Slow juicer, sapcentrifuge of toch blender?
Stabiele vraag naar toestellen om zelf sapjes te maken door focus op gezonde voeding
Ondanks dat we ons de afgelopen jaren veel bewuster geworden zijn van het belang van gezonde voeding, blijft het voor veel mensen moeilijk om voldoende groenten en fruit binnen te krijgen. Zelf sap maken met een blender of een juicer kan helpen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit te komen. Heerlijke smoothies en verfrissende sapjes maken, kan op verschillende manieren: met een sapcentrifuge, een citruspers, een slow juicer of een blender. Elk toestel heeft een specifieke werking en voordelen. Als u nagaat wat uw klant precies wil maken en hoeveel budget er is, kunt u makkelijk het juiste product aanbevelen, met een tevreden klant als gevolg.
MARKTSITUATIE
De verkoop van juicers en blenders was de afgelopen jaren vrij stabiel. De sapjesmakers gaan het hele jaar door vlot over de toonbank, met een lichte stijging bij het begin van de lente omdat mensen fit en slank de zomer willen ingaan. Gezonde sapjes kunnen hierbij helpen. Ook in de eindejaarsperiode is er vaak een (korte) piek in de verkoop. Dit kunnen we verklaren door de goede voornemens die velen maken om in het nieuwe jaar gezonder te eten, met meer groenten en fruit. Zorg dat u bij de start van het voorjaar en rond het eindejaar over een ruim assortiment beschikt.
Focus op enkele instapmodellen en toestellen tot de gemiddelde prijsklasse (maximum € 250 à 300). Wil een klant een specifiek of duurder apparaat dat u niet in voorraad heeft, dan kunt u rekenen op een snelle levering van de fabrikanten. Bij een juicer horen standaard een aantal toebehoren (spatel, extra filters en raspen, kannen, zeven, reinigingsborstel …). Het is dus niet nodig om extra accessoires aan te bieden.
SEEING IS BELIEVING
Klanten willen de toestellen zien en aanraken: hou hiermee rekening bij de presentatie in uw zaak. Voorzie displays of flyers met uitleg, en zorg dat u op de hoogte bent over de werking en de voordelen van elk toestel. Tegenwoordig kan men makkelijk een juicer of blender online kopen; mensen die hiervoor tot bij u komen, doen dit doorgaans voor extra advies en informatie.
"Zorg dat u op de hoogte bent over de werking en de voordelen van elk toestel"
De producten lenen zich overigens perfect voor presentaties. U kunt een demonstratie organiseren om te tonen hoe men een gezond sapje maakt. Laat klanten proeven, het toestel bedienen en het gemak ervaren zodat ze sneller tot een aankoop overgaan.
SAPCENTRIFUGE: SNEL EN EENVOUDIG
Wie snel en eenvoudig fijn sap wil maken, kiest het best voor een sapcentrifuge.
Voordelen
- Een sapcentrifuge draait op hoge snelheid (20.000 toeren per minuut). In korte tijd kan veel sap worden bereid, ideaal voor bijvoorbeeld gezinnen.
- Geschikt voor veel soorten groenten en fruit. Het is aan te raden om ze eerst te schillen.
- Grote vulopening waar bijvoorbeeld volledige appels in passen.
- Interessante prijs, goedkoper dan een slow juicer.
- Makkelijk schoon te maken.
Nadelen
- Doordat sapcentrifuges op hoge snelheid draaien, komt er zuurstof in het sap terecht. Hierdoor treedt er oxidatie op, wordt het sap snel bruin en krijgt het een schuimlaag.
- Door het hoge toerental komt er hitte vrij, wat tot vitamineverlies leidt.
- Een sapcentrifuge is vaak luidruchtig.
Trends
Sapcentrifuges krijgen een steeds hoger vermogen en toerental. Ook de vulopening wordt groter om het de gebruiker extra makkelijk te maken. De behuizing is vaak uit rvs gemaakt. Dit is makkelijk te reinigen én oogt luxueus, wat niet onbelangrijk is aangezien velen hun sapcentrifuge een vaste plaats op het aanrecht geven. Daarom ziet men sapcentrifuges zelden in felle kleuren. De look is sober en neutraal (wit, grijs en zwart).
SLOW JUICER: ULTRAGEZOND
Wie de gezondste en lekkerste sapjes wil maken, schaft zich het best een slow juicer aan. Het apparaat is duurder in aankoop, maar dat gaat gepaard met een aantal voordelen.
Voordelen
- Geschikt voor alle soorten groenten en fruit. Voorsnijden hoeft niet en pitten/schillen kunnen mee. Ook harde ingrediënten kunnen erin, bijvoorbeeld tarwegras, boerenkool, bevroren vruchten … Die zijn populair bij mensen die bezig zijn met gezonde voeding. Het pulp wordt gescheiden. Zo krijg je de helderste sapjes.
- Draait langzaam (gemiddeld 70 toeren per minuut), waardoor er geen verhitting en oxidatie optreden. Zo blijven de vitamines en mineralen beter bewaard en is het sap langer houdbaar zonder dat het bruin wordt.
- Doordat een slow juicer langzaam draait, is hij stil in gebruik.
Nadelen
- Een slow juicer is doorgaans duurder dan een sapcentrifuge.
- Sap maken met een slow juicer is tijdrovender dan in een sapcentrifuge door de trage snelheid. Daartegenover staat dat het sap langer houdbaar is.
- Het reinigen van een slow juicer neemt veel tijd in beslag.
Trends
Net als bij sapcentrifuges wordt de vulopening van slow juicers groter voor extra gebruiksgemak. Een slow juicer kan worden gebruikt om ijs van bevroren vruchten mee te maken. Zeer krachtige toestellen kunnen olie en melk trekken uit noten en zaden. Hierdoor zijn ze populair bij mensen met een voedselallergie, bijvoorbeeld lactose-intolerantie. Er bestaan intussen ook specifieke toestellen om zelf plantaardige melk te maken.
CITRUSPERS: EYECATCHER VOOR SPECIFIEK GEBRUIK
Een citruspers is ideaal voor wie graag vers appelsien-, citroen-, pompelmoes- of limoensap maakt. De toestellen zijn zo ontworpen dat ze sap kunnen onttrekken aan citrusvruchten in alle maten. Ze zijn ook geschikt voor granaatappels.
Voordelen
- Krachtige motor kan citrusvruchten en granaatappels van elke grootte volledig uitpersen.
- Er is doorgaans keuze tussen persen op eigen kracht of gebruikmaken van de hefboom om automatisch te persen.
- Veel toestellen zijn aan de voet voorzien van een schaaltje. Dit zorgt ervoor dat het sap, dat bijtend en zuur is en dus vlekken kan maken, niet op het aanrecht valt.
- Makkelijker te reinigen en op te bergen dan een sapcentrifuge of slow juicer.
Nadelen
Enkel geschikt voor citrusvruchten en granaatappels.
Trends
De ene heeft graag sap met pulp, een ander verkiest zonder. Veel citruspersen bieden daarom de mogelijkheid om met én zonder pulp te persen. Zo is er voor elk wat wils. De meeste toestellen hebben een strak en modern design: een eyecatcher op het aanrecht.
BLENDER: MAKKELIJK MAAR BEPERKT
Het meest toegankelijke en betaalbare toestel onder de sapjesmakers is en blijft een blender. Dit mag zeker niet ontbreken in uw winkel. Het is belangrijk dat u te weten komt wat de klant precies wil maken, want sap juicen is niet hetzelfde als blenden. Met een sapcentrifuge of slow juicer haal je sap uit groenten en fruit door de vezels en de pulp van het sap te scheiden. Het resultaat is helder sap. Een blender is ideaal voor dikke smoothies, soepen, sauzen (bv. mayonaise) en pasta’s (bv. notenpasta), en kan ook gebruikt worden om ijs te crushen.
Voordelen
Makkelijk in gebruik: enkel de ingrediënten in de kan stoppen en starten maar!
Snel: de meeste blenders hebben verschillende standen, zodat de gebruiker makkelijk kan schakelen tussen langzaam en snel blenden.
Vezels worden niet uit de ingrediënten gefilterd, wat gunstig is voor de werking van de darmen. Anderzijds is dit niet ideaal voor mensen met gevoelige darmen: zij zijn beter af met een juicer (enkel sap, geen vezels).
Eenvoudig om af te wassen. Bij de meeste blenders kunnen de messen eraf worden gehaald om te reinigen. Veel blenders zijn gemaakt van sterk, BPA-vrij plastic, wat in de vaatwas kan (in tegenstelling tot glazen exemplaren).
Interessante prijs, goedkoper dan juicers en sapcentrifuges.
Nadelen
Beperking: te harde ingrediënten kunnen niet in de blender. Je moet sowieso vloeistof toevoegen en het resultaat is geen fijn sap maar een dikke shake.
Oxidatie: er komt zuurstof in het sap, waardoor vitamines verloren gaan. Het is aan te raden om zo kort mogelijk te blenden voor een optimaal behoud van vitamines.
Trends
Blenders zijn vaak grote apparaten en daardoor lastig op te bergen. Vandaar dat miniblenders in trek zijn: compacter maar met hetzelfde vermogen (soms hoger). Velen kiezen voor een ‘blender on the go’, waarvan de kan meegenomen kan worden als drinkbeker (bijvoorbeeld naar het werk). In tegenstelling tot juicers en sapcentrifuges zijn blenders vaak verkrijgbaar in frisse, trendy kleurtjes. Goed voor wie houdt van wat pit en schwung in de keuken!
Met medewerking van De’Longhi, IT&M Passion For Food, Smeg en Solis.