Hernieuwbare energiePremium

Groene innovatie in de bakkerijsector

La Lorraine wijst de weg naar duurzame groei in de voedingsindustrie

Binnen de voedingsverwerkende industrie is duurzaamheid niet langer een optie, maar een noodzaak. La Lorraine Bakery Group is met zijn concrete initiatieven een ambassadeur van ambitieus duurzaamheidsstreven en heeft duurzaamheid geïntegreerd in elke laag van zijn bedrijfsvoering, van inkoop en productie tot samenwerking met leveranciers en het terugdringen van voedselverspilling.

La Lorraine duurzaamheid 1
Bij La Lorraine werd de duurzaamheidsstrategie vanaf het begin verweven met de bedrijfsprocessen en projecten

"We willen niet dat onze duurzaamheidsstrategie een programma is dat enkel op papier leeft in de kantoren van ons management. Daarom hebben we onze duurzaamheidsstrategie vanaf het begin verweven met onze bedrijfsprocessen en projecten. De invulling is heel concreet en praktisch, en voor elk belangrijk project hebben we een businessmanager die het voortouw neemt", zegt chief sustainability officer Nele Van Malderen.

Met projecten als regeneratieve landbouw en de inzet op hernieuwbare energie laat La Lorraine zien hoe bedrijven niet alleen kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar er ook economisch voordeel uit kunnen halen. "Duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de bedrijfsresultaten. Let wel, elk project is pas duurzaam als het ook zakelijk relevant is. Source for good en Source for growth moeten hand in hand gaan om van een ambitieus duurzaamheidsbeleid een succesverhaal te maken."

Supplier Code of Conduct

La Lorraine duurzaamheid 2
Nele Van Malderen is chief sustainability officer bij La Lorraine Bakery Group

Een belangrijke pijler van de duurzaamheidsstrategie van La Lorraine is de samenwerking met leveranciers. Het bedrijf heeft daarom een supplier code of conduct ontwikkeld. "Zowat 85% van onze uitgaven voor grondstoffen en verpakkingsmaterialen valt onder deze code. Het is voor ons belangrijk dat we samen met onze leveranciers op pad gaan. Dit is niet onlogisch als je weet dat 90% van onze totale CO2-voetafdruk afkomstig is van scope 3-emissies."

"We bekijken of hun roadmap in lijn ligt met die van ons en wij verwachten een duidelijk actieplan: dat is minstens even belangrijk als het resultaat. Dat resultaat zullen we misschien niet direct zien, maar de ambitie moet er zijn. Door duidelijke verwachtingen te stellen en nauw samen te werken, creëren we een duurzame keten waarin iedereen betrokken is en bijdraagt aan de gemeenschappelijke doelen."

Science-based targets

"Onze eigen ambities voor CO2-reductie werden goedgekeurd door de Science-Based Targets Initiative (SBTi). Concreet betekent dit dat we onze scope 1- en 2-emissies met 50% moeten reduceren tegen 2030 en dat we onze scope 3-emissies, afhankelijk van over welke categorie dit gaat, met 25 tot 35% moeten reduceren tegen 2030. We werken nu al met onze maalderijen en molens een toekomstplan uit, met de focus op hoe zij ons hierbij kunnen helpen."

"We willen niet dat onze duurzaamheidsstrategie een programma is dat enkel op papier leeft in de kantoren van ons management"

"Voor onze eigen molen spreken we met de boeren en coöperaties die ons het graan leveren. Wij beseffen dat dit op korte termijn van hen een inspanning zal vragen, omdat ze zich de nieuwe technieken eigen moeten maken. Dat zal een zekere prijs hebben, maar wij zijn ervan overtuigd dat het lukt als we dat gestructureerd met hen aanpakken. Als we niet inzetten op klimaat, zullen we daar op termijn allemaal de prijs voor betalen. We moeten ons geld verstandig inzetten om die transitie mogelijk te maken. Uiteindelijk zullen alle broden duurzamer moeten zijn, maar we beginnen daar waar het businessmodel voor alle partijen in de keten relevant is."

La Lorraine duurzaamheid 3
De ambities voor CO2-reductie van La Lorraine werden goedgekeurd door de Science-Based Targets Initiative (SBTi)

Regeneratieve landbouw

Een concreet voorbeeld hiervan is het regeneratieve tarweverhaal. Regeneratieve landbouwmethoden, zoals het gebruik van natuurlijke meststoffen, bodembedekkers en minimale grondbewerking, spelen een sleutelrol in het verbeteren van de bodemgezondheid en het verlagen van de CO2-uitstoot. La Lorraine werkt nauw samen met landbouwexpert Arvesta om boeren te ondersteunen in de transitie naar deze duurzame praktijken. Deze samenwerking zorgt voor een gezondere bodem die meer koolstof kan vasthouden, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar op lange termijn ook voor een vruchtbare bodem zorgt.

Bij de omschakeling naar regeneratieve landbouw implementeren boeren nieuwe technieken en technologieën, wat initieel kan leiden tot hogere kosten of lagere opbrengsten. Om boeren te stimuleren over te schakelen op regeneratieve landbouw, voorziet dit partnerschap in een bijkomend vergoedingsmodel voor de deelnemende landbouwers. La Lorraine verwerkt de regeneratieve tarwe tot bloem, die vervolgens wordt gebruikt in de productie van de duurzame broden van het Rustik-broodassortiment, die verkocht worden bij Delhaize.

La Lorraine duurzaamheid 4
Regeneratieve landbouwmethoden zijn cruciaal voor het verbeteren van de bodemgezondheid en het verlagen van de CO2-uitstoot

Verpakkingsinnovatie

Voor verpakkingen maakt La Lorraine afspraken met haar leveranciers. "Neem nu onze dozen die naar foodservice- of retailklanten gaan. Wij werken in een b2b-context, waar vroeger de verpakking meestal bestond uit een witgelakte doos met veel kleur op. Vandaag is er nog een beetje branding op de doos, maar steeds vaker bijna niets. Het hangt af van de wetgeving in de ontvangende landen of van bepaalde gewoontes."

"In elk geval proberen we het drukwerk op de dozen zoveel mogelijk te reduceren. We schakelen ook over op eenvoudige, bruine dozen die een stuk lichter zijn. Het is zoeken naar een balans tussen wat aanvaardbaar is voor de klant, wat duurzaam is en wat de voedselveiligheidsvoorschriften vragen."

La Lorraine duurzaamheid 5
Het drukwerk op de verpakking wordt steeds minimaler en ook het materiaal zelf wordt ecologischer

Productvernieuwing

Op productvlak kijkt La Lorraine sterk naar hoe duurzaamheid kan worden ingebed in innovatieprocessen, zonder het financiële plaatje uit het oog te verliezen. Hoe kunnen we verandering teweegbrengen en welke zakelijke kansen biedt dat? "Een belangrijke vraag is hoe we onze nutritionele voetafdruk kunnen verkleinen. We maken geen nicheproducten, brood is een basisproduct in Europa en daarbuiten. We hebben een plant-based product dat zeer betaalbaar is en diepgeworteld zit in ons voedingspatroon. Als Europa ons voorschrijft dat we naar een plant-based voedingspatroon moeten evolueren, dan hebben wij zowel in retail als foodservice een enorm potentieel."

La Lorraine kijkt sterk naar hoe duurzaamheid kan worden ingebed in innovatieprocessen, zonder het financiële plaatje uit het oog te verliezen

De focus ligt hierbij niet alleen op productontwikkeling, maar ook op samenwerking met leveranciers van dierlijke producten zoals boter en room. La Lorraine onderzoekt samen met hen hoe de duurzaamheidsdoelen kunnen worden bereikt zonder concessies te doen aan de kwaliteit. "Het vraagt enige moed om echt in detail naar je portfolio te kijken. We kunnen alleen iets doen voor de planeet als we een succesvol bedrijf blijven, als we onze inspanningen kunnen valoriseren en hiervoor erkend worden."

Groene energie

La Lorraine duurzaamheid 6
De centrale vraag blijft steeds: hoe kunnen we verandering teweegbrengen en welke zakelijke kansen biedt dat?

Energie speelt uiteraard een cruciale rol in de duurzaamheidsstrategie van La Lorraine. "Energie is een belangrijke kostenpost, maar ook essentieel in ons duurzaamheidsverhaal. We hebben concrete doelen gesteld om tegen 2030 volledig over te schakelen op groene elektriciteit. In Polen, waar de emissiefactor van elektriciteit hoog is door het gebruik van steenkool, hebben we al een grote stap gezet door over te schakelen op 100% groene elektriciteit."

"We kunnen deelnemen aan Europese Power Purchase Agreements (PPA's), zolang we maar zeker zijn dat we het benodigde energievolume kunnen krijgen. Geleidelijk aan willen we al onze locaties laten overschakelen. Ook hier is het steeds weer zoeken naar een evenwicht tussen prijs, beschikbaarheid en ambitie. Elke procent energiereductie heeft zowel financieel als ecologisch een sterke impact."

Aanpak van voedselverspilling

La Lorraine definieert voedselverspilling in de breedte als alles wat niet voor menselijke consumptie bestemd is. "Het is een grote uitdaging om onze groeiende bevolking van voedsel te voorzien, dus efficiëntie is essentieel. Als cijfers ons aantonen dat we 8 tot 10% verlies noteren, is dat te veel. Let op, dat is niet allemaal verloren. Een belangrijk deel wordt immers gebruikt voor dierenvoeding, minder dan 1% wordt letterlijk weggegooid."

"Toch willen we het deel dat niet voor menselijke consumptie is bedoeld, gevoelig terugdringen. Dat kan bijvoorbeeld door de specificaties van onze producten minder streng te maken. Kan een baguette die enkele millimeters te lang is echt niet meer in de rekken liggen? We hebben een pilootproject lopen met een start-up die specifiek ons brood krijgt en valoriseert door het als grondstof te gebruiken om bier te brouwen en broodkruimels te maken."

Klimaatvriendelijke tortillawraps
Het maalbedrijf Paniflower, onderdeel van de La Lorraine Bakery Group, slaat de handen in elkaar met het Duitse landbouwhandelsbedrijf BAT Agrar en het internationale levensmiddelenconcern Paulig om boeren te helpen bij het invoeren van innovatieve landbouwtechnieken en tegelijkertijd de effectiviteit van deze methoden grondig te evalueren. Dit moet volgend jaar al resulteren in tortilla's met een kleinere ecologische voetafdruk. Paniflower zal 35.000 ton regeneratieve tarwe malen, wat tot 35% minder koolstofuitstoot creëert.
Door op boerderijniveau essentiële gegevens te verzamelen over verschillende variabelen die de milieu-impact beïnvloeden, kunnen de bedrijven de voortgang nauwlettend volgen en strategieën op maat maken om de resultaten te optimaliseren. Op basis van de managementgegevens van de landbouwbedrijven wordt de uitstoot van broeikasgassen berekend en aanbevelingen gedaan voor klimaatvriendelijke landbouwmaatregelen in Duitsland.

La Lorraine duurzaamheid 7
Brood is en blijft een basisproduct in de meeste landen, dus de productie ervan moet futureproof zijn
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Werner Claeys

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine