TuinafsluitingenPremium

DE TUINPOORT VORMT DE KERS OP DE TAART ROND UW TUIN

De tuinpoort vormt de kers op de taart; alle omheiningssystemen hebben bijpassende opties. Deze moeten in lijn liggen met de bestaande omheining. Bij grote exemplaren wordt bovendien vrijwel altijd gekozen voor automatisatie. We werpen ons licht op dit kleinere, maar cruciale onderdeel van een tuinomheining.

Le frêne HOTwood est un bois stable, sans défaut et de classe de durabilité 1; une alternative écologique aux bois durs tropicaux (Carpentier)

TUINPOORT ALS SLUITSTUK

Klassieke poortjes

Heel wat systemen voorzien bijpassende poorten. Klassieke tuinpoorten worden veelal gebruikt als functionele toegang tot een aparte tuinkamer, zoals de kinderspeelzone. Kleine tuinpoortjes hebben over het algemeen kleinere mazen dan de normale draadafsluiting en daarom zijn er vandaag ook zichtwerende strips op de markt die iets smaller zijn; een oplossing die coherent is ten opzichte van de bijpassende draadafsluitingen.

Totaalconcept

Soms wordt er voor de voorzijde van het domein geopteerd voor een totaalconcept met schuif- of draaipoort. De dubbele draaipoort is de meest gebruikte. Consumenten kiezen dikwijls voor een volledige geveloplossing in dezelfde look-and-feel. De dominante stijl is modern; klassieke poortontwerpen worden nog slechts in 1 op de 10 gevallen gevraagd. Brievenbussen, ingebouwde huisnummers, gecombineerd met videofonie en domotica, zorgen voor dat tikkeltje méér. Zo’n oplossing omvat dikwijls een apart poortje als personentoegang, eventueel zelfs toegangscontrole. Dit gebeurt met een kaartlezer, een codeklavier en zelfs via een biometrische scanner.

Le panneau CreaZen, à installer avec les montants Bekafix compatibles en tube soudé en forme de ‘H’, a des fixa­tions quasi invisibles. Ils peuvent être combinés avec les portails battants simples et doubles CreaZen (Betafence)

Uitgebreide materialenkeuze

Voor imposante poorten worden regelmatig kostbare exotische houtsoorten gebruikt – zoals afrormosia gekend om haar harde kern en gevlamde structuur – en ecologische zoals essen, naaldhout, eik en gebrand hout. Of er wordt gekozen voor cortenstaal en/of design. Maar we zien ook meer en meer oplossingen in houtcomposiet omwille van de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, met een trend naar grijze en zwarte tinten.

Aluminium

Aluminium poorten zijn vooral populair als toegangspoort voor opritten. Ze zijn licht en strak vormgegeven. Een totaal nieuw concept dat aansluit op de aluminium poort, is de massiefbouwpoort waarbij de palen en structuur uit aluminium gecombineerd worden met een poortvlak dat massief is opgebouwd uit hout, onzichtbaar vastgemaakt met een vernuftig clipsysteem. De volledig afgewerkte poorten zijn verkrijgbaar in slimme kant-en-klare kits met een gedetailleerde handleiding voor professionals. Op locatie hoeft er enkel een sleuf te worden gegraven, waarin de prefabpoort in één keer met een kraan wordt geplaatst. Deze snelle en efficiënte plaatsing betekent een besparing van maar liefst 50% op de dure plaatsingskosten.

Les portails en aluminium sont particulièrement légers (Magifer)

POORTAUTOMATISATIE

Zo’n 90% van de grote poorten wordt geautomatiseerd. Die automatisatie is een cruciaal onderdeel waar hekwerkfabrikanten gretig op inspelen; meestal wordt ze dan ook door hen uitgevoerd. Ook bij het prefab leveren bestaat de mogelijkheid om de automatisatie al te voorzien in het atelier, zodat u zelf niets meer hoeft te doen, behalve ervoor te zorgen dat er ter plaatse een elektriciteitsaansluiting is.

Draaipoorten

Poorten met een draaibeweging bestaan meestal uit twee afzonderlijke stukken die niet zo breed zijn of veel hoogteverschil hebben tussen het begin en midden. Voor draaipoorten zijn er drie opties: lineaire motoren, knikarmmotoren en ondergrondse motoren. Parameters bij de keuze zijn het gewicht en de lengte van de vleugel. De lineaire poortopener zet een cilinder in gang die in- of uitschuift, waardoor de poortvleugel in beweging komt. Deze wordt bevestigd aan de kant waarnaar de poort draait, meestal naar binnen toe, maar het kan ook naar buiten. Hangen de poortvleugels tussen gemetselde kolommen, dan kiest u beter voor een knikarmopener. Die opent de vleugel door deze te duwen of te trekken. Een ondergrondse motor kan dan weer bijna onzichtbaar geïnstalleerd worden onder het draaipunt van de poort, in een motorbak, in beton verankerd en afgesloten met een deksel. De motoras moet precies onder het draaipunt van de poort zitten.

Schuifpoorten

Horizontaal schuivende poorten zijn geschikt voor grote opritten. Hiervoor moet wel voldoende ruimte vrij zijn langs de tuinafsluiting. Over de hele lengte van de poort wordt een tandlat gemonteerd. De schuifpoortopener wordt tussen de poortportalen en naast de poort op een betonfundering voorzien. Een tandwiel drijft de tandlat aan, waardoor de poort kan bewegen. Schuifpoorten brengen een risico op inklemming met zich mee. Met veiligheidsaccessoires zoals contactlijsten, fotocellen en overdrachtsystemen wordt dit risico beperkt. Het contact tussen de inklembeveiliging en de schuifpoortopener kan zowel via bedrading als draadloos verlopen; in dit geval is een overdrachtssysteem nodig.

Aandachtspuntjes

Met een 230 V (of 400 V)-motor kan een poortvleugel tot ongeveer vijf meter worden geopend. Om ongevallen en schade te voorkomen, heeft zo’n motor een ingebouwde encoder die een lichaam of voorwerp tijdig herkent en de poort laat teruglopen. Meestal is ook een variant met 24 V-motor beschikbaar; deze detecteert zonder encoder personen en obstakels. Bovendien werkt deze op laagspanning, waardoor er bij een kabelbreuk of storing geen gevaar is voor mens en dier. Standaard wordt een automatische poort geplaatst met één of meer handzenders. Hou rekening met het radiografische bereik van die afstandsbediening en neem voldoende speling voor obstakels tussen de afstandsbediening en het hekken. Tegenwoordig zitten apps of software in de lift om het hek te bedienen met smartphone of tablet. Cruciaal is dat poorten CE-gekeurd zijn vanuit de fabrikant. Anders is de plaatser of tuinaannemer verantwoordelijk bij een ongeval.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine