Tips & tricks voor een huisdierproof huis
Wie een huisdier heeft, wil het beestje gelukkig houden zodat het niet te veel kattenkwaad uitsteekt. Bovendien wordt een proper huishouden nét dat tikkeltje moeilijker met één of meerdere viervoeters over de vloer. Met enkele kleine aanpassingen kan je je woning echter veilig én plezant houden voor je huisdieren. Dat die aanpassingen het schoonmaken ook vergemakkelijken, is mooi meegenomen.
Meubilair
Katten of honden maken, net als mensen, echt deel uit van het gezin. Daarom is het goed om je woning ook aan hen aan te passen. In eerste instantie kan je al eens stilstaan bij je meubilair. In welke mate is dat bestand tegen nagels en tanden?
geschikte materialen
Zetels uit geweven stof, fluweel of suède zullen sneller verslijten in de buurt van een huisdier. Betere opties zijn leder, linnen, of synthetische materialen waarvan de vezels zo min mogelijk zichtbaar zijn. Als de stof gemakkelijk af te wassen is, zoals het geval is bij leder, is dat een meegenomen bonus. Je zou natuurlijk ook een zetelhoes kunnen uitzoeken die je gemakkelijk kan afnemen en vervangen.
preventie
Verder is verhinderen de boodschap; verhinderen dat de hond de zetel vuilmaakt door er bijvoorbeeld een deken op te leggen, of dat de kat hem kapot krabt door voldoende andere krabmogelijkheden in huis te voorzien.
Opgepast: katten moeten zich bij het krabben volledig kunnen uitstrekken. Een krabplank alleen is dus niet voldoende. Zorg liever voor een langere kattenkrabpaal.
EIGEN SPULLETJES
Een andere manier om ervoor te zorgen dat je huisdieren jouw meubels met rust laten, is door ze hun eigen spulletjes te geven.
Honden
Honden hebben een plekje nodig in huis waar ze met rust gelaten worden en even kunnen ontsnappen aan een teveel aan prikkels (kinderen, bezoek, onweer, vuurwerk ...). Voorzie een knus hoekje met een mand, een slaaphokje of een bench.
TIP
Gebruik de bench of de slaapplek van je hond nooit als straf. Het is de bedoeling dat ze hun holletje beschouwen als een fijne, rustige zone waar ze met rust gelaten worden.
Voor een time-out gebruik je beter een andere plek.
Het is ook nooit de bedoeling een hond urenlang in een bench op te sluiten.
katten
Katten zijn territoriale dieren die belang hechten aan bezit en bronnen. Op plaatsen in je woning waar veel overzicht is op de rest van het huis, voorzie je best een plekje voor je kat. Een uitkijkpost als het ware. Dat kan met een krabmeubel, maar ook door beklimbare elementen aan de muur te bevestigen.
Veel katten zitten graag hoog én het is tevens een goede manier om bijvoorbeeld niet té dicht bij andere huisdieren te moeten komen. Schilder je zo'n wandplanken of -kastjes trouwens in het kleur van je muur, dan vallen ze bijna niet op. Of doe net het omgekeerde en maak een statement.
Een loungeplekje aan het raam is overigens ook een goed idee, voorbijgangers en diertjes in de tuin zorgen voor entertainment.
Katten kunnen probleemgedrag vertonen als ze niet voldoende bronnen ter beschikking hebben. Zorg ervoor dat je - zeker met meerdere katten in huis - op verschillende plaatsen water, voeding en kattenbakken aanbiedt.
TIP
Voorzie voldoende kattenbakken om ongelukjes in huis te voorkomen. Reken het aantal katten in de woning + 1.
KNAAGDIEREN en vogels
Hoewel deze dieren heel erg kunnen genieten van speeltijd los in huis, verblijven ze meestal in een kooi. Zorg er dus voor dat die zeker groot genoeg is. Je kan tegenwoordig allerlei stijlen kiezen die mooi passen in je interieur of net een blikvanger vormen.
Geef knaagdieren voldoende speelgoed en verrijking zodat ze zich niet vervelen en denk aan kwalitatieve bodembedekking en een waaier aan nestmateriaal.
Ook vogels hebben verrijking nodig zodat ze zich niet vervelen. Voorzie voldoende zitstokken in de kooi en wees creatief met denk- en voedselpuzzels.
Reptielen en vissen
Aquaria of terraria kunnen een prachtige eyecatcher zijn in je woning. Als je er dieren in huisvest, moet je uiteraard rekening houden met hun noden. Niet enkel de look is belangrijk, maar ook temperatuur, luchtvochtigheid, bodembedekking en beplanting of zoutgehalte in het water, watertemperatuur, zuurstofgehalte, etc.
TIP
De nood aan rustige, stille plekjes heeft soms als gevolg dat een klein huisdier – of het nu om een kat, konijn, fret of kleine hond gaat – zich in verscholen hoekjes of gaten zou durven te wurmen, waar je hen zelf niet meer uit krijgt. Ga dus tijdig op zoek naar mogelijke verstopplekjes en maak die ontoegankelijk.
vloeren vs huisdieren
Een tapijtvloer of houten vloer is geen ideale keuze als je huisdieren hebt. Tegels zijn dat wel; stevig, en gemakkelijk te reinigen met een dweil. Vinyl, LVT-vloeren en vochtbestendig laminaat kunnen ook een optie zijn. Zo dringt vuiligheid niet te snel in de vloer en heb je voldoende tijd om op te ruimen na het wandelen, na etenstijd of na een sanitair accidentje. Want zeker als je een puppy of een oudere hond of kat in huis hebt, is zoiets niet uitgesloten.
VLOERKLEDEN
Nog iets anders om bij stil te staan zijn vloerkleden. Huisdieren verliezen haar en kunnen stof of vuildeeltjes van buiten het huis meenemen naar binnen. Die blijven dan in het vloerkleed hangen. Heb je een geweven vloerkleed of één met veel reliëfdetails, dan blijven haartjes en vuildeeltjes sneller tussen de naden steken en valt het vloerkleed moeilijk te stofzuigen.
Een hoogpolig tapijt is ook niet ideaal. Alhoewel het misschien langer proper lijkt, blijven vuilstukjes onzichtbaar op de bodem liggen en veroorzaken ze mettertijd geurtjes. Bovendien proberen sommige huisdieren er soms in te graven en kunnen ze zo de vezels lostrekken. Een laagpolig vloerkleed met zo min mogelijk zichtbare vezels is de beste optie.
veiligheidsmaatregelen
Veel veiligheidsvoorschriften die gelden voor kleine kinderen, zijn ook van toepassing op huisdieren. Denk maar aan elektriciteitskabels. Zowel kinderen als huisdieren durven hieraan te prutsen. Leg ze daarom zoveel mogelijk uit het zicht, of werk de kabels weg met een kabelgootje.
Ga er niet vanuit dat je huisdier een deur of kast niet openkrijgt. Zowel honden als katten slagen er na wat oefening soms tóch in om bijvoorbeeld in de koelkast of ladekast te snuffelen of om deuren te openen en zo afgesloten terrein te verkennen.
Net zoals bij kleine kinderen geldt ook hier; veranker waar nodig meubels in de muur (denk maar aan kleinere ladekasten die zouden kunnen omvallen), sluit kamers die niet betreden mogen worden af, of – als je huisdier een meesterinbreker blijkt – zorg voor extra beveiliging van kastdeuren door kinderslotjes te installeren.
giftige producten
Houd de bril van het toilet naar beneden. Niet alleen omdat je hond of kat er niet van zou drinken, maar ook omdat eventuele reinigingsproducten of zeep die zich in het toilet bevinden, gevaarlijk kunnen zijn. Bewaar de verpakkingen van reinigingsmiddelen of andere gevaarlijke producten zoals ongediertebestrijders ergens waar geen enkel huisdier erbij kan.
Ook sommige voedingswaren kunnen giftig zijn, zoals chocolade, druiven, rozijnen, macadamianoten etc. Zet ze daarom buiten bereik van je viervoeters. Maar ook de voederbrokken, waar wél van gegeten mag worden, bewaar je het best in hermetisch afgesloten voedselcontainers. Dat is vooral van belang als je het voedsel in een tuinhuis of kelder bewaart, waar ongedierte anders vrij spel kan hebben.
Mag je hond in bepaalde delen van het huis niet komen, dan kan je de toegang verhinderen door middel van een kinderhekje.
TIP
Ben je van plan om thuis een bewegingsmelder te installeren? Kies er dan zeker één die bewegingen van huisdieren niet detecteert, om te vermijden dat je systeem om de haverklap een alarmmelding stuurt.
Plantenliefhebbers checken het best ook eens of er geen giftige soorten in of rondom het huis staan. Voorbeelden van giftige soorten zijn tulpen, aloë vera, lelies en kamerpalmen. Een langere lijst kan je terugvinden op de website. Aangezien katten wel de neiging hebben om van planten te eten omdat bepaalde grassen deel uitmaken van hun natuurlijk dieet, plaats je het best kattengras.
in de tuin
Werk je veel in de tuin, pas dan op met meststoffen! Giftige varianten zijn cacaodoppen, restanten van vleesmaaltijden en restanten van vismaaltijden. Gebruik je deze toch, zorg er dan voor dat je huisdier niet bij de bemesting kan. Wel oké zijn gewone meststof, zeewier en compost.
In feite is het sowieso een goed idee om je moestuin af te bakenen, bijvoorbeeld door middel van kippengaas. Zo kunnen honden niet bij je planten en al zeker niet bij de meststoffen. Hetzelfde geldt voor je kippen- of konijnenren; voorkomen is beter dan genezen, dus plaats een goede omheining zodat je hond niet bij de kippen kan.
Aansluitend daarbij is een omheining rond je tuin ook geen overbodige luxe, zeker als je in de buurt van een grote baan woont of als je hond graag op zijn eentje de buurt verkent. Maak de omheining hoog genoeg, want een enthousiaste hond kan er anders misschien toch nét over.
Naast je woonperceel baken je het best ook een eventuele vijver af. Een kleine hond of puppy kan dan wel zwemmen, maar ongelukken gebeuren, zeker als de rand van de vijver hoog ligt.
gazon
Even stilstaan bij het gazon nu. Wie een hond of kat heeft, weet maar al te goed dat die in staat zijn het op korte tijd te vernielen. De oplossing? Zaai stevig gras, zoals speelgras, dat moeilijker losgetrokken wordt. Een andere oplossing om ervoor te zorgen dat honden zo weinig mogelijk van je tuin vernielen, is om grind- of klinkerpaden aan te leggen. Of je zou ook een speelperk kunnen afbakenen, waar je zijn favo speeltjes legt en waar de hond naar hartenlust mag graven.
beschutting
Wanneer je huisdier buiten vertoeft, is het belangrijk dat het droge plekjes met schaduw kan opzoeken. Zorg dus voor voldoende beschutting.
Zeker voor dieren als konijnen, is verkoeling heel belangrijk!
POORTEN EN BALKONS
Ga bij het uitzoeken van een elektrische garagepoort na of er een veiligheid ingebouwd zit. Die is niet alleen voor kinderen, maar ook voor huisdieren een must. Als je huisdier zich toevallig onder de poort zou bevinden wanneer die zich sluit, dan zal de poort automatisch weer opengaan.
Een balkon beveiligen doe je in eerste instantie door geen tafels of stoelen te laten staan waar een hond op kan kruipen. Je kan ook een klauwbestendig net spannen tegen de balustrade. Daarmee verhinder je dat een kat of hond zijn kop door de spijlen steekt. Voor katten bestaan er ook netten die een volledig balkon afsluiten, zodat je kat bijvoorbeeld niet naar beneden kan springen vanaf de rand van de balustrade, of het dak niet op klimt. Nóg beter is om je kat van een catio te voorzien. Dat is eigenlijk een afgesloten ren, maar dan voor katten.
Huisdieren vragen, zo kan je wel merken, om heel wat aanpassingen in of rond je woning en vaak ook in je levensstijl. Ga dus niet onbezonnen te werk en denk goed na voor je een huisdier overweegt. Doe je research. Door goed in hun comfort en veiligheid te voorzien, gaan zowel jij als je huisdieren samen een mooie tijd tegemoet.