“Er is helemaal geen energieprobleem”
Mark Pecqueur pleit voor doorgedreven elektrificatie
Een echt verbod is er nog niet, maar het staat alvast in het Vlaams regeerakkoord: weg met bladblazers op tweetakt voor steden en gemeenten. Een goede zaak, vindt Mark Pecqueur (docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool). “Bladblazers op tweetakt maken lawaai, stinken en zijn erg ongezond voor de gebruiker. Soms gaat wel tien procent van de brandstof onverbrand naar buiten. Elektrische toestellen zijn de toekomst. Ze zijn eigenlijk goedkoper, want de brandstofkost valt weg.”
WE ZIJN NOG NIET AF VAN OLIE
Aardolie heeft de mensheid heel wat zegeningen gebracht. Voor het eerst hadden we een makkelijk te vervoeren brandstof die op grote schaal bruikbaar was en gewoon uit de grond kwam. Een paard moet immers ook eten en waar haver voor paarden groeit, kan geen graan voor mensen groeien. Helaas heeft verbranding van aardolie en afgeleiden ook wel enkele negatieve eigenschappen: luchtverontreiniging en een verhoogde CO2-uitstoot bijvoorbeeld. Als alternatief voor de verbrandingsmotor is er gelukkig al even de elektrische motor.
Energiebehoefte blijft stijgen
We zijn echter nog niet af van olie, zo vertelt Mark Pecqueur (docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool). “Het grootste containerschip ter wereld verbruikt 16.000 liter brandstof per uur. Dat lijkt veel, maar het valt mee: omgerekend is dat ongeveer 2 liter per container per 100 km. Een vliegtuig verbruikt ook 16.000 liter brandstof per uur, dat is ongeveer 3 liter per persoon per 100 km. Het probleem is vooral de grote schaal waarop het gebeurt en die zal nog groter worden. 60% van de Europese burgers heeft ooit gevlogen; in China is dat nog maar 3%. Maak je dus geen illusies over minder vliegen: de luchtvaart zal hoe dan ook blijven stijgen.” Dit zijn twee grote energieslurpers. Hoe kan je zoveel energie opslaan en waaruit ga je die energie halen?
“De investeringskost is hoger, maar de brandstofkost valt weg, wat elektrisch gereedschap
goedkoper maakt” - Mark Pecqueur
ZON IS BESTE OPTIE
“Momenteel verbruiken we allemaal samen ongeveer 15 Terrawatt (TW). Er worden drie eisen gesteld aan een nieuwe energiebron: hij moet oneindig zijn (en kernenergie is dat niet, er is nog voor zo’n 175 jaar kernenergie, hij mag geen zeldzame materialen verbruiken), anders creëren we gewoon een nieuw probleem, en hij moet schaalbaar zijn zonder de uitstoot van schadelijke stoffen. Biodiesel en waterkracht hebben elk een potentieel van zo’n 7 TW: te weinig. Geothermie heeft een potentieel van 44 TW, wat al veel beter is. Windenergie geeft 72 TW, maar die windmolens zijn lelijk. De zon levert van 85.000 TW. Als we daar 1% van capteren, dan hebben we 2% rendement nodig. Er is dus energie zat. Je gaat van een onzekere operationele kost – hoeveel kost brandstof binnen tien jaar? – naar een investeringskost die je nu al kent. Is de productie van zonnepanelen vervuilend? Ja, maar een grootschalig zonne-energieproject in Marokko bewijst dat het ook anders kan. Zij werken met spiegels en zouten die worden opgewarmd. Er is ook veel meer zonnestraling dan hier. Het geeft inderdaad wat verlies als we elektriciteit transporteren, maar omdat er toch meer dan genoeg is, is dat geen probleem.”
Durf te veranderen
In een toekomst waarin energie overvloedig is, heeft het weinig zin om nog achter een luide, ongezonde en lawaaierige bladblazer op tweetakt te lopen, zegt Pecqueur.
“De machine is duurder in aankoop, maar ook hier ga je van een onzekere operationele kost – brandstof – naar een zekere investeringskost. Vergeet ook niet dat brandstofmachines meer onderhoud nodig hebben. Je brandstofkost zit vervat in de kostprijs van de machine. Energie hebben we in de toekomst in overvloed.”