GewasbeschermingsmiddelenPremium

Het groene dilemma: glyfosaat versus milieubewuste alternatieven

Onkruidbestrijding bij groendiensten

Onkruidbestrijding groendiensten

Op 16 november 2023 besloot de Europese Commissie om de vergunning van glyfosaat met 10 jaar te verlengen. Er wordt echter al jaren gediscussieerd over de veiligheid van dit totaalherbicide. Daarom winnen ecologische alternatieven, zoals pelargonzuur, steeds meer aan belang. Met een strenge regelgeving en verplichte fytolicentie op de loer, groeit het potentieel voor groendiensten om onkruid ook op alternatieve wijzen te bestrijden.

Glyfosaat: efficiënt en doeltreffend

Hoewel het gebruik van glyfosaat van tijd tot tijd ter discussie staat, is het professionele gebruik ervan voor onkruidbestrijding uiterst efficiënt en doeltreffend. Het totaalherbicide verhindert namelijk de aanmaak van bepaalde aminozuren waardoor de plant, én zijn uitlopers, volledig gedood worden. Dankzij de vlotte werking verdwijnen de wortels van het onkruid kort na de toepassing waardoor er snel opnieuw gezaaid kan worden.

Glyfosaat of pelargonzuur?
5 artikels
Alles over onkruidbestrijdingOntdek ons digitaal magazine over onkruidbestrijding
Lees magazinechevron_right
ECOstyle totaalherbicide
Pelargonzuur in combinatie met maleïnehydrazide vormt een uitstekend alternatief voor glyfosaat dankzij de effectieve wortelwerking (ECOstyle)

Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen, waaronder glyfosaat, is het van essentieel belang om de aanbevolen toepassingsvoorschriften te volgen. Draag daarom steeds de juiste beschermkledij, gebruik de aangeraden hoeveelheid, bewaar een veilige afstand van waterlopen en respecteer de tijdspanne tussen de toepassing van glyfosaat en de betreding van het behandelde terrein.

Strenge regelgeving en verbod

Met onkruidbestrijdingsmiddelen moet altijd voorzichtig omgesprongen worden. Uit verschillende studies blijkt dat amateurgebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen vaak foutief en onveilig toegepast wordt. In de loop der jaren werden dan ook al enkele maatregelen getroffen. Zo werd het gebruik en de verkoop van formuleringen met glyfosaat voor particulieren in 2018 aan banden gelegd. In Brussel geldt er een totaalverbod voor iedereen.

Ook voor alle openbare diensten, alsook groendiensten, geldt sinds 1 januari 2015 een verbod op het gebruik van pesticiden. Alleen in specifieke gevallen, zoals het gebrek aan niet-chemische alternatieven of onevenredig hoge kosten, kan er van deze norm afgeweken worden na een aanvraag bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Deze wet stimuleert bijgevolg het gebruik van geïntegreerde bestrijdingsmethoden met zoveel mogelijk niet-chemische alternatieven.

FYTOLICENTIE
Ondanks de strenge regelgeving en het verbod voor openbare diensten werd de licentie voor het professioneel gebruik van glyfosaat door de Europese Commissie verlengd tot en met 2033. Wie glyfosaat op een professionele manier wil gebruiken, dient echter in het bezit te zijn van de juiste fytolicentie. Dit certificaat van de federale overheid geeft aan dat licentiehouders op een correcte manier kunnen omgaan met dergelijke gewasbeschermingsmiddelen en toevoegingsstoffen.
Er bestaan vijf types fytolicentie, waarvan het minimaal vereiste niveau voor groendienstwerkers een P1-licentie is. Zij zijn geacht om de risico’s van pesticiden op mens, dier en milieu te kennen, beschikken over het juiste materiaal om deze middelen veilig toe te passen en zijn op de hoogte van de geldende gebruiksvoorschriften. Bovendien blijven fytolicentiehouders op de hoogte van huidige evoluties omtrent gewasbescherming dankzij de verplichte aanvullende vormingsactiviteiten.

Het verbod op pesticiden stimuleert het gebruik van geïntegreerde bestrijdingsmethoden met zoveel mogelijk niet-chemische alternatieven

Pelargonzuur als ecologisch alternatief

Omdat het gebruik van chemische herbiciden, zoals glyfosaat, vaak in vraag wordt gesteld, winnen natuurlijke alternatieven aan terrein. Deze niet-selectieve herbiciden bestaan meestal uit organische vetzuren die van nature voorkomen in planten en dieren en biologisch afbreken tot water of CO2 in de bodem. Hoewel ze een groener alternatief vormen, vallen middelen op basis van pelargonzuur ook onder het pesticidenverbod voor openbare diensten.

In tegenstelling tot glyfosaat hebben deze bestrijdingsmiddelen een totaal andere werking. Pelargonzuur vreet van bovengronds in op de celwand waardoor de celmembranen beschadigd worden. Hierdoor verliezen de groene plantendelen snel water waardoor de plant verbrandt, uitdroogt en vervolgens afsterft. Omdat de wortels bij deze toepassing intact blijven, kan hergroei niet uitgesloten worden. Het is dus aanbevolen om het product meermaals aan te brengen bij meerjarig onkruid.

Pelargonzuur DCM onkruid
Behandel het onkruid met pelargonzuur tot druipens toe, met de juiste doseringsvoorschriften en een gepaste afschermkap (DCM)

Pelargonzuur werkt het best in een droge setting. Raak alle delen van de plant goed aan om de snelle en effectieve werking van de zuren te begunstigen. Vergeet niet om de gebruikte spuitapparatuur na toepassing grondig te reinigen. Ook is het aangeraden om pelargonzuur niet te gebruiken in de buurt van in bloei staande gewassen om zo bijen en andere bestuivende insecten te beschermen.

Met een strenge regelgeving en een verplichte fytolicentie op de loer, groeit het potentieel voor groendiensten om onkruid op alternatieve wijzen te bestrijden

Onkruid mechanisch bestrijden

Het verwijderen van onkruid op kleine oppervlakken is het meest efficiënt met behulp van mechanische methoden zoals borstelen, schoffelen of wieden. Hoewel deze praktijken zeer arbeidsintensief zijn, is het handmatig wegkrabben, wegplukken of uitsteken van onkruid nog steeds de meest milieuvriendelijke oplossing. Ook op grotere terreinen blijft regelmatig vegen zeer doeltreffend om te voorkomen dat organisch materiaal zich ophoopt en ongewenste onkruidgroei de kop opsteekt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig elektrische alternatieven beschikbaar die de werklast aanzienlijk verlichten, zoals een accu schoffel of een elektrische onkruidborstel. Ook grotere borstelmachines zijn bijna onmisbaar voor het onderhoud van grote verhardingen. Een optimaal ingestelde druk van de borstels vermijdt snelle slijtage en beschadigingen aan de verhardingen. Let er wel op dat stalen borstels kleine metalen deeltjes kunnen verspreiden op de grond.

Onkruidbestrijding schoffel
Met schoffelen sla je twee vliegen in één klap: naast onkruid verdelgen wordt ook de waterhuishouding beschermd (Polet)

Thermische bestrijdingsmethoden

Onkruidbrander gas
Onkruidbranders zijn een geschikte keuze voor smalle halfverhardingen waar grotere machines niet bij kunnen en borstelen moeilijk is (Polet)

Ook thermische technieken vormen, in tegenstelling tot glyfosaat, een niet-chemisch alternatief om onkruid te bestrijden. Warmwatertoepassingen geven doorgaans goede resultaten, maar zijn wel zeer energie-intensief. De temperatuur van het water is hierbij doorslaggevend: hoe heter, hoe efficiënter het ongewenste groen vernietigd wordt. Heetwater hogedrukreinigers warmen het water op aan een constante hoge temperatuur net onder de stoomdrempel (± 98°C).

Daarnaast bestaan er ook onkruidbranders die werken met gas of via elektriciteit. Vlammen met gasbranders creëren de hoogste temperaturen en beogen bijgevolg een gunstiger effect. Dit gaat echter gepaard met het gebruik van fossiele brandstoffen, wat resulteert in grote hoeveelheden CO2-uitstoot. Een hitteschok produceren via elektrische branders biedt dus een milieuvriendelijkere aanpak, maar vereist een relatief groot energieverbruik.

Omdat branden negatieve gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit van de bodem, wordt het aangeraden om niet vlak tegen de grond te werken. Breng de brander dus kort boven het onkruid zodat de plantencellen net voldoende opwarmen. Hierdoor droogt de plant uit en zal deze na enkele dagen volledig afsterven.

Biologische onkruidonderdrukking

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn, zout en chloor zijn absoluut af te raden om onkruid mee te bestrijden. Deze producten zijn zeer schadelijk voor het milieu omdat ze de bodem beschadigen en nuttige insecten decimeren. Gebruik in de plaats daarvan biologische onderdrukkingsmethoden zoals mulch. Deze goede isolatielaag tussen de grond en atmosfeer houdt niet alleen het onkruid tegen, maar bevordert ook de bodemkwaliteit.

Het grote aanbod aan mulchsoorten onderscheidt ruwweg twee categorieën: anorganische mulch, ofwel bodemvreemde materialen zoals grind, zand en lavakorrels, en anderzijds organische mulch, ofwel biodegradeerbare materialen zoals boomschors, hennep en vlaskorrels. Welke mulchsoort het best ingezet wordt, hangt af van factoren zoals de bodem, beplanting en standplaats. Beide soorten zijn ideaal voor het aanleggen van bestrating, wat onkruid al op voorhand de kans op groei ontneemt.

Mulch onkruidonderdrukking
Mulch onderdrukt niet alleen onkruid, maar behoudt ook het vocht in de bodem, zorgt voor een optimale temperatuur en voorkomt erosie

Verder houdt ook een biodegradeerbaar doek, gecombineerd met bodembedekkende beplanting, ongewenste plantengroei tegen. Deze soepele gronddoeken bevatten dezelfde eigenschappen als mulch en zijn bovendien zeer eenvoudig te snijden en zijn UV-stabiel. Hierdoor is er geen extra bedekking, zoals schors, nodig. Na enkele jaren groeit de beplanting dicht en wordt het doek ondertussen biologisch afgebroken.

Preventieve maatregelen en sensibilisatie

Onkruidgroei wordt beter vermeden dan bestreden. Een goed doordacht beplantingsplan is daarom de sleutel tot succes. Houd daarbij vooral rekening met de geldende regelgeving en zet in op een toekomstig pesticidenvrij beheer. Vermijd het gebruik van open verhardingen en naakte aarde in het ontwerp, gezien dit de kans op onvoorziene plantengroei doet stijgen. Integreer daarom voldoende en gepaste bodembedekkers. Vul gleuven op met onkruidwerende voegmortel of brekerzand en maak eventueel gebruik van geïmpregneerde bestrating om onkruidgroei te voorkomen.

DCM bodemstimulatie onkruid
Voed de bodem bij het aanplanten met organische meststoffen om het bodemleven te stimuleren (DCM)

Onkruid hoeft tenslotte niet altijd een groene vijand te zijn. Spontane vegetatie biedt tal van ecologische voordelen die bijdragen aan de groei van biodiversiteit. Zo verspreiden bepaalde onkruidsoorten geuren die insecten afweren of schadelijke bacteriën vernietigen. Bovendien kan onkruid ook een nuttige voedingsbron zijn voor insecten en kleine dieren. Maak dus een weloverwogen keuze alvorens de strijd met onkruid aan te gaan.

Met medewerking van Belplant, DCM, ECOstyle en Polet

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Suzanne Lazar

Gerelateerde artikels

Glyfosaat of pelargonzuur?

Glyfosaat is nog steeds de populairste onkruidverdelger bij professionele gebruikers. wat zijn de sterke en zwakke punten van dit totaalherbicide?

Glyfosaat: wel verkopen, niet zelf gebruiken

De europese unie heeft in november vorig jaar beslist om glyfosaat nog vijf jaar extra op de markt toe te laten. in belgië zijn er echter plannen om de verkoop voor particulieren dit jaar nog af te schaffen en het gebruik ervan is al verboden in alle gewesten, behalve als men een tuinaannemer inhuurt in vlaanderen en wallonië. als verkoper is het vooral aangewezen om goed geïnformeerd te zijn, zodat klanten met vragen bij u terechtkunnen.

Onkruidbestrijding: particulier moet zelf meer actie ondernemen

De markt voor onkruidbestrijding is in beweging. consumenten vragen om milieuvriendelijke en effectieve producten. winkeliers die inspelen op deze trends en hun klanten goed informeren, kunnen hun omzet verhogen.

Alternatieven voor glyfosaat

Onkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. het post-glyfosaattijdperk is aangebroken en dat wil zeggen dat er enkel nog herbiciden beschikbaar zijn op basis van natuurlijke vetzuren. die overgang zal niet eenvoudig of zonder extra inspanningen verlopen, maar loont de moeite voor onze gezondheid en het milieu. het verdwijnen van glyfosaat vergt aanpassingen van zowel handelaar als consument. natuurlijke vetzuren hebben immers een ander werkingsmechanisme, een andere dosering en een andere toepassingsmodaliteit. kennis, advies en een weldoordachte presentatie zijn daarom belangrijker dan ooit.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine