Elektrische installatiesPremium

deceuninck legt daken vol met 7.420 zonnepanelen

ramenfabrikant wil tegen 2030 60% minder CO₂ uitstoten 

Ramen- en deurenfabrikant Deceuninck heeft zichzelf als ambitie gesteld om tegen 2030 60% minder CO₂ uit te stoten in vergelijking met 2021. Om dit ambitieuze plan te verwezenlijken, zijn heel wat investeringen gepland, met name in groene elektriciteit. Daarom werden afgelopen zomer maar liefst 7.420 zonnepanelen geïnstalleerd op de site in Gits (Hooglede).

nieuwe foto extra power deceuninck
ExtraPower uit Beernem kreeg de opdracht om 'zoveel mogelijk zonnepanelen' te plaatsen op de daken van Deceuninck in Hooglede

ZONNE-ENERGIE OP ALLE SITES

Voor dat omvangrijke project werd samengewerkt met ExtraPower uit Beernem. Eind 2022 benaderde ramen- en deurenproducent Deceuninck ExtraPower om 'zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen' op de diverse daken op de site in Hooglede.

"Deze installatie kadert in een breder project op groepsniveau waarbij Deceuninck de eigen productie van zonne-energie wil maximaliseren op alle sites wereldwijd", zegt Céline De Waele, Group Sustainability Manager bij Deceuninck.

Maximaliseer de efficiëntie van uw pv-installaties met thermografie
9 artikels
Alles over solar energieOntdek ons digitaal magazine over solar energie
Lees magazinechevron_right

"We zijn gestart dit jaar met onze grootste sites in België en Turkije, vanaf volgend jaar volgen de overige sites. Deceuninck baseert zijn duurzaamheidsdoelstellingen op ‘Science Based Targets’, vanuit de overtuiging dat die de meest geloofwaardige weg zijn naar een koolstofarme economie."

"De ambitie is om tegen 2030 60% minder CO₂ uit te stoten in vergelijking met 2021. Dat doen we door te investeren in energie-efficiëntie, het uitfaseren van stookolie en te kiezen voor groene elektriciteit. In functie daarvan analyseren we momenteel al onze bedrijfsdaken wereldwijd om te zien in hoeverre die zich lenen voor de installatie van extra zonnepanelen."

laadpaal salariswagens
Het project werd gecombineerd met de installatie van 70 elektrische laadpunten voor bedrijfswagens

"Een klein deel van de dakinfrastructuur in Hooglede was al voorzien van zonnepanelen, die 4% van onze elektriciteitsbehoefte afdekten. Tegen de zomer van dit jaar wilden we er in Gits dan ook heel wat zonnepanelen bij. Die leveren nu 3,1 mWp, waarmee we momenteel circa 20% van de lokale stroombehoefte coveren."

Deceuninck trok de markt op om een valabele partner voor dit omvangrijke project te vinden en kwam uiteindelijk uit bij ExtraPower uit Beernem. "Meerdere bedrijven werden benaderd, zowel grote als kleinere spelers", aldus verantwoordelijke projectingenieur Willem Desimpelaere.

"Allemaal kregen ze dezelfde technische vraagstelling. Op basis van deze data was het gemakkelijker om de verschillende partners te vergelijken. Na een technische en financiële vergelijking kwam ExtraPower er het sterkst uit. Daarnaast konden we dit project combineren met de installatie van 70 elektrische laadpunten voor onze elektrische en hybride bedrijfswagens."

DE INSTALLATIE IN CIJFERS

- 3041 kWp of 2200 kVA
- 7420 zonnepanelen
- Geschatte jaarlijkse opbrengst van 2.602 MWh
- 4 netontkoppelingsborden
- 20 x 110 kVA Huawei omvormers
- 12 verschillende daken, met zowel betonstructuur als steeldeckstructuur
- Sadef structuren, gebruikt op de betonstructuren
- 405 Wp Longi panelen, gebruikt voor op de betonstructuren
- 545 Wp Trina panelen, gebruikt voor op de steeldeckstructuren

Complexe site

extrapower projectleider dries taelman
Projectleider bij Extrapower Dries Taelman

Het dossier belandde uiteindelijk op het bureau van projectleider Dries Taelman. "Eind vorig jaar ben ik een eerste keer ter plaatse gegaan. Meteen werd duidelijk dat het op een vrij complexe site ging."

"Deceuninck is immers een firma die door de jaren heen steeds is uitgebreid met heel wat gebouwen en bijgebouwen. Quasi elke vierkante meter van het terrein werd er benut."

"Er werden heel wat verschillende materialen gebruikt en ook de oriëntatie was niet overal hetzelfde. Kortom, we werden er geconfronteerd met een grote verscheidenheid aan daken, structuren en oriëntaties."

"We zijn dan ook begonnen met een volledige rondgang. Standaard nemen we heel wat dronefoto’s die ons helpen bij het engineeringgedeelte."

"De volgende stap was het opmeten van alle gebouwen. Dat kunnen we doen door gebruik te maken van Lidar-data (satellietbeelden en laserstralen). Het nadeel daarvan is dat obstakels die er de laatste paar jaar zijn bijgekomen, mogelijk niet op de beelden verschijnen. Daarom hebben we hier geopteerd voor een klassieke landmeter die overal met zijn meetstok is rondgegaan."

"Al die data hebben we in een 3D-model gegoten. Gelet op de grootte van het project was dat bij Deceuninck zeker geen overbodige luxe. De manuele opmeting hadden we dus echt wel nodig om vlot te kunnen werken door het grote aantal obstakels."

"Deceuninck is een firma die door de jaren heen steeds is uitgebreid. We werden dus geconfronteerd met een grote verscheidenheid aan daken, structuren en oriëntaties"

plan digitaal bim hooglede deceuninck
Alle meetdata werd in een 3D-model gegoten. Gelet op de grootte van het project was dat bij Deceuninck zeker geen overbodige luxe

Sadef substructuur

Maar eenmaal alles in kaart gebracht was, kon het engineeringgedeelte beginnen. "Het eerste wat we moesten bepalen, was waar we de inkoppeling zouden voorzien. Enkel dan weet je immers waar je met alle bekabeling heen moet. Zonder die beslissing zit je eigenlijk in het ijle te werken. Uiteraard moet je ook het maximale DC-vermogen bepalen, zodat je kan berekenen hoeveel AC-vermogen daartegenover staat."

"Het studiegedeelte nam heel wat tijd in beslag. Je moet immers alles in detail uitwerken zodat je op de werf niet voor verrassingen komt te staan. We hebben ervoor geopteerd om samen te werken met Sadef, die zelf ook deels voor hun engineering instaan. Ze beschikken over een volledig op maat gemaakt substructuursysteem zodat het gewicht optimaal kan gespreid worden."

omvormers op het dak van deceuninck
Er moest ook een omvormerconfiguratie gemaakt worden zodat het vermogen van de omvormers maximaal benut kan worden

"Heel handig wanneer je, zoals bij Deceuninck, her en der geconfronteerd wordt met beperkingen inzake stabiliteit. Hun studiewerk en het onze hebben we op één plan getekend en daarmee konden we aan de slag. Vanzelfsprekend hebben we ook schaduwanalyses uitgevoerd. Die waren ook bij Deceuninck erg nodig omdat er op het terrein enkele silo’s aanwezig waren, waar we rekening mee moesten houden."

"Daarnaast moest ook de omvormerconfiguratie gemaakt worden om te bepalen hoe het vermogen van de omvormers zodanig kon geconfigureerd worden dat de beste output gerealiseerd werd. Dat heeft ook wel wat werk gevraagd, gelet op de verschillende oriëntaties en hellingshoeken bij het Deceuninck-project."

"Het studiegedeelte nam heel wat tijd in beslag. Je moet immers alles in detail uitwerken zodat je op de werf niet voor verrassingen komt te staan"

Her en der waren ook ingrepen qua dakbedekking nodig. "De klant heeft inderdaad op verschillende daken nieuw bitumen geplaatst omdat de bestaande dakbedekking te verouderd was", zegt Dries Taelman. "Dat had uiteraard weer invloed op het gewicht dat het dak kon dragen. Om met al die parameters rekening te kunnen houden, werd er ook voor gekozen om met Sadef te werken."

Eén centrale kast

Ook op het vlak van inkoppeling werd ExtraPower geconfronteerd met enkele specifieke uitdagingen. "De meeste gebouwen werden aangesloten op één centrale kast waar twee transformatoren werden geplaatst, waarop telkens negen omvormers werden aangesloten."

"De uitdaging bestond er dus in om met de bekabeling tot aan dat centrale punt te geraken. Er waren wel andere transfocabines waarop we hadden kunnen aansluiten, maar daar bleek absoluut geen ruimte meer om een netontkoppelbord binnen te krijgen."

"Andere cabines dienden nog gesaneerd te worden. Om maar te zeggen dat het inkoppelen niet zo evident was." Daarnaast waren er ook 2 andere inkoppelpunten met beiden slechts 1 omvormer.

close up pv-panelen deceuninck
Deceuninck moest op verschillende daken nieuw bitumen plaatsen omdat de bestaande dakbedekking te verouderd was

Korte communicatielijnen

De toelevering van de materialen bleek ook niet zo evident te zijn. "Net omdat bijna elke vierkante meter van het Deceunink-terrein ingenomen was, hebben we heel korte communicatielijnen met de klant moeten onderhouden om alle materialen op de werf te krijgen", zegt Dries Taelman.

"Als je weet dat we in totaal 7.420 zonnepanelen hebben geplaatst, dan besef je dat er nogal wat vrachten ter plaatse moesten afgeleverd worden. Daarnaast hadden we ook ruimte nodig voor onze kraan. Het was dan ook een bijzondere zorg van de klant om hun logistieke verhaal niet in het gedrang te brengen. Maar dankzij een goeie planning en de nodige flexibiliteit zijn we er uitgeraakt."

Inkoppeling op één dag

De effectieve werken op de werf zijn gestart in mei 2023 en in de zomer van hetzelfde jaar afgerond. "De doorlooptijd van het project was ongeveer 6 maanden, wat wel gangbaar is voor dergelijke projecten", beweert Dries Taelman. "De bekabeling was complex maar werd wel heel netjes uitgevoerd."

"Het AC-gedeelte bleek eveneens complex omdat we rechtstreeks op de transformatoren moesten inkoppelen. En daarvoor moest de elektriciteitstoevoer onderbroken worden. Geen evident verhaal in een fabriek die volcontinu werkt. We zijn dan tot een overeenkomst gekomen dat we gedurende één dag, weliswaar in het bouwverlof, de inkoppeling konden doen. Dit werd allemaal op voorhand zorgvuldig gepland en afgestemd met de klant."

binnengedeelte van de installatie
"De bekabeling was complex maar werd wel heel netjes uitgevoerd"

Verplichte telecontrole

"Daarnaast moesten we overal telecontrole voorzien, ook voor de zonne-installatie die al aanwezig was. Telecontrole is een eis van Fluvius, waardoor ze in geval van overproductie bepaalde zonne-installaties kunnen uitschakelen om een overbelasting van het net te voorkomen. Dat gebeurt via een PLC-sturing in de hoofdcabine, waartoe Fluvius ook te allen tijde toegang heeft. Alles voor de veiligheid uiteraard, maar voor de klant betekende dat wel een belangrijke extra investering."

"De kans dat Fluvius onze installatie zal uitschakelen, is evenwel zo goed als nihil", klinkt het bij Deceuninck. "Je moet immers weten dat we met deze indrukwekkende zonne-installatie toch maar twintig procent van onze elektriciteitsbehoefte afdekken. Door de extrusieprocessen zijn onze activiteiten immers erg energie-intensief."

ExtraPower in een notendop

ExtraPower bestaat volgend jaar in september tien jaar en is ooit gestart met een batterijopslagsysteem. De markt was daar toen nog niet klaar voor en het bedrijf ontpopte zich tot één van de grootste installatiebedrijven voor zonnepanelen voor industriële klanten.

De cirkel is echter terug rond gezien ExtraPower sinds vorig jaar een divisie heeft opgericht voor industriële batterij-opslag. "Ook laadpalen werden in het gamma opgenomen", vertelt teamcoach en projectleider Dries Taelman.

"Ons klantenbestand bestaat voornamelijk uit kmo’s en grote industriële klanten. Met ExtraPower verzorgen we het volledige traject, gaande van aanvragen van vergunningen, ontwerpen, bouwen en onderhouden van de installaties."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine