TuinmachinesPremium

Uitfasering van tweetakt voor openbaar groen

Waar staan we vandaag?

Makita accu grasmaaier
Voor veel machines is het accu-alternatief ondertussen zeker genoeg geëvolueerd (Makita)

In 2019 had de Vlaamse regering een ambitieus plan: tweetakttoestellen uitfaseren voor het onderhoud van openbaar groen. De redenen? Te luidruchtig, schadelijk en bovenal: vervuilend. Dit plan zorgde voor vele vragen bij groenbedrijven, zoals de beschikbaarheid van volwaardige alternatieven. Vijf jaar later is de maatregel nog niet getroffen, maar wel opgestart. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft al het nodige vooronderzoek gedaan. Waar staan we vandaag? En wat volgt er?

Voor- en nadelen

Een tweetaktmotor weegt dan ook minder dan viertaktmotoren
Tweetakttoestellen zijn vervuilend, luidruchtig en schadelijk voor groenwerkers, waardoor het uitkijken is naar alternatieven (Gardena)

Ongetwijfeld gebruikt ook u als groendienst vooral draagbare toestellen met een tweetaktmotor (op benzine), zoals bladblazers, haagscharen, snoeischaren en motorkettingzagen. Een tweetaktmotor weegt vaak minder dan viertaktmotoren. Bovendien vereisen tweetaktmotoren minder onderhoud en kunt u ze in alle standen gebruiken, zelfs ondersteboven. Maar er zijn ook 'maren'.

Bijzonder vervuilend

"Om te beginnen, is het brandstofverbruik bij tweetaktmotoren hoger. Bovendien zijn tweetakttoestellen jammer genoeg ook vervuilend, luidruchtig en schadelijk voor uzelf als de groenwerker", legt Katrien Smet uit, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij. De toestellen werken namelijk meestal op een mengsel van benzine en olie, waarbij ze vervuilende stoffen uitstoten (vooral CO en koolwaterstoffen of KWS). Daarnaast stoten ze ook fijnstof (PM) uit.

In 2021 was liefst 89% van de CO-uitstoot én 92% van de NMVOS-uitstoot door de groenvoorziening in Vlaanderen afkomstig van tweetaktmotoren. Ook de uitstoot van fijnstof is hoger bij tweetakt- dan bij viertaktmotoren. Liefst 99% van de uitstoot van PM2,5 (stofdeeltjes kleiner dan 2,5 µm) door machines voor groenvoorziening op benzine is afkomstig van tweetakttoestellen. In totaal draagt tweetakt voor 27% bij aan de uitstoot van PM2,5 door groenvoorziening.

DUS ACTIE, OF TOCH NIET?

Om de vervuilende uitstoot tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren, kondigde de Vlaamse regering in 2019 aan tweetakttoestellen te willen uitfaseren voor het onderhoud van openbaar groen. Zo stond het letterlijk te lezen in het Vlaamse regeerakkoord 2019-2024. Maar vandaag zijn we 2024 en is de uitfasering nog niet opgestart. Waarom?

"Ten eerste moest al het voorbereidend werk op administratief niveau nog starten", geeft Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij aan, die de uitfasering als project trekt.

Tabel tweetakt nl
Bon: Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)

"Bovendien gaf de overheid prioriteit aan andere sectoren. Enerzijds is het wegverkeer de grootste bron van NOx (stikstofoxiden)-uitstoot. Op korte termijn komt het er vooral op aan de NO2-jaargrenswaarde niet te overschrijden. Anderzijds worden er maatregelen uitgewerkt rond houtverbranding, wat de belangrijkste bron voor fijnstof is. Dat betekent evenwel niet dat het geen zin heeft om ook de uitstoot van tweetakt te verminderen, omdat de sector van de groenvoorziening echt wel een rol speelt."

Verandering in de maak?

Ook het eerste voortgangsrapport van het Vlaamse Luchtbeleidsplan 2030 uit 2021 vermeldde dat de maatregel nog niet was opgestart (sic). Twee jaar later, in 2023, verschijnt er opnieuw een voortgangsrapport. Deze keer is de VMM wel gestart met de uitvoering van de maatregel.

Eurogarden bladblazer accu zero-emissie
Sommige fabrikanten bieden een accupack als oplossing, die u op de rug draagt of rechtstreeks op het toestel aansluit (Eurogarden)
Gardena machine tweetakt
Gardena heeft tweetakt al volledig uitgefaseerd (Gardena)
1/2

IS ELEKTRIFICATIE WEL HAALBAAR?

Maar is het accutuingereedschap wel ver genoeg ontwikkeld om het professioneel te kunnen inzetten? Volgens meerdere producenten alvast wel, op zijn minst deels. Gardena heeft tweetakt al volledig uitgefaseerd. Ook volgens Eurogarden volstaan vrijwel alle alternatieven. Onder meer Gardena en Bosch werken samen in de 18V P4A Alliance, om tot één batterij voor meer dan honderd gereedschappen te komen.

Zeker voor bepaalde werkzaamheden ...

Volgens Makita is het accu-alternatief voor veel machines zoals heggenscharen, bosmaaiers en tophandle-kettingzagen zeker genoeg geëvolueerd om er als groendienst doeltreffend mee te kunnen werken. Voor sommige andere toestellen zoals bladblazers en grasmaaiers staat het vermogen op punt, maar kan de autonomie nog een struikelblok vormen, hoewel de capaciteit van de beschikbare accu’s al erg toegenomen is. Sommige fabrikanten bieden een accupack als oplossing, die u op de rug draagt of rechtstreeks op het toestel aansluit.

"Ook uit ons vooronderzoek blijkt dat een groot deel van het accugereedschap ondertussen genoeg ontwikkeld is om professioneel in te zetten", gaat Smet verder. "Het is in de praktijk dus mogelijk om over te schakelen naar elektrisch aangedreven machines zonder snoer, bijvoorbeeld elektrische bosmaaiers, haagscharen, bladblazers en kettingzagen."

Makita foto tweetaktuitfasering
Volgens Makita is het accu-alternatief voor veel machines zeker genoeg geëvolueerd om er als groendienst doeltreffend mee te kunnen werken (Makita)

... maar nog niet voor al het zware werk

Voor bepaalde machines, zoals zwaardere kettingzagen om dikkere bomen te vellen, staan we volgens Makita aan het begin van de transitie. Het probleem is dat een accuversie van zo’n grote kettingzaag meer weegt dan een model met een verbrandingsmotor, terwijl het gewicht net zo laag mogelijk moet zijn. Daarom verkiezen professionals voor deze toepassingen vaak nog een model met verbrandingsmotor, maar dan wel het best op alkylaatbenzine.

Volgens Eurogarden is alkylaatbrandstof in de nabije toekomst mogelijk de oplossing voor veel ondernemingen die de investering naar zero emissie via aankopen van accumachines een grote stap vinden. "Zero emissie slaat hier wel enkel op het compenseren van CO2. Het gebruik van alkylaatbrandstof stoot nog altijd schadelijke stoffen uit", aldus Smet.

"De bedoeling is om, waar mogelijk, over te stappen naar emissievrije machines"

"Vooral de zwaardere werken gebeuren inderdaad het best nog met tweetakt- of dieselmotoren", gaat de woordvoerster verder. Dus het hakselen van takken of bomen bij snoeiwerken (met een dieselhakselaar) en het maaien van gras met zit- of duwmaaiers. "De elektrische varianten zijn volgens ons nog niet goed genoeg om extensief gras te maaien. U kunt er nog geen volledige dag mee maaien."

Alkylaatbrandstof Eurogarden
Voor wie de overstap naar accumachines te groot vindt, is alkylaatbrandstof een goed alternatief (Eurogarden)

Dit is iets waar Eurogarden graag op reageert. Zij hebben vorig jaar zitmaaiers op accu geïntroduceerd met een autonomie tot 85.000 m² op één acculading. Daarmee kan u volgens de fabrikant wel makkelijk een volledige dag maaien.

Pleidooi voor redelijkheid

De beroepsfederatie Fedagrim pleit voor een redelijkheidsbeginsel. "Het gebruik van tweetakt moet kunnen wanneer batterijtechnologie niet toelaat om efficiënt tot een gelijkwaardig resultaat te komen. Na de coronacrisis blijven de aanvoerlijnen ook voor accumachines zeer precair (iets wat niet meer klopt volgens Eurogarden, red.). Als alle Vlaamse gemeenten met hun machinepark gedwongen zouden moeten overschakelen, zou dit voor een prijsopstoot zorgen door de hoge vraag. Bovendien kunnen andere professionals dan minder batterijmachines kopen", klinkt het.

WAT ZIT ER DAN AAN TE KOMEN?

"De bedoeling is vooral om, waar mogelijk, over te stappen naar emissievrije – en geluidsarme – machines", licht Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij toe. Merk op dat Europa hier ook steeds vaker op aanstuurt door al decennialang strengere normen voor de uitstoot op te leggen. "Maar concreet zicht op de verdere timing voor dit dossier hebben we nog niet." 

Met medewerking van Eurogarden, Fedagrim, Gardena, Makita en de Vlaamse Milieumaatschappij

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Meer weten over

Vier 40 jaar Aquaplan met ons!Krijg een GRATIS emmer bij aankoop van een Aquaplan productMeer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Groendienst antwerpen: pioniers in stedelijke vergroening

In het levendige hart van antwerpen werkt een dynamische groendienst onvermoeibaar aan het beheer en de ontwikkeling van groene ruimtes in de stad. als integraal onderdeel van stadsbeheer, met meer dan 2000 toegewijde medewerkers, ...

“er is helemaal geen energieprobleem”

Een echt verbod is er nog niet, maar het staat alvast in het vlaams regeer­akkoord: weg met bladblazers op tweetakt voor steden en gemeenten. een goede zaak, vindt mark pecqueur (docent autotechnologie aan de thomas more hogeschool). “bladblazers op tweetakt maken lawaai, stinken en zijn erg on­gezond voor de gebruiker. soms gaat wel tien procent van de brandstof on­verbrand naar buiten. elektrische toestellen zijn de toekomst. ze zijn eigenlijk goedkoper, want de brandstofkost valt weg.”

Welke gevolgen heeft de elektrificatie van het wagenpark voor uw business?

2020 zal om verschillende redenen de geschiedenis ingaan. een ervan is de elektrificatie van het belgische wagenpark. ons land lijkt namelijk definitief de stap gezet te hebben in die richting. wat zal de impact van die elektrificatie zijn?

Overschakelen op groen gas: wat, waar, waarom en hoe?

België heeft zich voorgenomen om tegen 2030 een daling van 35 % in de uitstoot van broeikasgassen te noteren voor niet-industriële sectoren. zonne- en windenergie alleen zullen daarvoor niet volstaan. er gaan dan ook heel wat stemmen op om ook groen gas als valabel alternatief in de energiemix mee te nemen. dat zou het potentieel hebben om meer dan 80 % van de beoogde co2-uitstoot te realiseren. bovendien vergt het geen aanpassingen aan het net, noch aan de sanitaire toestellen in huis. het beschikt immers over dezelfde eigenschappen als aardgas.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine