Elektrische installatie: meer en meer uitbreiden én nieuw installeren
Een goede doe-het-zelver kan zonder problemen een nieuw stopcontact steken, een schakelaar vervangen of een lichtpunt toevoegen. Belangrijk is om het juiste materiaal te vinden en de richtlijnen van het AREI te volgen. De producten die u voor doe-het-zelvers verkoopt, zijn identiek aan die voor professionals, maar met meer uitleg op de verpakking. Er bestaan ook specifieke doe-het-zelflijnen, waaronder zelfs veilige zekeringskasten waarin klanten alle onderdelen kunnen inpluggen.
Schakelmateriaal
Schakelmateriaal dient om het licht aan en uit te schakelen of om elektrische apparaten aan te sluiten op het stroomnet. Inbouwschakelmateriaal werken uw klanten discreet weg in de muur. Met opbouwschakelmateriaal voegen ze schakelaars of stopcontacten toe zonder te moeten kappen of breken. Met behulp van kabelgoten werken ze dan alles netjes af.
Of dit niet te moeilijk is?
Normaal gezien kan elke goede doe-het-zelver alle klussen om een schakelaar of stopcontact te vernieuwen of een lichtpunt toe te voegen, zelf uitvoeren. Ook het instellen van verlichtings- en schakelmateriaal is eenvoudiger vandaag, gezien dergelijk materiaal al veel met apps aangestuurd wordt. Het wordt zelfs mogelijk om hele zekeringskasten zelf te plaatsen; straks meer daarover. Zolang de klusser maar de richtlijnen van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties blijft volgen. Want die bepalingen worden ook gevolgd door de keurder.
Wel een nieuwe keuring nodig
De wetgeving is trouwens enigszins dubieus en schrijft geen duidelijke procedure voor. In wezen mag de klusser dan ook alle klussen in zijn eigen woning klaren. Alleen moet de elektrische installatie achteraf wel opnieuw gekeurd worden, om problemen in de toekomst te vermijden.
Wat klussers dan wel vaak vergeten, is het elektrisch schema of eendraadschema van de woning. De keurder heeft die beschrijving nodig op papier. Als u uw klant dat schema kan helpen opmaken, biedt u zeker een meerwaarde.
Speciale doe-het-zelflijnen
Ook vaak dezelfde producten voor DIY
Veel producten die u in de doe-het-zelfzaak aanbiedt, zijn trouwens identiek aan die voor de professional, qua functionaliteit en kwaliteit. Het gaat tenslotte om materiaal dat kritisch is voor de veiligheid. Het enige verschil zit dikwijls in de verpakking. Doe-het-zelfverpakkingen informeren dan voldoende over de werking en installatie van het product, terwijl dit voor de installateur niet nodig is.
Met minder accessoires of functionaliteiten
Andere fabrikanten produceren wel speciaal voor de doe-het-zelf. Technisch gezien voldoet dit materiaal aan alle normen, maar het gaat dan bijvoorbeeld om een basislijn met minder accessoires of om producten met minder functionaliteiten. Of het gaat om dezelfde producten, die u soms anders installeert. Zoals schakelmateriaal dat in de DIY-zaak enkel verkrijgbaar is met schroefklemmen voor de bekabeling, terwijl de professionele bouwmarkt zowel steek- als schroefklemmen verkoopt, naargelang de individuele voorkeur van de elektricien.
Al meer op maat
Fabrikanten helpen klussers ook een handje door bijvoorbeeld kabels op kortere lengtes te verkopen. Of kamgeleiders die al de geschikte maat hebben, zodat uw klant die niet meer zelf hoeft te zagen. Andere producten zoals wartels en clipsen zijn dan weer in individuele verpakkingen te koop.
Het wordt eenvoudiger om zelfstandig een hele zekeringskast te installeren
Zekeringskasten voor DIY
Nu, tot hiertoe hadden we het vooral over producten waarmee uw klant zijn elektrische installatie kan uitbreiden of vervangen. Maar de drempel wordt ook lager om makkelijk eigenhandig een hele zekeringskast te installeren. Daarvoor bestonden er al voorbedrade zekeringskasten. Maar sinds kort zijn er ook zekeringskasten op de markt waarin uw klant gewoon alle onderdelen vastklikt.
Nieuwigheden in doe-het-zelf
Zekeringskasten voor DIY
In zo'n nieuwe zekeringskasten plugt uw klant eerst de nodige verdeelmodules op DIN-rails. Daarna klikt hij de differentiëlen en automaten vast. Dat alles volkomen veilig, zonder dat de klusser nog koperen geleiders kan aanraken. Vervolgens moeten wel nog alle verbruikers worden aangesloten. Maar ook dat doen doe-het-zelvers meer en meer zelf, volgens de gesproken fabrikanten.
Opvallende kleuren en designs
Tot zover de nieuwste innovatie op de markt. Daarnaast zien we enkele trends nog verderlopen. Zoals schakelmateriaal dat niet langer subtiel weggewerkt wordt in het interieur, maar integendeel soms een echte eyecatcher wordt, waarbij de fabrikant speelt met diverse kleuren en opvallende ontwerpen.
Dimmers
Op zich is ook een dimmer natuurlijk niet nieuw. Maar dimmers worden wel meer en meer gebruikt. Zeker nu er leddimmers op de markt komen die veel voordeliger zijn in aanschaf dan de universele allesdimmers.
USB-stopcontacten
USB-stopcontacten zijn eveneens al enkele jaren beschikbaar, maar raken nu algemeen bekend bij het grote publiek. Meer nog: ze zijn tegenwoordig een van de basiszaken in de installatie. Erg handig om smartphones, tablets … mee op te laden, zonder een aparte adapter. Er bestaan trouwens ook exemplaren met twee stekkeringangen, waarop de gebruiker twee apparaten tegelijk kan aansluiten.
Smart schakelmateriaal
Dankzij 'smart' schakelmateriaal vallen verlichting en toestellen vanop afstand te besturen via de smartphone of met de stem, via voice assistants zoals Google Home en Amazon Alexa. Daarnaast kan uw klant er scènes mee programmeren, of het stroomverbruik opvolgen en optimaliseren.
Oplossingen voor buiten
Een schakelaar op het terras, in het tuinhuisje of de garage? Dan kiest uw klant het best schakelmateriaal specifiek bedoeld voor buitengebruik, dat erg tegen vochtindringing beschermt. Lange tijd bestond zo'n materiaal alleen in een grijze afwerking, maar tegenwoordig is het ook in het zwart, antraciet, wit en alu verkrijgbaar. Zo spelen de fabrikanten in op de tendensen in de moderne woningbouw.
Hoe presenteert u dit alles het beste?
Compleet aanbod
Schakelmateriaal biedt u bij voorkeur aan in de gang of het schap met elektrisch materiaal. Daarbij verkoopt u het beste een compleet assortiment, omdat de klusser alles achter de tellerkast kan (en meer en meer zal) uitbreiden. Op enkele zaken na, die vooral in nieuwbouw of industrie worden gebruikt: lege meterkasten, aansluitkabels zonder aarding, metalen kabelgoten, halogeenvrije kabels en kabelgeleiders … Ook aansluitingen voor machines hoeft u niet te hebben.
Best niet in starterskits
Op zich zou een starterspakket wel interessant kunnen zijn, omdat u de onderdelen ervan dan scherper geprijsd kunt verkopen. Maar het is moeilijk om starterspakketten samen te stellen die perfect afgestemd zijn op de situatie van klanten thuis. Dus biedt u beter alles afzonderlijk aan, zodat uw klant zelf zijn samenstelling kan vormen, met eventueel nog ruimte om later uit te breiden.
Met het nodige POS-materiaal
Het beste kiest u daarbij dan voor een uitstalling per merk. De verpakkingen van de verschillende merken maken de schapnavigatie immers gemakkelijker. Mogelijk voorziet de leverancier ook in displays met extra plaats voor de stock. Daarnaast stellen ze video's, leaflets, banners en ander POS-materiaal ter beschikking.
Met medewerking van Schneider Electric en Xenex