Hoe kies je een leidingzoeker?
Als je moet boren in een muur, dan weet je best of er geen sanitaire of elektrische leidingen door lopen. Voor een stevige verankering in een holle wand, is het dan weer handig om te weten waar het latwerk loopt. Een leidingzoeker of muurscanner schenkt snel klare wijn, zodat je zonder schade voor een stevige verankering in muren en plafonds kan zorgen. Zo'n leidingzoeker koop je echter niet onbezonnen. We helpen je op weg bij de keuze van je toestel.
WAAROM EEN leidingzoeker IN HUIS HALEN?
WAT IS EEN leidingzoeker?
Een wandscanner of leidingzoeker is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij zowel kleine opknapwerkjes zoals een kader of een legplank ophangen, als grotere renovatieprojecten. Denk aan een slaapkamer of hobbyruimte die je wil aanpakken, en waar veel (stevige) verankeringen in muren en plafonds aan te pas komen. Nog een handige toepassing is het blootleggen van stopcontacten die overpleisterd werden - een vaak voorkomend probleem bij renovatie.
FUNCTIES VAN EEN leidingzoeker
Het belangrijkste doel van een muurscanner is om verborgen materialen of structuren in de muur te detecteren, zodat je snel kunt bepalen waar je veilig kunt boren, spijkeren of schroeven zonder schade aan te richten. Zeker wanneer je geen of onvolledige plannen hebt van de woning, kan het een uiterst nuttige aanschaf zijn.
SCHADE VOORKOMEN
De meeste leidingzoekers zijn erop voorzien om elektrische leidingen, sanitaire leidingen en verwarmingsbuizen te detecteren. Je wil uiteraard niet met je boormachine op een stroomvoerende kabel botsen, of per ongeluk een lek boren in een wateraanvoerleiding.
Standaardmodellen kunnen zowel ferrometalen zoals ijzer, gietijzer en (roestvrij) staal als non-ferrometalen zoals koper of aluminium achter een wand detecteren. Geavanceerdere modellen kunnen bij stroomvoerende leidingen ook het voltage en/of het ampèrage van de kabel weergeven.
Voor het terugvinden van sanitaire leidingen en verwarmingsbuizen, bestaan er ook wandscanners die al dan niet watergevulde kunststof en alupex leidingen kunnen detecteren.
stevig verankeren
De meeste leidingzoekers bieden ook de mogelijkheid om houten structuren achter een muur te ontwaren. Dit is vooral handig wanneer je een fotokader, een schilderij, een legplank of een kast wil bevestigen aan een holle gipswand.
Als je door het gipskarton in het latwerk kan bevestigen, heb je een stevigere verankering dan enkel aan de gipswand zelf, tenzij je uiteraard aangepaste pluggen gebruikt die specifiek bedoeld zijn voor holle (gips)wanden. Ook dan kan je met behulp van een muurscanner achterhalen waar zich precies een holle ruimte achter de voorzetwand bevindt, door het houten of metalen latwerk te detecteren.
werken met een leidingzoeker
HOE GEBRUIK JE EEN leidingzoeker?
Het gebruik van een leidingzoeker is over het algemeen simpel: inschakelen, instellen welk materiaal je wil detecteren en ermee over de wand of het plafond bewegen tot je het te detecteren materiaal tegenkomt. Beweeg niet te snel en houd het toestel tegen het te scannen oppervlak. De scanner zal bij detectie meestal een geluidssignaal geven, en je zal kunnen aflezen op het display of en waar het materiaal achter de wand of het plafond zit.
DE leidingzoeker KALIBREREN
Het is, zeker bij een eerste gebruik, belangrijk om de leidingzoeker te kalibreren voor je hem effectief gaat gebruiken. De manier waarop dat gebeurt, kan verschillen van toestel tot toestel. Lees dus altijd eerst nauwkeurig de handleiding. Veel wandscanners hebben hiervoor een speciale kalibratieknop, waarmee een standaard nulstand wordt ingesteld of een interne zelftest wordt uitgevoerd. Afhankelijk van het apparaat kan dit enkele seconden tot een minuut duren.
Wanneer de leidingzoeker gekalibreerd is, test je hem idealiter nog eens uit op een bekend oppervlak waarvan je weet waar de leidingen of stijlen lopen. Als de scanner die accuraat detecteert, kan je ermee aan de slag waar je de scanner effectief nodig hebt.
TIP
Check voor het gebruik ook altijd eens of de batterij(en) niet opgeladen of vervangen dient te worden. Een zwakke batterij kan de nauwkeurigheid van de detectie beïnvloeden.
WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE EIGENSCHAPPEN?
Welke materialen je met een muurscanner kan detecteren, zoals eerder besproken, is uiteraard een primaire factor bij de keuze van het juiste toestel voor je klussen. Daarnaast zijn er echter nog andere (technische) specificaties en features die je niet mag overzien bij de keuze van je toestel.
NAUWKEURIGHEID
Fabrikanten van leidingzoekers geven in de handleiding de meetafwijking in mm of het nauwkeurigheidsmarge in procenten mee. Heb je een meetafwijking van 1 mm, dan kan een dieptemeting van 10 mm in werkelijkheid tussen de 9,9 en 10,1 mm liggen. Hoe lager deze waarde, hoe dichter bij de werkelijkheid.
Wanneer je de scanner over een muur beweegt, wil je uiteraard zo exact mogelijk weten hoe breed de leiding of de stijl is, waar het midden is, hoe diep die in de muur zit, waar die begint en waar die eindigt ... Bij de geavanceerdere toestellen is de nauwkeurigheidsmarge globaal gezien een stuk kleiner dan bij de goedkopere toestellen.
Meestal staat in de handleiding ook de maximale detectiediepte of het meetbereik, uitgedrukt in cm of mm. Een toestel kan een algemene detectiediepte aangeven, maar meestal verschilt dat bereik naargelang het materiaal.
Houd er ook rekening mee dat de dikte en de samenstelling van de muur of het plafond, en de gebruikte materialen een invloed hebben op de nauwkeurigheid. Kies voor werkzaamheden achter dikke muren dus zeker niet voor een scanner met een te geringe detectiediepte.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
Een leidingzoeker beschikt altijd over een display waarop je alles kan meevolgen: het gedetecteerde materiaal, hoe diep het zit, van waar tot waar het loopt. Meestal is dat tegenwoordig een verlicht leddisplay voor maximale afleesbaarheid. Daarnaast zal een wandscanner meestal ook een geluidssignaal afgeven wanneer het iets detecteert.
Wanneer je de situatie achter een volledige muur in kaart wil brengen, en je er langduriger mee moet werken, sta je best ook eens stil bij de ergonomie van het toestel dat je beoogt. Ligt het makkelijk in de hand of is er eventueel een riempje waar je je hand kan doorsteken? Heeft de scanner een soft grip? Allemaal zaken die het werken met een leidingzoeker aangenamer kunnen maken, of het nu voor een enkel gaatje boren of het scannen van een volledige muur is.