TIJDIGE BESTRIJDING BUXUSMOT BESTE AANPAK
Producten in de strijd tegen de rups van de buxusmot
Met de eerste lenteprik achter de rug, zal de buxusmot binnenkort ontwaken uit haar winterslaap. Uw klanten die in het bezit van een of meerdere buxusplanten zijn, zullen weldra weer schade van de rups van die exoot kunnen vaststellen. Hoog tijd dus om efficiënte bestrijdingsmiddelen aan te bieden. Een tijdige bestrijding is namelijk de beste aanpak om de rups te slim af te zijn. De klant kan daarover geïnformeerd worden dankzij een uitgebreide display in uw winkel. Daarenboven zorgt die display ervoor dat alle nodige producten – bestrijdingsmiddelen, monitorgereedschap en verzorging – samen kunnen worden verkocht.
WANNEER ALERT ZIJN?
Een preventieve bestrijding heeft eigenlijk weinig zin, het is vooral cruciaal om de buxusmot op het juiste tijdstip aan te pakken. Want in het beginstadium zijn de rupsen nog klein en richten ze nauwelijks schade aan. Er zijn drie cruciale periodes waarin de schade kan worden vastgesteld. Ten eerste is dat in april en mei, en eventueel zelfs al in maart als de temperaturen boven de 10 °C gaan. De rupsen komen dan uit hun overwinteringsplaats en beginnen zich langzaam te ontwikkelen. Na die periode verpoppen ze zich en veranderen ze in nachtvlinders.
Een tweede periode waarin de schade duidelijk zichtbaar wordt, is in de maanden juli en augustus. De motten uit de vorige ‘generatie’ van rupsen hebben tegen die periode reeds zelf rupsen geproduceerd. En in de derde periode van schade – in de maanden september en oktober – zien we een gelijkaardig verhaal.
HOE ZIET DE SCHADE ERUIT?
De prille schade van de buxusrups is bijna onzichtbaar, want de kleine rupsen die net uit het ei zijn gekomen, zitten aan de onderkant van de buxusbladeren. Van daaruit schrapen ze het bladmoes weg, waardoor het lijkt alsof de bladeren een grillig lijmpatroon hebben. Naarmate de rupsen groeien, wordt de schade steeds duidelijker, want grotere rupsen bijten ook grotere stukken uit de bladeren. Uiteindelijk blijft enkel nog het skelet van het buxusblad over.
WELKE BESTRIJDING AANBIEDEN?
Biologische en chemische bestrijdingsmiddelen
Om de buxusrups te bestrijden, zijn reeds heel wat middelen op de markt. Een biologische methode is het gebruik van aaltjes of nematoden. Die bestrijding blijkt efficiënt in een laboratorium, maar dat effect is nog niet bewezen in de tuin. Het aanbod van producten blijft daarom voorlopig beperkt.
Een tweede mogelijkheid zijn producten op basis van Spinosad, wat ook is toegelaten in de bioteelt van groenten en fruit. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat dergelijke middelen even goed werken als chemische bestrijding. Maar chemische middelen die op een vakkundige manier worden toegepast, zorgen doorgaans voor weinig milieuschade, dus in feite mogen die ook gebruikt worden. Voor particulieren hebben de meeste leveranciers producten op basis van een natuurlijke pyretrine of synthetische pyretroïde (meestal deltamethrin) in hun assortiment. De natuurlijke variant wordt bereid uit bloemhoofdjes van een tropische margrietsoort en is niet schadelijk voor vogels. De structuur van de synthetische variant is sterk verwant aan het natuurlijke product.
Wanneer er meer dan twee behandelingen per jaar nodig zijn, is het wel aangewezen om te wisselen tussen insecticiden met een verschillende werking.
Motten monitoren
Om de buxusmotplaag te kunnen monitoren, bieden de meeste leveranciers feromoonvallen aan. Die val bevat een lokstof met de geur van de vrouwelijke buxusmot, waardoor de mannelijke exemplaren gevangen kunnen worden. Wanneer uw klant vanaf eind april of begin mei feromoonvallen plaatst, komen er nog minstens twee generaties motten aan. Als hij/zij dan veel motten begint te vangen, kan daaruit worden afgeleid dat er binnen een drietal weken opnieuw een rupsengolf aankomt.
Sommige leveranciers bieden feromoonvallen aan die zowel een lokdispenser binnenin als een dispenser aan de buitenzijde van de val hebben. Door die externe dispenser krijgt de val een groter bereik, de motten zullen over een groter oppervlak gelokt worden.
Een feromoonval die een lokstof bevat die specifiek is ontwikkeld voor de buxusmot, is niet schadelijk voor kinderen, huisdieren en nuttige insecten. De capsule met lokstof werkt ongeveer twee maanden lang. Om te vermijden dat gebruikers telkens een nieuwe val zouden moeten aanschaffen, worden de capsules ook apart verkocht.
Plant verzorgen
Klanten die in het bezit van een of meerdere buxussen zijn, doen er ook goed aan om te investeren in een goede verzorging. Op die manier kunnen de planten al een weerstand opbouwen tegen eventuele ziekten en insecten. Het is uiteraard onmogelijk om schade van de buxusrups te voorkomen, maar een gezonde plant kan na schade wel gemakkelijker en/of sneller herstellen. Om daarbij een handje te helpen, bieden leveranciers allerlei meststoffen aan. Daarnaast bevat hun assortiment meestal ook een potgrond die een stevige groei van de buxusplant waarborgt.
WINKELOPSTELLING
Wanneer?
De bestrijdingsmiddelen zijn idealiter prominent aanwezig in uw assortiment tijdens de actieve periodes van de buxusrups en -mot. U doet er dus goed aan om de producten vanaf begin maart tot en met het einde van oktober aan te bieden.
Hoe?
Leveranciers voorzien meestal een speciale display, zodat alle producten tegen de buxusrups samen zouden kunnen worden uitgestald in de winkel. Daarbij is er zeker ook een mogelijkheid tot crossselling, want de producten die men nodig heeft voor de bestrijding – zoals een drukspuit – kunnen naast de eigenlijke middelen geplaatst worden.
KLANT ADVISEREN
Raad geven
Het is cruciaal dat de consument in zijn winkelpunt het juiste advies meekrijgt. Wanneer hij immers de levenscyclus van de buxusmot begrijpt, weet hij wanneer hij moet behandelen. En op die manier is de plaag relatief gemakkelijk te beheersen.
Om ervoor te zorgen dat u de correcte informatie kunt aanbieden aan uw klanten, bieden enkele leveranciers speciale opleidingen aan. Daarbij wordt meer informatie gegeven over de aanplanting van de buxus (welke potgrond, op welke plaats …), de verzorging van de plant (snoeien en begieten) en de manier waarop deze kan worden beschermd tegen allerhande plagen (dus niet enkel de buxusmot). Tijdens drukke periodes kunt u er ook voor kiezen om in de omgeving van uw display een verkoper-adviseur te voorzien.
Niet opgeven
Een belangrijke raad die u als verkoper moet meegeven aan uw klanten, is dat een aangetaste buxus zeker niet ten dode is opgeschreven. Zelfs bij planten die volledig werden afgegeten in het voorjaar en/of de zomer, ontstaan na acht weken nieuwe scheuten. Uiteraard is extra bemesting dan wel aanbevolen. Planten die meermaals afgevreten zijn en een jaar kaal hebben gestaan, zijn wel verloren, maar dan zijn er eigenlijk al drie behandelingen overgeslagen. Tijdens een droge zomer is het ook zeer belangrijk om de buxus voldoende water geven.