GrasmaaiersPremium

ZO KIEST U DE JUISTE GRASMAAIER

Mooi en efficiënt werken

Elke tuinprofessional staat voor een belangrijke investering: de aankoop van de juiste grasmaaier voor tuinonderhoud. Welke parameters spelen een rol bij uw keuze? En uit welke technologische opties kunt u daarbij kiezen? We overlopen samen de voornaamste aandachtspunten. Cruciaal is dat u komt tot een koop waarmee u de gemiddelde klus mooi én efficiënt uitvoert.

Cofabel John Deere

CAPACITEIT

Bij de juiste keuze van grasmaaier speelt uiteraard de grootte van het grasoppervlak dat u gemiddeld moet kortwieken een grote rol, net als de complexiteit ervan.

Loopmaaier

Een loopmaaier is meer geschikt voor een tuin met veel hoekjes en kantjes, smalle doorgangen en laaghangende takken, en voor kleinere oppervlakken. Dit model is ook lichter, waardoor het minder spoorvorming veroorzaakt en makkelijker te vervoeren, te manipuleren en te stallen valt. Hoe wendbaar een loopmaaier is, hangt af van de kwaliteit van de wielen, de gewichtsverdeling, de bedieningselementen en de opvangbak.

loopmaaier

Zitmaaier

Grotere oppervlaktes zonder veel obstakels worden steeds meer gemaaid met zitmaaiers, zeker vanaf 2.000-3.000 m². Ideaal is dan de combinatie met een loopmaaier, voor de afwerking. Voor een grote tuin met veel hindernissen zijn een frontmaaier (maaidek vooraan) en zeroturnmaaier (straks meer) het meest geschikt. Een tuintrekker gebruikt u op grote, open oppervlakken.

zitmaaier

Klepelmaaier

Volgens een importeur hiervan kiezen steeds meer tuinaannemers ook dit model voor het maaien van grote oppervlaktes. Dit is een maaier met een axiaal draaiende klepelas, voort te trekken met een compacttractor. Enkele voordelen volgens het merk: een mooi maaibeeld (ook bij vochtig weer), zowel op effen als oneffen ondergrond te gebruiken, eveneens voor het maaien van hoog gras en klein struikgewas …

Klepelmaaier

Kies altijd voor kwaliteit

Dat is belangrijk, omdat u als professional uw grasmaaier heel veel gebruikt. Waak daarbij ook over de prijs-kwaliteitverhouding. Ga bijvoorbeeld bij een loopmaaier voor een krachtige motor, geen onderdelen op de duwboom in plastic, motorbescherming, maaihoogte-instelling, een grotere tank, externe filters, comfortabele bediening enzovoort. Bij zitmaaiers zijn naast een sterke motor onder meer een stevig chassis en een dik gelast maaidek (beter dan geponst) cruciaal.

WENDBAARHEID

Maaiers met een grote maaicapaciteit zijn niet per definitie minder wendbaar. Veel hangt immers af van de bouw en de gebruikte technologie.

Zeroturnmaaiers

Zeroturnmaaiers hebben bijvoorbeeld een grote maaicapaciteit, maar zijn ook altijd zeer wendbaar. Bij een scherpe bocht (maximale stuuruitslag) draaien deze toestellen ter plaatse. Volgens bepaalde merken zijn ze nog wendbaarder als u ze aanstuurt met hendels in plaats van met een stuur. Hoewel een fabrikant opmerkt dat de inrichting van zijn stuurwiel en het aandrijfsysteem bij hem optimaal gesynchroniseerd zijn, om de juiste snelheid en draairichting van elk achterwiel te verzekeren op elke stand van de voorwielen.

zeroturnmaaier

Frontmaaiers

Een merk wijst erop dat ook zijn frontmaaiers een hoge wendbaarheid en capaciteit combineren, zeker als ze draaien door een knik in het midden van de machine. Met een frontmaaier neemt u makkelijk nissen en hoekjes mee. Hoe groot de draaicirkel is, hangt mogelijk af van de positie van de stuuras tegenover het maaidek. Zit de as vooraan, dan is de cirkel groter dan bij een middenmaaier (maaidek centraal). Zit de as achteraan, dan is de draaicirkel heel kort.

Tuintrekker

Een tuintrekker heeft zijn maaidek onder de bestuurder en motor, wat het toestel ietwat groter maakt. De wendbaarheid hangt af van de wielbasis, de afstand tussen de voor- en achterwielen. Hij heeft een grotere draaicirkel, maar bij alvast één merk ook het grote voordeel dat u zeer makkelijk gras kunt opvangen in een achterliggende bak. Een bepaald model heeft twee stuurstangen, waardoor het toch kort draait.

ANDERE FACTOREN

Gewichtsverdeling

Zoals we al aanhaalden bij de loopmaaiers, de gewichtsverdeling van de machine: hoe stabieler ze blijft op een helling, hoe meer u kunt maaien en hoe wendbaarder u bent om bijvoorbeeld draaiingen te volgen. Maar ook het tractievermogen, waardoor u grotere hellingsgraden aankunt.

hellingsgraad

Opsplitsbaarheid maaidekken

Net als de opsplitsbaarheid van maaidekken: kunt u er een of meerdere onafhankelijk opheffen? En verder: de zwenkwielen waarmee u de maaihoogte kunt bepalen, de minimale en maximale maaihoogte op zich (min. 2,5 cm), stuurbekrachtiging (cruisecontrol), enkel sturing op de voorwielen of op de vier wielen, het gewicht (beter niet zwaarder dan nodig, anders moeilijker handelbaar), de rijsnelheid, het bedienings- en zitcomfort, het geluidsniveau, de grootte van de wielen (grote wielen leiden minder tot spoorvorming) …

maaidekken

Maaidek vooraan niet per definitie wendbaarder

Bij de zeer wendbare zeroturnmodellen zit het maaidek centraal, tussen de wielen. Als u veel wendbaarheid wenst, moet u dus niet noodzakelijk een model met het dek ervoor kiezen, hoewel frontmaaiers zeer wendbaar kunnen zijn. De wendbaarheid hangt niet af van de plaats van het maaidek, wel van het type machine, zoals u hier eerder las.

Een toestel met het maaidek vooraan is ook niet per definitie duurder. Het toestel kan zodanig ontworpen zijn, dat de prijs gelijkaardig is aan die van een middenmaaier. Eventueel is een zeroturnmodel met twee hydrostatische aandrijvingen, één voor elk aangedreven wiel, te besturen met twee hendels, ietwat duurder dan een klassieke zitmaaier.

OPVANGEN OF MULCHEN?

Machines met een opvangbak zijn over het algemeen groter dan toestellen zonder. Ga hier eerst na wat uw meeste klanten (zouden) verkiezen.

Mulchen

We hoeven het u als professional natuurlijk niet te vertellen: het gras mulchen is een goed idee. Het groen wordt extra fijn versnipperd, waarna het snel verteert en de grasbodem organisch voedt. Bovendien kunt u gewoon verder blijven maaien, zonder dat u moet stoppen om een opvangbak te legen of zonder dat u achteraf dient te harken.

Kiezen uw klanten voor mulchen, dan moet hun gras wel vaker gemaaid worden, volgens alvast één merk wekelijks, onder meer omdat u maar tot een derde van de lengte mag afsnijden voor een goed mulchresultaat. Daarom biedt die fabrikant mulchen vooral aan particulieren aan. U komt meestal immers niet elke week langs (behalve mogelijk op bedrijfsterreinen). Opvangen is ook aangewezen als het gras nat of hoog staat.

Uw klant kan ervoor kiezen dat u het gras bij de eerste rit van het seizoen opvangt en dat u de volgende maaibeurten mulcht. Moet u enkel de zijkanten van een weide maaien, dan is misschien een zijuitworp mogelijk.

Efficiënt opvangen

Indien u niet mulcht, is het belangrijk dat de opvangbak efficiënt leeg te maken valt. Misschien kunt u wel in de aanhangwagen rijden, dan hoeft u de machine alvast niet uit te schakelen.

Bepaalde dieseltuintrekkers heffen de opvangbak hydraulisch op, met een hoogtelosser, zodat u die over de zijwand van de aanhangwagen of container kunt leegkieperen. Dit kost meer, maar bespaart u ook veel tijd. U moet dus zorgvuldig afwegen of deze optie financieel verantwoord is tegenover uw aantal maaibeurten en hun grootte.

toro

Of niet kiezen?

Voor professionals bestaan extra krachtige, robuuste loopmulchmaaiers. Maar bijna elk type machine valt met een mulchingkit uit te rusten. Daarnaast vindt u bijvoorbeeld zit- en loopmaaiers waarmee u zowel kunt opvangen als mulchen. Dan kunt u beide opties aanbieden met één toestel.

AANDRIJVING

Riem- of hydraulische motoraandrijving?

Hydraulische aandrijvingen vindt u meestal bij grotere machines, om de navenante krachtoverbrengingen te optimaliseren. Professionals verkiezen deze mogelijk, omdat het alternatief, motoren met riemaandrijving, gevoeliger is voor slijtage. Bij de zitmaaiers zijn de meeste modellen op benzine of diesel, maar ondertussen dook er ook al een eerste frontmaaier met een batterij op.

accu

LAATSTE AANDACHTSPUNTEN VOOR AANKOOP

Kopen of leasen?

U hebt alle of toch veel van bovenstaande zaken in overweging genomen en bent tot de juiste machine voor uw werk gekomen. Past ze binnen uw budget, kunt u de investering terugverdienen, dan is het tijd om te kopen … of te leasen? Dat kan bij steeds meer verdelers. Tegen een vaste prijs beschikt u steeds over een werkende machine. De dealer staat in voor het onderhoud en de herstellingen.

Hoewel de optie nog niet echt ingeburgerd is bij tuinprofessionals, is ze wel het overwegen waard. U hoeft zo niet in één keer een groot bedrag uit te geven en u kunt meteen de kost per m² uitrekenen. Bovendien ontzorgt de verdeler u. Maar een grasmaaier die dagelijks in contact komt met gras, water, zand, grond en meststoffen, moet u toch ook zelf wekelijks onderhouden. Anders schiet de kost voor het grotere onderhoud de hoogte in, met discussies van dien.

Test de machine eerst uit

En staat u dan in de speciaalzaak voor de aankoop of leasing, vraag dan zeker ook een demonstratie. Bij heel wat dealers is dit mogelijk. Zeker voor de grotere of minder bekende machines is het belangrijk dat u ze zonder verdere verplichting kunt uitproberen. Om de maaicapaciteit en -kwaliteit te testen, om de manier van rijden, het comfort en het maaibeeld te ervaren.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine