Verstopping snel diagnosticeren met inspectiecamera’s
Snelle oplossing dankzij inspectiecamera’s
Verstoppingen in huis vormen een beperking van de dagelijkse bezigheden, met de nodige onaangename situaties tot gevolg. Denk maar aan de geurhinder of slecht wegstromend water. Nog grotere kopzorgen ontstaan bij breekwerken die bijna onvermijdelijk aan de herstelling voorafgaan. Inspectiecamera’s kunnen de ongemakken in dergelijke situaties tot een minimum beperken: ze sporen verstoppingen op en dat op een niet-invasieve, efficiënte manier, wat vrijwel onmiddellijk resultaat geeft met een minimum aan ergernissen.
De definitie spreekt voor zich
Rioolgeur in huis of wederkerende verstoppingen? Deze ongemakken wijzen vaak op een probleem in de afvoerleiding of aan de riolering. De meest efficiënte manier om de oorzaak te achterhalen, is het gebruik van de inspectiecamera. Zoals de naam al doet vermoeden, is een inspectiecamera een kleine camera om leidingen en rioolbuizen te controleren en de verstopping te lokaliseren. Dankzij deze camera is het niet altijd nodig om vloeren of muren uit te breken of buizen bloot te leggen om het probleem te bepalen, omdat de camera met behulp van een professionele plaatsbepaler de locatie van het probleem nauwkeurig en snel bepaalt.
Scala aan Voordelen
Voor de professionelen
Inspectiesystemen laten de sanitairinstallateur toe om problemen correct te diagnosticeren. Niet alleen een riolering of afvoerleiding komt daarbij in aanmerking; de mogelijkheden van inspectiecamera’s zijn eindeloos: inspectie achter verluchtingsroosters, ventilatiesystemen, schoorstenen, inspectie van de waterleiding, lekdetectie in zwembaden … Professionele camera’s zorgen doorgaans ook voor meer inspectiedata. Zo kan een duidelijk beeld worden afgelezen, aangevuld met onder andere de graad van inclinatie en de lengte van de kabel in de buis. Dit stelt de verzekeringsmaatschappij in staat om een correcte inschatting van de kosten te maken, zodat verzekeringen steeds vaker om camerabeelden van de verstoppingssituatie vragen.
Een dergelijke inspectie betekent daarnaast een aanzienlijke tijdwinst, want de precieze bepaling van het probleem en de nauwkeurige lokalisatie helpen om zeer gericht een oplossing te zoeken. Zelfs leidingen en buizen met een zeer kleine diameter kunnen met behulp van up-to-datecamerasystemen vakkundig worden onderzocht. Ten slotte mag ook het garantie-aspect niet uit het oog verloren raken, want dankzij duidelijke voor-en-navisualisaties kunnen updates worden gepresenteerd, wat de geloofwaardigheid en tevredenheid van de klant ten goede komt, met positieve reclame tot gevolg.
Voor de doe-het-zelvers
Een sanitairinstallateur laten langskomen iedere keer dat er een rioolgeur in huis hangt of het sanitair verstopt is, dat brengt grote kosten met zich mee. Het grote voordeel voor de doe-het-zelver spreekt dan ook voor zich: een camera kost nu eenmaal minder dan een installateur te laten langskomen.
Inspectietoepassingen
De inspectietoepassingen en bijgevolg de soorten inspectiesystemen zijn zeer uiteenlopend. Er zijn bijvoorbeeld handheldcamera’s voor het inspecteren van wanden en verluchtingsroosters, maar ook zeer solide inspectiesystemen voor het inspecteren van ondergrondse leidingen, riolen en schouwen behoren tot de mogelijkheden. De laatste categorie kan nogmaals onderverdeeld worden in enerzijds de duwkabelsystemen en anderzijds de zelfrijdende robots en/of wagentjes. De gewenste inspectieomgeving (omgeving, diameter en lengte van de inspectie), het budget en de mate van automatisatie kunnen de keuze voor een inspectiesysteem beïnvloeden.
Duwkabelsystemen
Duwkabelsystemen zijn doorgaans toegankelijke systemen, die vaak in de ‘one man operation’ gebruikt worden en vooral ontworpen zijn voor het inspecteren van lange leidingsystemen. Ze zijn flexibel inzetbaar en kunnen een breed spectrum toepassingen aan. De half buigzame en goed hanteerbare geleidingskabel is specifiek ontworpen om de vlotte passage van de camera voorbij bochten te garanderen. Deze systemen zijn vaak voorzien van geavanceerde rapportagefunctionaliteiten, waardoor de gebruiker niet enkel beeld opneemt, maar ook gesproken bevindingen kan inspreken. Dankzij de modulaire bouw van de systemen zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd.
Robot- en wagencamera’s
Zelfrijdende robots en wagens behoren ook tot de mogelijkheden om pijpleidingen, afvoerkanalen en rioleringen te inspecteren. Een dergelijke vorm van inspectiecamera is in de meeste gevallen uitgerust met krachtige lichten en een kabel die tot honderden meters lang kan zijn. Het waterdicht product met een 360° roterende camera en een cameralens die het vertroebelen tegengaat, kan vanop afstand worden bediend en brengt alles live in beeld.
Innoverende monitors
Het aanbieden van kleurenbeelden is ondertussen standaard geworden en ook de optie om opnames te maken, behoort al even tot de mogelijkheden. Verschillen in monitors situeren zich vooral op het gebied van resolutie en grootte. Een groot scherm zal vanzelfsprekend comfortabeler zijn en een beeldresolutie van 1024 x 768 pixels zal meer details tonen en zal duidelijker leesbaar zijn bij daglicht dan een resolutie van 640 x 480 pixels.
Een belangrijke toevoeging is het streamen naar een tweede scherm. Vele digitale monitors zijn uitgerust met WiFi, waardoor alle inspecties naar een mobiel apparaat gestreamd kunnen worden. Uw iOS- of Android-apparaat wordt omgetoverd tot een draagbare monitor, waarbij de beelden zonder vertraging worden geprojecteerd en de camerahelderheid en andere belangrijke functies met één actie beheerd kunnen worden.
Tips voor uw klanten
- Belang van een juiste kabel: als de gebruikte kabel te dik is voor de buisdiameter, wordt het maken van scherpe bochten onmogelijk. Gebruik ook geen te dunne kabel, omdat de kabel dan begint op te rollen in erg brede buizen. De minimale en maximale buisdiameter staan in de documentatie aangegeven.
- Duw niet te hard: hoe verder een verstopping of bocht van de ingang van de buis verwijderd is, des te moeilijker het zal zijn om de camerakop er voorbij te duwen. Als u op een hindernis zou stuiten, is het beter om de kabel even terug te trekken en vervolgens door te duwen. Zo vermijdt u dat er onherstelbare knikken in de kabel komen, waarna die afgeknipt moet worden.
- Eerst ontstoppen: een camerasysteem is geen ontstoppingssysteem en dient om de oorzaak van de verstopping op te sporen, niet om de verstopping te verhelpen. Bepaalde chemicaliën kunnen nefast zijn voor de camerakop en vuil water zorgt voor moeilijke omstandigheden wat zichtbaarheid betreft. Het is dus aan te raden om eerst een mechanische reiniging uit te voeren.
- Vergeet niet te reinigen: na gebruik moet de camerakop grondig gereinigd worden. Zelfs al werd de buis op voorhand ontstopt, dan nog kunnen er altijd bijtende middelen op de camerakop achterblijven. Zeker wanneer het systeem even niet gebruikt wordt, krijgen die de tijd om de veer en de kop rustig aan te vreten. Door de kop af te spoelen in zuiver water, kunt u al veel voorkomen.