Waaier aan keukentools in het aanbod
Als er een categorie is die in elke huishoudwinkel thuishoort, is het wel klein keukenmateriaal. Met een ruim en divers aanbod kunt u altijd voldoen aan de behoeften van een klant. Bij het dagelijks bereiden, koken, bakken en serveren komen steeds de nodige keukentools van pas. Argus geeft u een (artistieke) niet-exhaustieve oplijsting van het keukenmateriaal dat in uw winkel over de toonbank kan gaan.
Orde in de keukentooljungle
Klein keukenmateriaal – in zijn meest ruime vorm – is zeer divers en nieuwe hulpmiddelen voor de keuken vullen nog regelmatig het aanbod aan. Om toch wat orde in de jungle van keukentools te scheppen, delen wij de oplijsting in op basis van functie. Er zijn keukentools die beschermen of meten, maar evengoed gereedschap om eten te behandelen of het helpen op te slaan. Ook het 'verdelen' van voedsel, in al zijn facetten, vormt een deel van onze onderverdeling. De opsomming van de effectieve keukentools is zo volledig mogelijk, maar met sporadische aanvullingen in de categorie is de lijst natuurlijk nooit volledig.
Beschermen
'Beschermen' klinkt als een gewichtige categorie, maar het houdt simpelweg in dat de tools onder deze benaming beschadiging voorkomen. Een slagersblok en snijplank zorgen ervoor dat je veilig kunt werken met messen (zie hoofdstuk 'verdelen'); een panonderzetter en ovenwant beschermen het oppervlak en de hand van je klant bij het hanteren van hete voorwerpen.
Meten
'Meten is weten' mag dan wel een cliché zijn, maar daarom is het – zeker in de keuken – niet minder waar. Bij culinaire creatieve bezigheden kan je zowel tijd, massa, volume als temperatuur meten. Hoelang iets moet koken kan je met een goede, oude kookwekker of met zijn hedendaagse digitale variant. Ook zijn voor het wegen met weegschalen een analoge (steeds minder voorkomend) en een digitale versie beschikbaar. Het meten van een hoeveelheid gebeurt dan weer met maatbekers en maatlepels (voor kleinere volumes). Thermometers nemen – digitaal of analoog – de temperatuur op. De vleesthermometer doet dat voor vlees; de snoepthermometer voor lekkers zoals chocolade, saus, jam en siroop.
Bevatten
De keukenbenodigdheden die voedsel kunnen bevatten, zijn de kommen en de voedselopbergers. Bij de kommen is er een variëteit, van een gewone kom (voor foodprepping) tot een mengkom en een beslagkom. Voor het bewaren van voedsel is er keuze uit bussen of plastic potjes.
Behandelen
Het behandelen van voeding kan met klein keukenmateriaal zoals tangen, openers, spatels, bedruipers, gardes, stampers en patisserietools.
Bij de tangen is er het onderscheid tussen een gewone tang en een slatang.
Onder de stampers verstaan we de vleeshamer en de pureestamper.
Bedruipers, waaronder ook de bakkwast, zijn er als pipet maar ook als vleesinjector.
De gardes zijn opgedeeld in ballongarde en vlakke garde.
De patisserietools vormen een uitgebreidere subgroep. Daaronder valt de spuitzak, deegmenger en deegrol, maar ook bakattributen zoals de koekjesvorm en de taartgewichtjes.
Ook de onderverdeling spatels kent meerdere items. Er is de schep, maar ook de specifieke visspatel. Naast de gewone spatel is er ook de gleufspatel en de rubber spatel.
Een laatste categorie binnen de behandelingstools is de openers. Daarbij hoort natuurlijk de kurkentrekker met zijn typische vorm, naast de blikopener en de flesopener.
Verdelen
Tot slot is er ook de zeer uitgebreide categorie van keukentools die helpen bij het verdelen. Raspen, persen, (ver)malers, messen, scharen, snijgerief, zeven/vergieten en opscheppers/serveergerei zijn de subcategorieën die elk op zich ook nog een reeks keukenhulpjes bevatten.
De scharen zijn onderverdeeld in keukenscharen en gevogeltescharen. Deze laatste is een sterkere variant die ook botten kan knippen.
Bij de messen is er een ruime keuze aan tools met een specifieke taak. Zo zijn er de kaasmessen die ofwel geschikt zijn voor de zachte kazen, ofwel voor de harde kazen. De vleesmessen zijn onderverdeeld in hakmessen, uitbeenmessen en snijmessen. Meer generiek zijn er de broodmessen, santoku's (Japanse alleskunner met kort lemmet), koksmessen, schilmessen en mezzaluna of wiegemes (halvemaanvormig mes met 2 handvaten voor kruiden, kaas of noten). Meer specifiek zijn er ook nog oestermessen en vismessen.
Tussen de persen staan een aantal specifieke persen zoals de lookpers, de citruspers en zelfs de notenkraker. In die categorie zijn er ook meer multifunctionele tools, zoals de voedselmolen, de pastamolen en de aardappelrasp.
Onder de categorie raspen vinden we de dunschiller (schilrasp), de gemberrasp en de nootmuskaatrasp. Er zijn ook roterende raspen, doosraspen en fijnraspen.
De aanverwante categorie van de (ver)malers heeft een molen voor algemeen gebruik, naast een kruidenmolen, een vijzel (met stamper) en een specifieke pepermolen.
De lepels en het serveergerief vormen ook een uitgebreide onderverdeling. De traditionele pollepel mag er natuurlijk niet ontbreken, net als de houten lepel en de serveerlepel. Ook een serveervork maakt deel uit van deze verzameling, maar eveneens een taartschep, spaghettilepel, meloenbolschep, schuimspaan en ijslepel.
De categorie zeven en vergieten valt natuurlijk uiteen in die twee soorten. Bij de strikte onderverdeling binnen zeven gaat het om een gewone zeef, een trommelzeef en een suikerstrooier. Onder de vergieten bevinden zich het gewoon vergiet, maar ook de vergietlepel, de passeerzeef (chinois), de spider, de vetafscheider, de handzeef en zelfs de slazwierder.
De laatste subcategorie van de keukentools betreft het snijgereedschap. Speciale vermelding daarbij verdient het snijwiel, zoals het deegwiel en het pizzawiel. In de ruime verzameling bevindt zich dan weer een kaassnijder (voor plakjes), eiersnijder, mandoline, kaasschaaf en fruitverdeler.
PRESENTATIE IN DE WINKEL
Kleinere producten, zoals heel veel keukentools, komen heel vaak in een display of op een clipstrip. Zo kunt u de producten in de kijker zetten voor de shoppende klant zonder daar zelf al te veel moeite voor te moeten doen. In een blisterverpakking als hangpresentatie wordt bovendien meteen een duidelijk overzicht geboden. Een artikel in een display presenteert ook mooi aan de kassa en stimuleert de impulsaankopen. Setjes die in de aanbieding staan en mooi verpakt zijn, werken altijd goed. Vergeet ook second placement niet, waarbij je eenvoudig de link legt met koken, kooktoestellen en het bijhorende keukenmateriaal. Een thematische aanpak informeert de klant ook meteen welke keukentools hij of zij wel zou kunnen gebruiken om de klus te klaren.
Sowieso zijn veel leveranciers hulpvaardig bij het verkopen van keukentools. Dat gaat van het inrichten van het schap tot folders om de producten te promoten.
Basisaanbod met seizoensaanvulling
Welk aanbod u in de winkel uiteindelijk ter beschikking stelt, bepaalt u natuurlijk steeds zelf. Het wordt echter wel aangeraden om steeds een basisassortiment te houden. Daaronder horen zaken als soeplepels, spatels, dunschillers, messen, openers, snijplanken en mengkommen. Afhankelijk van regio en cliënteel kan dit basisaanbod natuurlijk aangevuld worden, afgestemd op de specifieke noden. Aanvulling met andere keukentools naar gelang de seizoenen, is ook een goed idee. Verse groenten en fruit in de lente/zomer vragen om meer schilmessen en fruitverdelers; ovenaccessoires zijn dan vooral weer een waardevolle aanvulling in de winter.
Met medewerking van Berghoff, Brabantia, Interhal en Livwise