verharde en niet-verharde terreinen zoals tussen rijen van teelten (met een afschermkap op de sproeier) (Edialux)

De meest voorkomende oorzaken van mos in het gazon zijn: 

  • schaduw 
  • te kort maaien 
  • zure grond (lage pH-waarde) 
  • te weinig voedingsstoffen 
  • een verdichte bodem 
DCM
Om het gazon aan te pakken verkiest DCM een 2-in1-aanpak: meststof met indirecte werking tegen mos

Mos in het gazon wordt op diverse manieren aangepakt. Door het gras 3x/jaar op een gepaste wijze te bemesten, wordt een dichte grasmat behouden waar geen plaats is voor mos. Helaas wordt de bemesting in het najaar heel vaak vergeten. Dit geeft het gazon nochtans extra kracht om de winter door te komen. Naast een juiste voeding is ook het inzaaien van kale plekken - bijvoorbeeld na het verticuteren - een must. Gazonmeststoffen in combinatie met ijzersulfaat als mosbestrijder zijn nog steeds toegelaten. Daarnaast zijn er ook nieuwe formuleringen op de markt met een directe dan wel een indirecte werking tegen onkruid én tegen mos. Het gaat bijvoorbeeld om microgranulaat, of om geconcentreerde vloeibare bladvoeding. Deze laatste formule wordt opgelost in water en daarna over het volledige gazon verspoten om een uniform resultaat te krijgen. Het mos verkleurt, sterft af en is eenvoudig te verwijderen met een verticuteerhark.

VERKOOPPERSONEEL MOET DE KLANT STUREN

Andere aanpak

De evolutie in onkruidbestrijding is zo snel gegaan dat de consument meer dan ooit behoefte heeft aan transparante informatie. Als een tuinfan de huidige bestrijdingsmiddelen koopt met de ervaring en het verwachtingspatroon van glyfosaat zonder bijkomend advies, dan krijgt u meer dan waarschijnlijk een ontevreden klant. Een goede opleiding van het personeel is noodzakelijk om correct te informeren. Maar omdat u niet constant bij het schap kan blijven, zijn folders, tekst en video online of aan het schap een goede keuzehulp voor de consument en een handig instrument voor de retailer.

ECOStyle
Voor elke toepassing is er de juiste verpakking (Ecostyle)

Vaak gestelde vragen
- Zijn pelargonzuur en azijnzuur schadelijk? Deze producten worden opgenomen door de planten en drogen ze uit. Wat op de grond terecht komt, wordt ontbonden zonder schade toe te brengen. Dit in tegenstelling tot huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn, bleekwater en zout die in hoge concentraties schadelijk zijn voor bodem en bodemleven.
- Is een hoog geconcentreerde onkruidbestrijder doeltreffender? Neen, een hoge concentratie (bv 500g/L) staat niet noodzakelijk gelijk aan een krachtiger product; het moet gewoon meer worden verdund met water.
- Mogen producten tegen onkruid ook in het gazon gebruikt worden? Totale onkruidbestrijders vernietigen alle planten waarmee ze in contact komen, dus ook het gazon. Hiervoor is een aangepast product nodig.
- Mogen deze middelen worden toegepast tussen sierplanten en in de moestuin om paadjes onkruidvrij te houden? Sommige wel, met een beschermkap op de sproeier om te vermijden dat de spuitnevel in contact komt met de planten. Dit wordt vermeld op de gebruiksaanwijzing.
- Hoe pak ik groot onkruid aan? Hiervoor best eerst het grote onkruid maaien en daarna het onkruid dat terug opschiet bestrijden.
- Hoe vergelijk ik de kostprijs van verschillende producten? Deel de prijs van de verpakkingen door het aantal aangegeven m² om te weten wat de behandeling per m² kost.

EENDUIDIGE WINKELAANPAK

Helderheid scheppen

Voor de consument is het schap vandaag moeilijk te doorgronden. Hij moet zijn weg zoeken tussen de massa producten, formuleringen, toepassingen ... Het is niet altijd duidelijk welk product de beste keuze is voor een specifieke toepassing en een bepaald tijdstip. Een leesbaar rayon met afgebakende subcategorieën is noodzakelijk. Er kan bijvoorbeeld visueel een onderscheid gemaakt worden tussen geconcentreerde producten en gebruiksklare alternatieven. Ook de uiteindelijke toepassing wordt evidenter met aparte kleuren: één voor alle oppervlakken, voor gebruik op verharde paden/terrassen, specifiek tegen mos ...

Presentatie per merk

Een presentatie per merk is ideaal. Consumenten vinden de juiste oplossing bij hun vertrouwde merk. Dat is ook voor de winkelier beter; het is immers eenvoudiger om een monobrand-winkelrek op te volgen en op punt te houden dan een gemengd schap, dat meestal een kakafonie van producten is. Door de vele “marketingvarianten” van in wezen hetzelfde product heeft het weinig zin om een rode lijn te vinden voor een gemengd schap.

BSI
Azijnzuur is een middel dat inwerkt op de bladeren (BSI)

Displays en crossselling

De topkaarten op de rekken laten toe om bijkomende informatie te geven over de producten, terwijl kopstanden de producten extra in de kijker zetten. Second placement op een strategische plaats, bijvoorbeeld met een opvallende display, zorgt vaak voor een impulsaankoop. Zeker in dit schap gaat de tendens richting ecologisch verantwoorde alternatieven. Zowel mechanische als thermische onkruidbestrijding kennen daardoor een groeiend succes. Daarnaast wordt preventie nog belangrijker in de toekomst. De focus ligt meer op goed onderhouden gazon, bodembedekkers en diverse afdekmaterialen die de groei van onkruid beperken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Gerelateerde artikels

Alternatieven voor glyfosaat

Onkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. het post-glyfosaattijdperk is aangebroken en dat wil zeggen dat er enkel nog herbiciden beschikbaar zijn op basis van natuurlijke vetzuren. die overgang zal niet eenvoudig of zonder extra inspanningen verlopen, maar loont de moeite voor onze gezondheid en het milieu. het verdwijnen van glyfosaat vergt aanpassingen van zowel handelaar als consument. natuurlijke vetzuren hebben immers een ander werkingsmechanisme, een andere dosering en een andere toepassingsmodaliteit. kennis, advies en een weldoordachte presentatie zijn daarom belangrijker dan ooit.

Hoe zelf elektriciteit plaatsen van a tot z

Schakelaars zijn een onmisbaar onderdeel van je elektrische installatie, denk maar aan je lichtpunten. een schakelaar zorgt ervoor dat de verbinding van een draad op een veilige manier wordt onderbroken.

Alles over metselen

Ben je van plan om de innerlijke bouwvakker in je los te laten en zelf een muur te metselen? dan helpen we daar graag een handje bij. metselen doe je immers niet zomaar.

Evergreen garden care stelt nieuwe roundup en substral op green voor

Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving rond onkruidbestrijders en de mentaliteitswijziging van consumenten ten opzichte van fyto heeft evergreen garden care - het vroegere scotts - een antwoord klaar met nog altijd het sterkste merk van onkruidbestrijders ooit, de vernieuwde roundup! roundup is hard voor onkruid, nog altijd! ook het merk substral krijgt een nieuwe adem.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine