Zo hebben we de leidingzoekers getest
De leidingzoekers werden aan een aantal tests onderworpen, vooral om na te gaan hoe accuraat ze zijn in het terugvinden van leidingen en studs. Daarnaast hebben we ook oog voor de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen. Ook de ergonomie – hoe goed het toestel in de hand ligt – mag niet over het hoofd gezien worden. De toestellen werden niet aan labotests onderworpen: onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.
WAT HEBBEN WE GETEST?
PRECISIE
Een leidingzoeker gebruik je voor twee zaken: om schade aan leidingen te voorkomen bij het boren, en om een punt in de muur te zoek waar zich studs bevinden voor een stevige verankeringen. Belangrijk dus dat je een toestel hebt dat accuraat kan aantonen waar een leiding of stud zich bevindt.
Om dit te testen, hebben we enkele vaak voorkomende opstellingen van leidingen en studs achter een wand nagebouwd (lees verderop welke opstellingen we gebruikt hebben). We bekijken of we met elke leidingzoeker vlot en accuraat de verschillende leidingen en buizen kunnen detecteren achter de wanden. Hierbij letten we op de precisie als belangrijkste criterium.
FUNCTIES
De meeste leidingzoekers kunnen meerdere materialen detecteren: zowel hout als andere metalen. Meestal beschikt een scanner voor elk materiaaltype over een aparte modus. Muurscanners kunnen vaak ook aangeven of er een leiding achter een wand zit waar effectief stroom op zit. Daarnaast beschikken toestellen vaak over dieptemeting, centerbepaling, randbepaling ...
Allemaal functies die geen overbodige luxe zijn en die het werken makkelijker maken. We nemen ze dan ook mee in onze algemene beoordeling.
GEBRUIKSGEMAK
Een leidingzoeker waarmee je veel kan detecteren is één ding, maar je moet het toestel ook vlot kunnen instellen. Daarnaast moet wat er wordt gedetecteerd ook vlot afgelezen kunnen worden op het display. Hoe intuïtief het toestel werkt, hoe vlot het kalibreren verloopt, hoe goed je alles kan aflezen ... Dat plaatsen we onder de noemer 'gebruiksgemak'.
ERGONOMIE
Zeker als je de situatie achter een volledige muur in kaart wil brengen, wil je een toestel dat goed in de hand ligt. Sowieso zijn ze ligt, maar het best niet te breed of te groot. Daarnaast moet je een leidingzoeker makkelijk kunnen wegbergen zonder dat die bijvoorbeeld in je broekzak inschakelt. Daarom is ergonomie ook een niet te onderschatten factor.
PRESTATIE
Al het voorgaande geeft vorm aan de algemene prestatie van het toestel: hoe precies de leidingzoeker is, wat je ermee kan doen en hoe makkelijk je ermee werkt.
HOE HEBBEN WE GETEST?
unboxen
Voor we met het testen begonnen, noteerden we alle gegevens van de verpakking en lazen we de gebruiksaanwijzing. Je kan de leidingzoeker gerust los bij de rest van je gereedschap opbergen, of in de doos laten zitten. De meeste toestellen zitten verpakt in karton of zacht plastic, maar sommige zitten beschermd in een harde plastic case. Dit beschermt het toestel nog beter bij het opbergen én is herbruikbaar.
Als we de wandscanners uitpakken, stellen we vast dat de batterijen soms worden meegeleverd.
De meeste toestellen gebruik je met vervangbare batterijen, zoals AAA-batterijen of 9-voltblokbatterijen. Soms beschikken ze over lithiumionbatterijen, die je met een kabeltje kan heropladen. Hier hoef je niet steeds nieuwe batterijen te kopen, en dit type gaat gemiddeld zeven keer langer mee.
design
Het is belangrijk dat de wandscanners goed in de hand liggen. Om dit te onderzoeken, bekeken we eerst de afmetingen van de toestellen. Ze variëren tussen een lengte van 16,5 cm tot 26 cm, een breedte van 8 tot 15 cm en een dikte van 4 tot 6 cm. Sommige scanners vallen wat klein uit, waardoor het gebruik krampachtig kan aanvoelen. Ze nemen natuurlijk wel minder plaats in, waardoor je ze makkelijker kan opbergen of in je broekzak kan steken.
TIP
Let op voor batterijverspilling wanneer je je wandscanner ergens bewaart waar de kans bestaat dat iets de knop ingedrukt houdt.
Bij sommige toestellen moet je trouwens de knop continu indrukken om het te kunnen gebruiken, en dat maakt het wat lastiger.
Bepaalde toestellen beschikken daarentegen over een handvat, en je hoeft geen knop in te drukken tijdens het scannen zelf. Dat voelt een pak comfortabeler aan.
display
Het display is een belangrijke factor om de nauwkeurigheid van het toestel af te lezen. Zowel grootte als leesbaarheid van de informatie zijn essentieel. Een digitaal, verlicht display kan hierbij helpen. Elk van de geteste schermen is helder en zichtbaar in het donker.
Sommige toestellen hebben een touchscreen, bij de andere verander je de inhoud op het display met de knoppen.
Naar leesbaarheid en bediening zijn er minimale verschillen op te merken. Sommige displays lezen net iets overzichtelijker, maar over het algemeen scoren alle toestellen goed. Ook de visuele weergave van hoe dicht je bij een object bent, is vrij duidelijk wanneer je het object nadert.
Heeft de scanner het object gevonden? Dan hoor je ook een bieptoon bij elk toestel.
gebruiksvriendelijkheid
Een andere parameter waarop we de scanners uittesten, is de gebruiksvriendelijkheid. Vooraleer je begint te scannen, is het belangrijk om een wandscanner te kalibreren, en bij elk van de geteste toestellen gebeurt dat zelfs op een automatische manier.
Om te kalibreren, duw je bij een aantal wandscanners langdurig op de knop aan de zijkant van het toestel. Sommige apparaten hebben dan weer een specifieke knop om te kalibreren. We merken ook op dat kalibreren bij het ene toestel iets langer duurt dan het andere.
Bij elke wandscanner kan je op een intuïtieve manier navigeren van de ene modus naar de andere, van metaal naar stud naar stroomvoerende leidingen. Sommige wandscanners geven in de handleiding of op het scherm enkele tips mee voor het gebruik.
symbolen
Elk symbool staat voor een bepaald materiaal dat je met het toestel kan detecteren, zoals metaal, stud, hout of elektriciteit. Als je niet goed weet welk symbool of kleur voor welke leiding of achterstructuur staat, is het handig om de handleiding door te nemen.
Met sommige scanners kan je zelfs twee detectiemodi tegelijk selecteren, bijvoorbeeld metaal én stroom.
centerbepaling
Bij één wandscanner krijg je een laserlijn te zien waar het center van het gevonden object volgens dat toestel loopt. Andere leidingzoekers beschikken in plaats daarvan over een gaatje of uitsparing waar je de gedetecteerde leiding met potlood kan aanduiden. De meeste apparaten beschikken over een groefje bovenaan, dat het center toont.
PRAKTISCHE TEST
Om te onderzoeken of de scanners vlot diverse leidingen of achterstructuren detecteren, gingen we te werk met een testopstelling. We testten zeven verschillende achterstructuren met koper, elektriciteitsdraad met stroom, pvc, alupex, hout, aluminium wandstud en ijzer als leiding of achterstructuur. Vóór deze achterwanden plaatsten we telkens een wand. We kozen voor OSB, gipskarton en tegels. Zo voerden we de test met de achterwanden drie keer uit.
We bekeken of we met elke wandscanner vlot de verschillende leidingen en buizen konden detecteren en letten op de precisie. De leidingen en achterstructuur stonden dicht bij de wand, zodat de detectiediepte van de scanners het materiaal erachter zeker kon waarnemen. We gingen ook na hoe groot de afwijking is tot de leiding of achterstructuur. Het nulpunt is steeds het midden van de te scannen leiding.
aan de slag
Elk materiaal werd door de wandscanner getest in de bijhorende modus, en dit vijf opeenvolgende keren.
metaalmodus
Een eerste vaststelling is dat koper gemakkelijk gevonden wordt, voornamelijk via de metaalmodus. Op één wandscanner na, die moeite heeft om non-ferrometalen te detecteren. Voor sommige toestellen is het wat zoeken: je tijd nemen is dus de boodschap.
Bij het zoeken naar aluminium studs werd duidelijk dat bepaalde toestellen het object op een verschillende manier detecteren. Sommige scanners geven het dikste gedeelte van de stud als centrum aan, andere leidingzoekers geven de stud van begin tot einde aan, al dan niet met wat marge.
Bij de overgang tot het detecteren van ijzer, merkten we opnieuw de gevoeligheid op van bepaalde scanners om het center te vinden; andere geven wederom een marge.
TIP
Sommige leidingzoekers geven eveneens een dieptebepaling, zodat je weet hoe diep het object zich in de muur bevindt.
elektriciteit
Handig is dat elektriciteit ook tot de te scannen opties van leidingzoekers behoort. Bepaalde toestellen bleken echter erg gevoelig. Ze werken heel precies, om het object te vinden moet je dus heel minutieus en traag te werk gaan. Hier is geen sprake van een marge. De meeste apparaten laten echter wel een extra bieptoon horen bij het vinden van elektriciteit, wat een handig hulpmiddel is.
hout
Hout werd door de toestellen meestal wel gemakkelijk gevonden. Het gebeurt dat het scannen dan bij sommige toestellen of in sommige situaties aanvankelijk minder vlot verloopt, zoals bij de tegelwand. Meermaals herkalibreren en testen blijft dus nodig.
Wil je pvc detecteren? Dan moet je meestal aan de slag met de houtmodus. Al zijn er wel wandscanners die een andere scanner aanraden om voor pvc een accurater resultaat te bekomen. Moet je dit vaak detecteren, dan koop je beter een toestel dat daar specifiek op zoekt.
alupex
Bepaalde toestellen hebben een eigen specialiteit. Dit merken we op bij het meten van alupexleidingen in metaalstand. Al is een minimaal verschil tegenover het center niet uitgesloten.
TIPS
Af en toe is het zo dat sommige leidingen, zoals in ons geval uit ijzer, accurater worden gevonden in een andere modus, zoals die van hout. Heb je dus moeite om het object te vinden? Begin opnieuw en herkalibreer. Reken steeds op foutenmarges die kunnen voorkomen. Af en toe moet je het opnieuw proberen en eens een andere modus kiezen. Detecteert de wandscanner een aantal keer na elkaar op dezelfde locatie? Dan kan je er zeker van zijn dat de leiding op die positie verstopt zit in de muur.
5 LEIDINGZOEKERS GETEST: DE CONCLUSIE
Met een wandscanner of leidingzoeker kan je op een veilige manier een gat in de muur boren, studs detecteren om iets aan te hangen of leidingen in kaart brengen als je geen plan hebt. Afhankelijk van de reden waarom jij een scanner nodig hebt (leidingen vermijden bij het boren of net leidingen uittekenen), zoek je het best op voorhand op hoe accuraat en hoeveel materialen een toestel detecteert.
Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het gebruik van wandscanners. Markeer de positie van het gedetecteerde object en herhaal dit proces voldoende. Een schroef die in de muur zit, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je metaaldetectie afwijkingen vertoont.
Je krijgt als abonnee makkelijk een overzicht met onze resultatenpagina waar je de specificaties, features, accessoires en testscores van elk toestel met elkaar kan vergelijken. Hopelijk lukt het daarmee om de juiste keuze te maken.