VloerconstructiesPremium

RIGID VINYLVLOEREN: INSTALLATIE EN ONDERVLOER

Vinyl wordt vaak aanschouwd als slap en is gevoelig voor allerlei factoren. Parket is dan weer te duur, kwetsbaar en akoestisch minder isolerend. Dankzij de rigid vinylvloeren is er nu een eenvoudig te plaatsen, betaalbaar, stevig en stabiel alternatief. Het is geschikt voor elke soort ruimte en kan zowel residentieel als commercieel worden gebruikt.

rigid
Rigid vinylvloeren combineren de warme uitstraling
en het comfort van laminaat en vinyl

 

RIGID VERSUS CLASSIC

Een rigid vinylvloer combineert het beste van twee werelden. Aan de ene kant is er de warme uitstraling van parket of de strakke look van beton, aan de andere kant het gebruiksgemak van vinyl. Vinylproducenten proberen met andere woorden de voordelen van vinyl met de voordelen van laminaat te combineren en tegelijkertijd de nadelen van laminaat weg te nemen. Het product is buigzamer dan laminaat of parket, maar toch steviger en harder dan de klassieke vinylvloer. Het kent een hoge duurzaamheid en biedt een brede waaier aan designmogelijkheden.

Reactie-effect

Een klassieke vinylvloer is een stuk flexibeler dan zijn rigide tegenhanger, maar is ook gevoeliger voor temperatuurschommelingen en zonlicht, waardoor verkleuring en vervorming kunnen optreden. Hij is een stuk minder hard en sterk, waardoor onderliggende oneffenheden door het vinyl drukken (telegraphing) en zichtbaar worden. Langs boven kan ook een teveel aan druk een indruk veroorzaken. De rigid vinyl vloer is net ontworpen om die nadelen weg te nemen. Het product kent een reactie-effect, maar zal in mindere mate beïnvloed worden door temperatuur, zon of druk.

rigid
De waterbestendige vloeren kunnen in de badkamer

DESIGN

Elke rigid vinylplank of -tegel streeft een balans na tussen karakter, kleur, glans en afwerking. Er zijn heel wat kleuren en stijlen te vinden op de markt, van modern over rustiek naar klassiek. Verweerd, karaktervol of Scandinavisch? Alles kan, want dankzij digitaal HD-printen is het mogelijk unieke patronen en 3D-impressies te verwezenlijken. Qua afmetingen loopt de rigid vinylmarkt nogal uit elkaar en zijn er weinig standaarden.

ONDERVLOER

Bij de klassieke vinylvloer wordt meestal aangeraden een propere, droge, effen en genivelleerde vloer te gebruiken bij renovaties of het aanleggen van een nieuwe vloer. Dat brengt vaak heel wat werk, stof en vuil met zich mee, waardoor mensen er snel tegen opkijken. Rigid vinyl leent zich perfect voor dergelijke werken. Het kan simpelweg op bestaande vloeren worden geplaatst. Dankzij de combinatie van zacht en hard kan het product worden gebruikt op oneven oppervlaktes en vergt de ondervloer weinig tot geen voorbereiding. Bij oneffenheden van meer dan twee millimeter en voegen die meer dan vijf millimeter breed en vier millimeter diep zijn, raden de vinylproducenten toch aan de vloer wat voor te bereiden. Dat zou op termijn namelijk kunnen leiden tot een krakend geluid, een oneffen vloeroppervlak of een versnelde slijtage. Er moet met andere woorden niet per se een ondervloer worden voorzien, maar toch bieden de meeste producenten een extra onderlaag of aparte ondervloer aan. Die onderlaag biedt extra garantie op het niet doordrukken van onderliggende stoornissen en vermindert de geluidsoverdracht. Ze kent een hoge drukweerstand en is ook eenvoudig te installeren.

INSTALLATIE EN BENODIGDHEDEN

Een rigid vinylvloer is een zwevende vloer en wordt dus niet verlijmd. De planken of tegels klikken simpelweg in elkaar dankzij de aanwezige kliksystemen, waardoor een hamer doorgaans niet nodig is. Ze worden veelal recht en parallel met de langste zijde van de kamer gelegd, al kan de consument daar vrij in kiezen. De meeste kliksystemen laten namelijk toe de planken te leggen in de richting die de consument wil, en op de manier hoe die dat wil, wat ruimte biedt voor creativiteit en variatie. Er moet steeds rekening worden gehouden met thermische uitzetting. Daarom wordt het best met behulp van afstandsspietjes een uitzetvoeg van vijf tot acht millimeter voorzien. Uitzetten en krimpen verlopen lineair, dus hoe groter de oppervlakte, hoe groter de speling. Een potlood, meetlat en breekmes komt zeker van pas om de planken op maat te snijden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door lbl
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine