De toekomst van gereedschap: waarom accu's de overhand krijgen
Van krachtigere motoren en langere batterijduur tot innovatieve accuplatformen: accugereedschap verbetert technologisch verder, en maakt snoerloos werken steeds eenvoudiger en efficiënter. Accugereedschap wordt dan ook steeds aantrekkelijker voor zowel professionals als particulieren. We maken de balans op van de nieuwste evoluties.
Werf zonder kabels in zicht?
Accugereedschap wint almaar aan populariteit, bij professionele en particuliere gebruikers. Fabrikanten bieden vandaag dan ook een breed scala machines die allemaal met dezelfde accu werken, op zogenaamde accuplatformen. Soms zelfs met meerdere accu’s op één machine voor extra vermogen, waardoor uw klant er ook zware taken snoerloos mee uitvoert.
In de bouwsector, waar stroomvoorziening vaak lastig is, wordt een werkplaats zonder kabels dan ook almaar realistischer. Oké, sommige taken vereisen nog altijd gesnoerd gereedschap, wegens de hogere prestaties en lange gebruiksduur ervan. Maar we zien toch een duidelijke verschuiving naar snoerloze oplossingen, met geavanceerde accu's die sneller opladen en bijvoorbeeld automatisch het voltage aanpassen aan de machine.
Voor- en nadelen
Uiteraard enkele grote troeven
Accugereedschap biedt natuurlijk enkele grote voordelen, zoals de draagbaarheid, mobiliteit, en tijdbesparing, omdat uw klant geen kabels hoeft uit te rollen. Minder rondslingerende kabels verhoogt ook de veiligheid. Bovendien produceert accugereedschap geen uitstoot, werkt het stiller en vergt het minder onderhoud dan benzine-aangedreven gereedschap.
Maar ook nog nadelen
Er zijn echter ook nog altijd mindere punten. Zo ligt de aanschafprijs mogelijk hoger, wat voor particulieren een drempel kan zijn. Accugereedschap moet u ook regelmatig opladen en het biedt minder vermogen voor zware toepassingen. Maar daar komt verandering in.
Voor zware machines, zoals boorhamers, sloophamers en grote kettingzagen, is benzine-aangedreven gereedschap nog in het voordeel. Maar voor lichte en middelzware taken presteren accutoestellen inmiddels net zo goed als hun gesnoerde of benzine-aangedreven tegenhangers, aldus de fabrikanten.
Welke evoluties zien we?
Allerlei interne verbeteringen
Nieuwe accucellen met een lagere interne weerstand laden en ontladen bijvoorbeeld efficiënter, waarbij de accu’s minder warm worden. Ook een efficiëntere sturing van DC-motoren draagt bij tot betere prestaties. Sowieso zijn borstelloze motoren vandaag gangbaar, die minder energie verbruiken en minder snel verslijten. Geavanceerde elektronica biedt dan weer extra functies zoals een zachte aanloop, zacht remmen en constante toerentalregeling. Verbeterde accubeveiligingen verhogen de betrouwbaarheid van accumachines.
In de professionele segmenten zien we ook de opkomst van zogenaamde 'pouch cells’ en grotere, rondere 21700-accucellen, die meer vermogen, snellere laadtijden en langere levensduur bieden. Voor doe-het-zelfgebruikers zijn ze mogelijk wel nog duur.
De huidige accu's hebben capaciteiten van 8 Ah en binnenkort ook 10 Ah
Allerlei voltages en capaciteiten
Accu's zijn vandaag in tal van voltages en capaciteiten beschikbaar, afhankelijk van de leverancier en het platform. Typische voltages zijn 18 V, 36 V, 54 V en 72 V, waarbij 18 V het meest gangbaar is. Ook neemt de batterijcapaciteit toe; de huidige accu's hebben capaciteiten van 8 Ah en binnenkort ook 10 Ah.
Vergelijk best niet alleen de Ah-waarde, maar ook de wattuur-waarde (Wh): de Ah-waarde wordt vermenigvuldigd met de voltage. Dat is de makkelijkste manier om batterijcapaciteit tussen merken te vergelijken.
Meer en meer volwaardig alternatief
En zoals we al zeiden: geavanceerde accutechnologieën leiden tot accumachines waarmee uw klant taken aankan die hij traditioneel met benzinemotoren uitvoerde, zoals groot gazononderhoud. Grotere accu’s kunnen een grotere energiecapaciteit, bijvoorbeeld 540 Wh, leveren en kunnen ook meer vermogen leveren in korte tijd, wat dus het gebruik van zwaar gereedschap toelaat. Ruggedragen accupacks zijn vooral zinvol voor machines die veel energie verbruiken, zoals bladblazers. Of uw klant kan er meerdere machines mee aandrijven.
Snelladers kunnen tegenwoordig zelfs grote accu’s in minder dan een uur laden
Met almaar betere laadtechnologie
Uw klant heeft ook minder laders nodig, dankzij laadstations voor meerdere accu's en USB-C-laden. Slimme laders monitoren continu de status van gereedschappen en batterijen, inclusief temperatuur, spanning, weerstand en stroom. Daardoor krijgt u als gebruiker snel inzicht in de conditie van het gereedschap en de accu's, wat de efficiëntie en productiviteit verhoogt. Snelladers kunnen tegenwoordig zelfs grote accu’s in minder dan een uur laden, waardoor uw klant het werk minder lang moet onderbreken. Een fabrikant ontwikkelde zelfs een batterij die binnen 9 minuten tot 50% oplaadt.
En een langere levensduur
Accu’s kennen ook een langere levensduur, dankzij nieuwe materialen en technologieën zoals verbeterde koeling en bescherming tegen stof, water en trillingen. Professionele materialen houden accucellen koel, terwijl slimme batterijbeheersystemen en geoptimaliseerd ontwerp de prestaties verder verbeteren.
Aansturing via apps
Accugereedschap valt ook almaar meer aan te sturen en in te stellen via apps. Denk bijvoorbeeld aan diefstalbeveiliging, koppeling van accu's aan specifieke machines en programmering van maximale werktijden. Deze functies moeten wel eenvoudig en betrouwbaar blijven, om de kernfunctionaliteit van het gereedschap te behouden. Momenteel zien we met een app aangestuurde functies vooral bij specifieke toepassingen, zoals robotmaaiers, maar we verwachten dat ze in de komende jaren verder zullen uitbreiden.
Beter voor het milieu
De milieu-impact tijdens de productie en bij het afdanken (recycling) heeft een negatief effect, maar toch is de totale milieu-impact vaak gunstiger, zeker als uw klant met hernieuwbare energie oplaadt. Fabrikanten streven ook naar milieuvriendelijkheid met duurzame verpakkingen, borstelloze motoren en intelligente elektronica die de levensduur van accugereedschap verlengen.
Of u dan veel accu's moet kopen?
Accuplatformen
Wel, neen. Fabrikanten werken namelijk met accuplatformen, waarbij uw klant met dezelfde accu meerdere toestellen van stroom kan voorzien. Dat is kostenefficiënt, gebruiksvriendelijk, bespaart ruimte en bevordert mobiliteit. Uw klant hoeft in maar één set accu's en één lader te investeren voor meerdere gereedschappen. Op die manier vermindert ook de afvalberg.
Geoptimaliseerd
Accuplatformen bevatten ook extra elektronica om de communicatie tussen accu en gereedschap te optimaliseren. Daardoor neemt de motor bijvoorbeeld minder stroom op als de accu oververhit raakt. En de gereedschappen blijven bruikbaar, zelfs nadat accu's hun levensduur hebben bereikt, omdat de accuaansluiting hetzelfde blijft.
Over meerdere merken heen?
Voor sommigen is het misschien een droom: accuplatformen over meerdere merken heen. Maar compatibiliteit tussen merken is onwaarschijnlijk, gezien moderne accu's op complexe wijze communiceren met de machine. Fabrikanten garanderen doorgaans alleen goede werking met originele accu's. Volgens hen kiezen de meeste gebruikers ook vaak één merk, vanwege de service en beschikbaarheid van onderdelen. Hoe zit dat bij uw klanten?
Met medewerking van Batavia, Bosch, DeWalt, Einhell, Festool, Greenworks, Makita en Skil